La nit tranquil·la i el trasllat del concurs de guarnits, rebuts positivament per millorar la convivència i reduir les aglomeracions de la Festa Major de Gràcia : Servei de Premsa

La nit tranquil·la i el trasllat del concurs de guarnits, rebuts positivament per millorar la convivència i reduir les aglomeracions de la Festa Major de Gràcia

22/08/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

La Festa Major de Gràcia de 2024 tanca una nova edició amb un total de 900 activitats celebrades, xifra similar a les dels darrers anys. La principal novetat d’enguany ha estat la posada en marxa de dues mesures dirigides tant a millorar la convivència com reduir les aglomeracions que tradicionalment tenien lloc als carrers guanyadors del concurs de guarnits.

 

 

En primer lloc, tant la Fundació de la Festa Major de Gràcia com el Districte de Gràcia han valorat molt positivament la celebració d’una nit tranquil·la, sense música amplificada. Aquesta mesura, que va tenir lloc la nit de diumenge 18 d’agost, es va poder observar menys grans concentracions de persones als carrers, amb un ambient més tranquil als espais de festa major, amb activitats com cinema a la fresca, jocs de taula, concerts sense amplificació, i sopars veïnals, entre d’altres activitats.

En segon lloc, el concurs de guarnits que tradicionalment s’havia celebrat sempre la tarda del 17 d’agost, enguany s’ha traslladat al dilluns 19 d’agost, després del cap de setmana i a la segona meitat de la festa major. Aquesta actuació ha servir per acomplir els objectius previstos, d’evitar aglomeracions als carrers amb guarnits durant els primers dies de festa, en especial els dies del cap de setmana, desplaçant el públic els darrers dies de festa major, en un moment de menys afluència i cap al final de la festa major.

Quant als serveis municipals, destacar que un any més el metro de Barcelona ha funcionat de manera ininterrompuda totes les nits de cap de setmana de la festa major, de manera que hi ha hagut servei des de les 5.00 hores del matí de divendres 16 d’agost fins a la mitjanit de diumenge 18 a dilluns 19.

Específicament als espais festius, algunes dades d’infraestructura i material aportat pel Districte consisteixen en la instal·lació de 37 tarimes, la cessió de 461 taules i 3.592 cadires, la instal·lació de 149 cabines sanitàries i 1.046 papereres de recollida selectiva. A nivell de control d’accessos, s’ha comptat amb 530 efectius de personal per tal de regular els fluxos de persones i gestionar les concentracions de persones.

 

Estratègia contra la soledat

Com a novetat d’enguany, la Festa Major de Gràcia ha incorporat accions de l’Estratègia Municipal contra la Soledat, per tal d’aprofitar l’oportunitat de contribuir en aquest àmbit i accentuar el caràcter veïnal de la Festa i fer-la més propera. Els dies 20 i 21 d’agost s’ha instal·lat una estructura interactiva a la plaça de Joanic per tal de conscienciar i a veïnat i visitants d’aquesta problemàtica. L’estructura consisteix en un panell efímer amb el test UCLA, un test per reconèixer la soledat, amb l’objectiu de sensibilitzar i desestigmatitzar sobre el sentiment de la soledat, fruït de la iniciativa de la Fundació de la Festa Major de Gràcia per arribar a les persones que se senten soles. Les primeres valoracions de l’actuació són d’acompliment dels objectius, en aquesta primera ocasió que la Festa Major se sumava a l’Estratègia contra la soledat.

 

1.900 intervencions per sensibilitzar contra les violències masclistes

El Punt Lila de la plaça de la Revolució ha funcionat aquest estiu cada dia de la Festa Major, centralitzant també les intervencions realitzades pels altres nou punts liles autogestionats que s’han instal·lat per tota la Vila. En conjunt, aquest servei ha pogut realitzar fins a 1.900 sensibilitzacions i una seixantena d’assessoraments, a més d’una quarantena d’intervencions per agressions. El protocol per agressions greus s’ha activat en una ocasió l’última nit de festa major, després de tenir coneixement i confirmar-se una agressió greu ocorreguda la nit del 16 al 17 d’agost. L’activació del protocol va comportar l’aturada de l’activitat festiva als espais de festa major i la lectura d’un manifest de rebuig. Així mateix, fins a l’1 de setembre quedarà penjada una pancarta de rebuig a les violències masclistes a la Seu del Districte.

En aquest sentit, cal remarcar que la tasca del punt lila és preventiva i de sensibilització, per tal de conscienciar sobre la violència i donar pautes de com actuar en cas de patir-la, ja que la prevenció és una part molt important per visibilitzar la lluita contra la violència sexista, contribueix a conscienciar tota la població i ajuda a produir un efecte dissuasiu per als agressors.





Paraules clau

Festa Major de Gràcia 2024/