Barcelona neteja un 30% més de m2 d’espai públic amb el nou contracte d’eliminació de pintades : Servei de Premsa

Barcelona neteja un 30% més de m2 d’espai públic amb el nou contracte d’eliminació de pintades

15/08/2024



Temps estimat de lectura: 7 minuts

Barcelona ha fet més de 57.000 intervencions en 138.000 m2 de l’espai públic i manté molt més netes les zones amb prioritat d’actuació en els primers mesos de funcionament del nou contracte de neteja de pintades i taques de pintura, eliminació de cartells i retirada de pancartes i altres elements de la via pública. El Govern municipal el va engegar el 24 de gener passat sota el paraigua del Pla Endreça Barcelona i amb un increment important de recursos i millores diverses, i en gairebé mig any els resultats ja es fan notar a la via pública.

En roda de premsa, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha assegurat que l’esforç fet per incrementar els equips i els recursos econòmics s’està traduint en un impacte molt positiu. “El Pla Endreça està funcionant i la gent ens reclama una ciutat neta i ordenada. En això estem treballant”, ha reblat.

 

 

 

 

 

 

El nou contracte està dotat amb 16 milions d’euros per aquest any i el que ve i suposa un increment de més del 30% del nombre d’efectius dedicats a la retirada de pintades, arribant fins als 36 equips. Una de les novetats més destacables és la neteja de pintades del mobiliari i altres elements com fonts, jardineres, faristols informatius, baranes, aparcament de bicicletes o les plaques amb el nom del carrer. I s’ha inclòs la neteja de façanes d’edificis patrimonials amb nivell de protecció com a Bé cultural d’interès local, Bé d’interès urbanístic o Bé d’interès documental (protecció D, C i B).

Un dels canvis rellevants és una nova metodologia de treball que permet optimitzar els resultats i millorar la percepció de la neteja. A més de planificar les tasques a través de la detecció de pintades per part dels equips municipals i les peticions de la ciutadania, ara s’ha definit àmbits on es neteja amb una freqüència determinada. Concretament, a cada districte hi ha zones prioritàries on es netegen les pintades cada 4 mesos, i també s’actua amb una freqüència determinada en edificis municipals, mercats, parcs i jardins i estructures urbanes.

El balanç del nou contracte amb les dades tancades des de l’inici de la contracta i fins a 30 de juny és molt positiu. Els indicadors principals reflecteixen un total de 57.223 actuacions en 138.599 m2, que representa un augment del 15% d’actuacions i del 30% en m2 netejats al mes respecte al contracte anterior.

 

 

Les zones prioritàries, un dels canvis més importants del nou contracte, creixen un 22%

Els equips van completar a l’abril una primera volta d’actuacions a les zones prioritàries dels deu districtes on s’ha previst una freqüència de neteja de cada quatre mesos. Això equival a un total de 359 carrers –l’equivalent a més de 3,3 milions de m2 de superfície de vials– que van quedar totalment nets de pintades. El maig es va començar a passar de nou per segon cop per tots els carrers, i a finals de juny, quan havien passat dos mesos de la segona volta, ja s’havia netejat 262 carrers dels 359, és a dir, gairebé tres de cada quatre.

El número d’actuacions que ha calgut fer en cada volta per eliminar totes les pintades trobades a les zones dels districtes amb neteja quadrimestral ha anat decreixent notablement, el que significa que els carrers i elements de l’espai públic en aquests àmbits es mantenen molt més nets. Tal com mostren les dades del següent quadre, a finals de juny el número de pintades detectades no arribaven al 5% de les identificades al principi del nou contracte, de manera que la intensificació de les intervencions està funcionant i aquests carrers es mantenen un 95% més nets de pintades que abans.

 

 

Per estendre els beneficis de la nova metodologia a més àmbits, des del juliol s’amplien les zones prioritàries on es netegen totes les pintades cada quatre mesos, de manera que s’actuarà sobre un total de 381 carrers. El criteri de selecció ha estat el de les zones amb més presència de pintades:

 

 

Finques catalogades, edificis i mercats municipals i grans infraestructures urbanes

Quant a les finques catalogades, hi ha quatre equips especialitzats que apliquen materials i decapants nous que han permès augmentar l’eficiència i rendiments, passant de netejar entre dues i tres façanes al dia a entre tres i quatre. Ciutat Vella s’ha marcat com una zona prioritària patrimonial: fins al juny s’han netejat totes les façanes de finques amb catalogació B i C de 54 carrers, i a l’agost es preveu arribar als 77 i haver completat una primera passada al districte. L’objectiu és fer-ne dos a l’any a Ciutat Vella. A l’Eixample, a l’agost s’ha començat a actuar en les zones prioritàries delimitades, i a la resta de districtes actualment s’intervé quan es detecten pintades i sota demanda veïnal amb les dades actuals de rendiment, i es treballa per poder fer-hi una passada anual.

