Servei de Premsa
16/01/2025
[INCLOU DECLARACIONS] Barcelona celebra un estiu de festes i diversitat cultural
19/08/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- La ciutat torna a visibilitzar la riquesa d’orígens i experiències vitals que conviuen a Barcelona sota el paraigua #CelebremBCN
- L’Ajuntament de Barcelona dona suport econòmic i logístic a diverses entitats per a l’organització d’activitats i manifestacions culturals d’orígens i contextos diversos
- A la capital catalana hi ha 432.556 persones de nacionalitat estrangera empadronades, que suposen un màxim en la història recent de la ciutat
Barcelona torna a visibilitzar aquest estiu la riquesa d’orígens i experiències vitals que conviuen a la ciutat i ho fa sota el paraigua de #CelebremBCN, que promou i agrupa la diversitat cultural. A través d’un calendari en permanent actualització, es recullen i difonen algunes de les principals festivitats i celebracions organitzades pels veïns i veïnes d’orígens i contextos culturals diversos.
Aquestes celebracions compten amb el suport econòmic i logístic de l’Ajuntament de Barcelona, que aposta per la integració i participació de totes les comunitats en el si de la societat. Per a la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, aquestes celebracions demostren el compromís de Barcelona en fomentar una convivència “basada en el respecte mutu i en la valoració de la diversitat cultural que defineix Barcelona”. “Aquestes festivitats no només són un reflex de la riquesa humana de la ciutat, sinó que també contribueixen a crear espais de trobada, diàleg i cohesió social”, remarca”. “Cada celebració ens recorda que Barcelona és una ciutat oberta, inclusiva i orgullosa de la seva pluralitat, on la diversitat no és només respectada, sinó celebrada com una part essencial del nostre patrimoni col·lectiu”, afirma Belbeida.
Barcelona es caracteritza per la seva identitat diversa i plural. Aquestes festes són una oportunitat per a conèixer de prop la riquesa d’orígens i d’experiències vitals dels veïns i veïnes de la ciutat. Obertes a tot el veïnat, són un espai de coneixement mutu i diàleg intercultural. Són també una manera d’exercir drets de ciutadania, com els drets culturals i el dret a la ciutat i a l’espai públic, ja que moltes de les celebracions es desenvolupen als carrers de la ciutat.
Un estiu ple de festes
El mes de juliol, la ciutat ha acollit el Dia de Colòmbia, una jornada organitzada per la Federación de Asociaciones de Colombianos de Catalunya (Fedascat) en un acte al recinte del Fòrum. Així mateix, Barcelona també s’ha bolcat en la festa del Perú a Jardins Can Brassó en una celebració organitzada per l’entitat Movi-Perú i el Dia de Bolívia en diverses localitzacions: a l’Esplanada del Fòrum a càrrec de la Asociación Cultural de Comunicación del Folklor Boliviano; al Parc Serra i Martí a càrrec de la Unión de Folkloristas i Consolat Bolívia i al Poble Espanyol de mà de la Federación de Entidades Bolivianas en Catalunya (FEDEBOL).
La ciutat també ha commemorat aquest juliol i agost la festa de Moldavia, amb la celebració del Chisinau’s Days al Parc Serra i Martí, organitzada per l’Associació de persones migrades de Moldàvia i Romania a Catalunya, i l’Equador també ha estat protagonista de diverses celebracions per la seva festa nacional, amb una festa a l’Esplanada del Fòrum a càrrec de la Federación de Asociaciones de Ecuatorianos en Catalunya (FAEC).
Entre altres, a mitjans d’agost, la ciutat acollirà la celebració del Dia de Pakistan al Parc de les Tres Xemeneisorganitzada per Pakistaní Federación de España (PAK), i ja al setembre tindran lloc les festes d’Hondures, Brasil i Mèxic al Poble Espanyol, i altres festes dedicades a Ucraïna i a Llatinoamèrica en diversos recintes.
Ciutat diversa i plural
Segons les darreres dades de la lectura del padró municipal d’habitants amb data 1 de gener del 2024, la ciutat compta amb 432.556 persones de nacionalitat estrangera empadronades, que suposen un màxim en la història recent de la ciutat tant en termes absoluts (superant les 430.000 persones) com en pes relatiu (25,4% del total). Per primer cop, un de cada quatre barcelonins té de nacionalitat estrangera.
A més, les persones amb nacionalitat estrangera empadronades a Barcelona s’adscriuen a un total de 180 nacionalitats. Barcelona ha passat en només tres dècades de tenir una població molt homogènia (l’any 1991 el pes dels estrangers no arribava a l’1,5% del total) a comptar amb un 25,4% de residents estrangers de 180 nacionalitats, quatre més que un any enrere. Aquesta elevadíssima presència de diferents nacionalitats és una bona mostra de la creixent diversitat sociocultural de la ciutat; es parlen més de 300 llengües i s’estima que hi ha presents 36 tradicions religioses o espirituals diferents.
Material relacionat
- Declaració en vídeo de la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida
- Declaració en audio de la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida
Paraules clau#CelebremBCN/