Servei de Premsa
16/01/2025
L’Eixample projecta ampliar el Centre Cívic Casa Golferichs
19/08/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- Les obres per adequar nous espais a la casa modernista, coneguda popularment com El Xalet, està previst que comencin el 2026 i per fer-ho possible s’ha fet la licitació per poder encarregar-ne la redacció del projecte
- Es preveu poder adjudicar la redacció del projecte abans de finals d’any
L’Ajuntament ha licitat la contractació de la redacció del projecte per a la futura reforma de la Casa Golferichs, al barri de la Nova Esquerra de l’Eixample, al districte de l’Eixample. L’objectiu de l’actuació és la rehabilitació, reforma i adequació dels espais interiors de la Casa Golferichs per tal d’ampliar el Centre Cívic ja existent a l’edifici Annex. Actualment el Xalet modernista ja acull la sala d’exposicions i la sala d’actes del centre cívic i és la seu de la Fundació Carles Pi i Sunyer.
Amb l’actuació que es projecta la Casa Golferichs allotjarà espais on dur a terme diferents activitats que complementin l’espai actual del centre cívic i deixar l’edifici preparat per optimitzar el seu funcionament i prestacions, amb noves sales, aules, magatzems, espais i serveis. La superfície de l’edificació construïda és de 787.76 m2 i s’estima que l’adequació dels espais tindrà un cost màxim de les obres de 1,7M€.
La licitació que s’ha fet ara ha de permetre trobar l’equip redactor que faci l’actualització tècnica, normativa i pressupostària del projecte redactat el 2018 per RAVETLLAT ARQUITECTURA. Una actualització que haurà de tenir en compte el valor històric de l’edifici i ser respectuós amb les preexistències, amb l’objectiu de preservar el valor icònic de l’edifici i donant-li rellevància, entenent que es tracta d’una edificació que permet la conservació de la memòria del lloc.
L’actualització del projecte tindrà en compte criteris de sostenibilitat, amb especial èmfasi en l’estalvi energètic i les baixes emissions, així com criteris d’accessibilitat, seguretat, funcionals i de confort. Pel que fa als usos es tracta de respectar el projecte del 2018, que defineix espais neutres, confortables i amb usos de pública concurrència, amb un plantejaments versàtils i flexibles que es puguin utilitzar en tots els casos d’usos administratius o culturals.
La licitació actual, que es troba en fase de resolució, és pas previ a la contractació i redacció del projecte executiu i tota la tramitació administrativa que s’ha de fer en el proper any. Les obres no està previst que comencin fins el 2026.
Pel que fa a la ubicació futura de la Fundació Pi Sunyer, un cop deixi la Casa Golferichs, l’Ajuntament està, juntament amb la fundació, valorant diferents ubicacions possibles
Història de la Casa Golferichs
Diversos historiadors sostenen que en aquest indret hi havia el monestir de Santa Maria de Valldonzella, la primera pedra del qual fou colꞏlocada per Jaume I el 1267, i on va morir Martí l’Humà.
L’edifici fou encarregat l’any 1900 a l’arquitecte Joan Rubió i Bellver per Macari Golferichs i Losada, enginyer de camins, comerciant de fustes i home de negocis a Amèrica. Acabat l’any 1901, aconseguí una menció especial en el concurs anual d’edificis artístics convocat per l’Ajuntament de Barcelona. «El Xalet» va ser la segona obra de Rubió, però la més important de la seva producció, tant per la seva qualitat projecte com pels mitjans econòmics amb que contà la seva materialització.
La família Golferichs hi va viure fins a l’estiu de 1936, quan la casa va ser confiscada per milicians llibertaris que hi volien crear una universitat popular. Després de la Guerra Civil, passà a mans de l’orde de les Dominiques de la Presentació, que modificaren notablement l’interior per a convertir-lo en un colꞏlegi religiós i construïren l’edifici annex afrontat al carrer de Viladomat.
L’any 1972, la casa va ser venuda a la constructora Núñez i Navarro, que projectava enderrocar-la per a construir-hi nous habitatges. Per tal d’evitar-ho, l’Associació de Veïns de Sant Antoni i altres entitats cíviques i professionals de l’Eixample començaren una gran campanya reivindicativa que paralitzà l’enderroc durant més d’una dècada. Finalment, l’any 1984, l’Ajuntament adquirí la propietat per a instalꞏlar-hi un centre cívic.
El 1987 es convocà un concurs per a la seva rehabilitació que van guanyar els arquitectes Pere Joan Ravetllat i Carme Ribas. Després de dos anys d’obres, l’edifici reobrí les seves portes l’any 1989, acollint el nou Centre Cívic Golferichs – El Xalet i la Fundació Carles Pi i Sunyer. Actualment, l’edifici annex al Xalet està destinat al Centre Cívic Casa Golferichs i l’edifici modernista és la seu de la Fundació Carles Pi i Sunyer.
Paraules clauCasa Golferichs/ Eixample/