Ciutat Vella blinda fins al 2028 els decrets de prohibició de rutes alcohòliques i de limitació de grups turístics : Servei de Premsa

Ciutat Vella blinda fins al 2028 els decrets de prohibició de rutes alcohòliques i de limitació de grups turístics

13/08/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Districte de Ciutat Vella ha prorrogat per als propers quatre anys la normativa de prohibició de rutes alcohòliques organitzades entre establiments de concurrència pública i el decret de limitació de grups turístics als emplaçaments més concorreguts del districte.

Es tracta d’una mesura per “donar la màxima cobertura jurídica a la regulació de les activitats que no volem a Ciutat Vella”, ha assenyalat el regidor del Districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, i tinent d’alcaldia de Prevenció, Seguretat, Convivència i Règim Interior. Pel que fa a la limitació de grups turístics Batlle ha destacat el “treball conjunt que es realitza des de la Direcció de Turisme de la ciutat, operadors i organitzadors de guies turístics per ser conscients de ka necessitat de regular i restringir aquestes activitats en zones fortament tensionades del districte”

També des de la Direcció de Turisme de l’Ajuntament treballem  amb els operadors i sobretot d’una manera molt important també amb les organitzacions de guies turístics

per regular i crear també una complicitat per tots plegats ser conscients de la necessitat de restringir aquest tipus d’activitats

 

Ciutat Vella blinda la regulació contra el consum d’alcohol organitzat entre establiments

El Districte manté la prohibició de rutes organitzades entre establiments de concurrència pública de Ciutat Vella, en vigor des de 2012 al districte, en considerar-les incompatibles amb la convivència i el descans veïnal.

El nou decret entrarà en vigor a la finalització de l’anterior normativa i fins al 2028, i restringeix completament la promoció, l’organització i l’execució de rutes organitzades d´usuaris en qualsevol modalitat entre establiments de pública concurrència del districte de Ciutat Vella, en la franja horària de les 23:00h a les 07:00h.

El mateix document prohibeix la publicitat d’aquestes activitats per qualsevol mitjà i n’estableix multes immediates de fins a 900 euros tant als responsables o el personal que guia els grups, com a les empreses promotores de les activitats o fins i tot als establiments col·laboradors que formen part de les rutes.

En virtut d’aquesta normativa, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha multat els darrers anys a locals d’oci per fer campanyes de promoció del consum d’alcohol amb 408 denúncies al 2022,  586 denúncies al 2023, i 129 en el que portem de 2024 fins al mes de juny.

En el marc d’aquesta acció municipal, des de la Direcció de Turisme de l’Ajuntament també es treballa en col·laboració amb les plataformes digitals d’anuncis d’ofertes d’oci a la ciutat per evitar la promoció de rutes de consum d’alcohol entre establiments, un treball que enguany ja ha donat com a fruit la retirada d’una cinquantena d’anuncis d’aquestes webs.

El decret, que es renovava anualment des de 2012, tenia vigència fins a l’octubre d’enguany i es prorrogarà ara per als propers 4 anys, en virtut de l’Ordenança sobre l’ús de les vies i els espais públics, que estableix que correspon a l’Alcaldia harmonitzar els usos i activitats que es desenvolupen a la via pública, tot donant preferència a aquells que en cada moment siguin prioritaris a l’interès públic.

 

Es manté la contenció per limitar els grups turístics a espais públics del districte

Pel que fa al decret de restriccions per la mobilitat de grups de vianants de visita guiada turística al Districte de Ciutat Vella, es prorroga també fins a 2028, en una mesura per harmonitzar i consolidar les regulacions de l’espai públic al districte.

Aquesta limitació aplica des de març de 2023 per als grups acompanyats per un guia amb finalitats turístiques a Ciutat Vella, que no poden superar les 20 persones, i restringeix el nombre de grups a espais saturats, com places i carrers estrets del districte. El decret també prohibeix l’ús dels altaveus per a les explicacions, per fomentar l’ús de radioguies en tots els barris, per tal de minimitzar-ne el seu impacte acústic.

La restricció, en vigor fins al setembre de 2024 per un decret de continuïtat signat a l’estiu passat, es prorrogarà al setembre per als propers quatre anys, amb l’objectiu de mantenir l’equilibri entre l’activitat econòmica i la vida dels veïns i veïnes d’aquest districte i consolidar el bon funcionament d’aquesta normativa.

El text del nou decret 2024-28 manté l’actual regulació, i segueix establint aforaments limitats de grups en determinats espais:

El decret també manté la prohibició de l’ús dels altaveus per a les explicacions, per propiciar l’ús de radioguies en tots els barris, per tal de minimitzar el seu impacte acústic.

En aquest sentit, les activitats que no s’ajustin a la normativa es poden sancionar per estar fent una activitat sense llicència a l’espai públic, segons l’ordenança de les Vies i els Espais Públics, i les sancions poden anar fins a 1.500 euros, arribant a imports de 3.000 euros per reincidència.

Des que es va posar en marxa la regulació, parelles d’agents cívics recorren els carrers del districte per informar els i les guies turístiques sobre el contingut del decret, i en segona instància, informar la Guàrdia Urbana si hi ha incompliments. Des de l’inici, s’ha detectat un alt índex de compliment de la normativa, del voltant del 97% dels grups. En aquest primer semestre de 2024, els agents cívics van poder visualitzar l’activitat de 3.828 grups turístics als principals punts, amb una mitjana de persones per grup de 13, i es va constatar l’incompliment de 114 grups, el que suposa prop del 3% dels grups comptabilitzats.

Cap grup detectat incomplia la normativa que prohibeix als guies turístics la utilització d’aparells amplificadors o megàfons i es confirma que cada cop més s’opta per l’ús d’auriculars per la pràctica del guiatge

En general, el consistori ha constatat que els i les guies oficials, habilitats per la Generalitat de Catalunya, coneixen el decret i la normativa. De fet, els i les agents cívics s’han trobat grups que estan esperant que altres grups surtin de l’espai per poder accedir i així no superar l’aforament.

 

En vigor abans que finalitzi la vigència dels anteriors decrets

Els decrets s’han signat ara per a aprovació inicial i, un cop superat el termini d’exposició pública, i resoltes les al·legacions, si n’hi ha, es podran aprovar definitivament, per tenir-los en vigor abans no finalitzi la vigència dels anteriors decrets, al setembre i octubre d’enguany.





Paraules clau

Ciutat Vella/