L’Ajuntament de Barcelona incorpora 96 nous agents de la Guàrdia Urbana : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona incorpora 96 nous agents de la Guàrdia Urbana

13/08/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Avui s’han incorporat 96 nous i noves agents de la Guàrdia Urbana provinents de la 97ena promoció que han finalitzat la seva formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, dels quals 22 són dones i 74 homes.

Aquests agents començaran la fase de pràctiques a les diferents unitats territorials del cos de policia barceloní acompanyats d’altres agents amb més experiència. Un cop superat un any de servei seran nomenats i nomenades agents del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona com a funcionaris de carrera. Els nous agents es destinaran a fer tasques de proximitat al carrer, enfortint el contacte i l’atenció amb els ciutadans.

El mes de setembre d’enguany també s’incorporaran a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya les persones aspirants corresponents a la convocatòria de 128 places més, amb previsió que s’incorporin al cos l’estiu del 2025. Amb aquestes darreres incorporacions, la plantilla de la Guàrdia Urbana es podrà situar en màxims històrics, lleugerament per damunt del 3.500 efectius.

Aquest creixement farà possible, entre altres actuacions operatives, la creació de noves unitats nocturnes, com ja s’ha fet des de l’1 de juny als districtes de Sant Martí i de Sants-Montjuïc, que s’han sumat a les de Ciutat Vella i l’Eixample.

Des del 2021 s’ha anat augmentant de forma progressiva la presència de la Guàrdia Urbana en el torn de nit, passant quatre Unitats Nocturnes Operatives a sis i de 435 agents a 746 el proper 1 de juny, un augment del 71,5%. El 72% dels efectius nocturns pertanyen a les Unitats Territorials, la resta a unitats centralitzades com la Divisió de Trànsit, UREP, o la Sala Conjunta del carrer Lleida.

Aquesta aposta per l’augment de la plantilla del cos de policia barceloní del govern municipal va acompanyada per un augment constant dels recursos materials. En aquest sentit el mes de juliol va finalitzar el desplegament dels nous vehicles del cos renovant la flota en la seva totalitat. Concretament s’han incorporat 184 vehicles aquest any, dels quals 39 vehicles són creixement, amb una inversió de més de 14 milions d’euros. Amb aquesta important renovació la Guàrdia Urbana disposa actualment de 646 vehicles motoritzats dels quals 303 són elèctrics o híbrids no endollables (113 i 190 respectivament), el que suposa el 46,90% del total de la flota del cos. Des del 2019 l’Ajuntament ha augmentat en gairebé 100 vehicles la flota de la Guàrdia Urbana.

 

Dispositiu d’estiu

Els nous agents que s’incorporen avui inicien la fase de pràctiques en el marc del dispositiu estiu que va posar en marxa la Guàrdia Urbana el mes de juny amb l’objectiu general d’assegurar els nivells de mobilitat, convivència, civisme i seguretat a la ciutat ens els mesos on es fa un ús més intensiu de l’espai públic amb l’arribada del bon temps.

Un dels principals objectius del dispositiu d’estiu és evitar i controlar comportaments que generin molèsties a terceres persones. En aquest sentit s’està controlant l’ús intensiu dels espais públics i s’està intervenint de manera preferent en el control d’aquelles conductes que comporten una alteració de la convivència o la degradació de l’espai públic, mitjançant la correcció i denúncia de les infraccions relacionades amb accions incíviques com és el control del consum d’alcohol i de substàncies estupefaents, la venda ambulant no autoritzada i la contaminació acústica.

Durant els mesos de juny i juliol la Guàrdia Urbana ha interposat 19.304 denúncies relacionades amb l’Ordenança de Convivència, la majoria per venda ambulant no autoritzada, sobretot relacionada amb la venda de begudes i aliments a l’espai públic, i per consum d’alcohol al carrer.

Pel que fa la seguretat ciutadana es treballa conjuntament amb els Mossos d’Esquadra per  prevenir la realització d’il·lícits penals. Els agents prioritzen la prevenció de la seguretat ciutadana actuant vers aquelles persones que realitzen actes contraris a la seguretat ciutadana, com furts, robatoris amb violència, estrebades i actes contra les persones. Quan resulta convenient es coordinen dispositius entre els diferents Grups de Delinqüència Urbana de la Guàrdia Urbana per augmentar les capacitats d’actuació. En aquest sentit, des de la posada en marxa del dispositiu i fins el mes de juliol, el cos de policia barceloní ha detingut a1.553 persones, la gran majoria per furts.





Paraules clau

Guàrdia Urbana de Barcelona/