Pel que fa als edificis municipals, fins al juny, ja s’ha actuat en 225 finques catalogades i no catalogades que presenten un nivell d’embrutiment baix, mig o alt. D’aquestes, 209 són finques protegides amb nivell D o no protegides, i 16 estan catalogades amb nivell B o C. Amb les actuacions programades en els propers mesos, fins a finals d’any es preveu arribar als 302 edificis. I el compromís és netejar un cop l’any tots els edificis municipals que presentin un nivell d’embrutiment mig o alt i els no catalogats que presentin un nivell baix d’embrutiment.

Als mercats municipals també s’hi fa una neteja de pintades anual. Dels 39 mercats que hi ha a la ciutat, fins al juny ja s’ha intervingut en tots els catalogats amb nivell D o no catalogats –23, a excepció del de la Vall d’Hebron, que està en obres–, i aquest agost es preveu que finalitzin les tasques als mercats catalogats amb nivell B i C –a excepció de la Boqueria i el seu entorn, que s’hi actuarà un cop baixi l’alta afluència de visitants actual.

A banda, en aquests primers mesos també s’ha actuat en 12 grans infraestructures establertes com a prioritàries, entre elles els vidres i baranes de la Gran Via de les Corts Catalanes al districte de Sant Martí, la rampa del passeig de la Vall d’Hebron, 212, la pèrgola del passeig de Colom, els murs del camí de la Foixarda, la cobertura de vies d’Antoni Capmany o el pas inferior del Velòdrom d’Horta. L’objectiu és que en el primer any del contracte s’arribi a la vintena.

 

A dalt, fotos de l’abans (esquerra) i el després (dreta) de la neteja de les baranes i vidres de la Gran Via de les Corts Catalanes al districte de Sant Martí, i a baix, abans (esquerra) i després (dreta) de la neteja del passeig de la Vall d’Hebron.

 

 

Més peticions de neteja: la ciutadania vol un espai públic lliure de pintades

Un altre dels efectes del desplegament del Pla Endreça Barcelona i el nou contracte de neteja de pintades és que els veïns i veïnes sol·liciten cada cop més l’actuació dels serveis municipals per tal que l’espai públic estigui net. Des de l’inici del contracte, hi ha hagut un increment alt de les peticions rebudes a través del servei d’incidències, reclamacions i suggeriments, i és que s’han multiplicat per 2,5, passant de 1.554 el primer semestre de 2023 a 4.038 en el mateix període d’aquest any:

 

 

El 85% de les peticions fan referència a finques i façanes no catalogades, mentre que el 15% són d’elements catalogats i hi fan front els quatre equips de neteja especialitzats en aquest tipus d’actuacions. La mitjana de temps de resposta és de nou dies, i la gran majoria d’incidències es resolen, com a màxim, al llarg del mes següent a rebre la sol·licitud.

 

Coordinació amb la Guàrdia Urbana

Per poder augmentar el nivell de neteja de pintades es treballarà de forma coordinada amb Guàrdia Urbana, que en el marc del Pla Endreça Barcelona, disposa de més presència d’efectius a l’espai públic. En el marc d’aquesta coordinació s’han traçat noves estratègies de coordinació per evitar l’embrutiment de determinades zones.

La major presència d’efectius també va acompanyada d’un augment de denúncies en el marc de l’ordenança de civisme, com a element dissuasiu. De gener a juny d’aquest any, s’ha posat un total de 242 denúncies per fer pintades a l’espai públic o altres elements. L’import d’aquestes denúncies també s’ha incrementat durant l’any 2023 passant de 300 a 500 euros, un 66’6%, i pot arribar als 600 si la infracció es comet pintant una façana patrimonial.





Paraules clau

Pla Endreça/