Localitzat un jaciment prehistòric al peu de la muntanya de Montjuïc : Servei de Premsa

Localitzat un jaciment prehistòric al peu de la muntanya de Montjuïc

18/08/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

En els treballs de reurbanització de les Hortes de Sant Bertran, al Poble-sec, al Districte de Sants-Montjuïc, s’ha localitzat aquest estiu un important jaciment prehistòric, fins ara desconegut, d’època del Bronze Inicial i el Neolític. Les analítiques i estudis que s’estan encara realitzant, permetran confirmar aquesta cronologia, a Catalunya el Bronze Inicial se situa entre el 2300-1700 aC, i el Neolític Final, entre 3400 i el 2700 aC.

 

 

La rellevància d’aquesta troballa, permetrà ampliar el coneixement d’aquest període en una zona excepcional, al peu de la muntanya de Montjuïc, a tocar del mar i la llacuna del Cagalell. Aquest espai va ser molt fèrtil en recursos naturals: tan marítims, com la recol·lecció de petxines en època del Bronze Inicial, o, en època neolítica, el treball del jaspi procedent de Montjuïc.

El petit jaciment d’uns 15 m2, ha permès documentar fins a sis nivells, cinc d’època del Bronze Inicial, i un sisè, possiblement, neolític. S’han recuperat més de 700 restes arqueològiques, entre ceràmiques, petxines (malacologia), i jaspi procedent de Montjuïc. Un d’aquests nivells del bronze inicial estaria associat a un nivell d’hàbitat, gràcies a la troballa d’una estructura de combustió o llar de foc.

Gràcies als meticulosos treballs arqueològics, s’ha pogut confirmar que tots aquests nivells estarien associats a diferents tipus d’activitat econòmica depenent del moment. Un nivell del bronze inicial estaria associat a la recol·lecció de petxines procedents de la propera línia de costa, gràcies a la troballa de moltíssimes restes d’aquests mol·luscs, que possiblement eren consumits en aquest mateix indret. Un cop consumides aquestes petxines eren treballades, per ser emprades, segurament, en elements personals decoratius.

En canvi, en un període més antic, en el nivell neolític documentat, s’ha constatat que els habitants d’aquest indret focalitzaven els seus esforços en el treball del jaspi extret de la propera muntanya de Montjuïc, on treballaven aquesta pedra per fabricar eines en un altre indret.

Encara s’estan realitzant analítiques i estudis que permetran ampliar el coneixement del paleoambient d’aquest indret, així com per acabar concretant i definint millor la informació extreta durant els treballs de camp. En aquests treballs interdisciplinaris, a més de l’equip arqueològic que va dur a terme l’excavació, també col·laboren equips de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La troballa d’aquest important jaciment arqueològic es va fer en el marc de la reurbanització dels Jardins de les Hortes de Sant Bertran. Aquest espai del barri del Poble-sec es convertirà en un parc urbà de prop 6 000 m², uns treballs previstos fins a finals del 2024.

Mentre l’equip d’arqueologia ha estat treballant en les restes prehistòriques, l’obra ha continuat a la resta de sectors, sense afectació. Els equips d’arqueologia han continuat els controls puntuals d’alguns rebaixos més, sense trobar cap més resta arqueològica significativa. L’obra continuarà durant els mesos vinents, mantenint el control arqueològic allà on sigui necessari. Cal assenyalar que en tota obra, ja des de la fase d’avantprojecte, el treball arqueològic és un element més de la planificació.

 

Més imatges





Paraules clau

Hortes de Sant Bertran/ jaciment prehistòric/ Montjuïc/