Barcelona reforça la xarxa de telefonia mòbil i dota de cobertura 5G el front litoral coincidint amb la Copa Amèrica : Servei de Premsa

Barcelona reforça la xarxa de telefonia mòbil i dota de cobertura 5G el front litoral coincidint amb la Copa Amèrica

28/08/2024



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, de la mà de les operadores comunicacions electròniques, ha dut a terme un seguit d’actuacions de millora de la capacitat de la xarxa de telefonia mòbil en el marc de la Copa de l’Amèrica de Vela 2024, que aplegarà a milers de persones al front marítim a l’entorn de l’esdeveniment que tindrà lloc entre els mesos d’agost i octubre de 2024.

 

 

 

 

 

 

El desplegament de noves infraestructures de comunicacions electròniques d’alta o molt alta capacitat ha de permetre donar resposta i una qualitat del servei adient a l’entorn de les platges dels barris de la Barceloneta, la Vila Olímpica i del Poblenou. Les infraestructures desplegades es mantindran un cop finalitzada la prova esportiva, suposant una millora pel veïnat del front litoral i per a la ciutadania que fa ús regular de les platges i la façana marítima.

Davant la previsió d’una elevada demanda de capacitat de xarxa de telefonia mòbil, l’Ajuntament de Barcelona, de la mà de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI), ha treballat amb les operadores per millorar la capacitat de la xarxa de telefonia mòbil de tots tres barris. Es tracta principalment d’una acció d’acompanyament, atès que la Llei General de Telecomunicacions prohibeix explícitament la possibilitat d’utilitzar mecanismes de licitació per millorar la xarxa de telefonia mòbil, però sí que fomenta la col·laboració publicoprivada pel que fa a la compartició d’infraestructures i emplaçaments.

En conseqüència, des del vessant econòmic, totes les actuacions que es duen a terme van a càrrec de les operadores de telefonia mòbil sense cap despesa associada a l’Ajuntament de Barcelona.

“Es tracta d’una infraestructura que es quedarà a la ciutat més enllà de la Copa Amèrica”, ha destacat en roda de premsa el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, qui també ha subratllat que es tracta d’una “millora substancial” pel veïnat en un dels espais públics més utilitzats, és a dir, 3,5 kilòmetres de front marítim. Valls també ha assenyalat que la intenció de l’Ajuntament és “desplegar a tota la ciutat” instruments similars, i per això aquesta primera passa permetrà testar la seva utilitat.

Concretament s’han impulsat quatre actuacions diferents:

A banda d’aquestes actuacions, les pròpies operadores han estat treballant en reforçar altres emplaçaments privats dotant-los de noves estacions base de telefonia mòbil i actualitzant instal·lacions actuals per dotar de cobertura 5G el front litoral. I, no únicament el front litoral, si no també la resta de ciutat, donat que encara que la Copa Amèrica se celebri a les platges, la ciutat acollirà diversos esdeveniments en diferents llocs de la ciutat.

 

A la plaça del Mar del barri de la Barceloneta s’instal·laran diferents espais que permetran millorar l’experiència dels espectadors de la Copa Amèrica. Una gran pantalla retransmetrà en directe la competició, així com altres instal·lacions d’atenció als espectadors i, per tant, s’espera que sigui un pol de concentració de persones i de terminals de telefonia mòbil.

El Club Natació Atlètic Barceloneta (CNAB) situat al vessant sud de la Plaça del Mar, ha estat l’edifici idoni per instal·lar aquest tipus d’antenes. L’Institut Municipal d’Informàtica ha col·laborat amb Telefònica per realitzar aquesta instal·lació.

 

La delegació territorial de l’Agència Espanyola de Meteorologia està situada en un edifici del litoral barceloní, molt proper al cantó de llevant del Port Olímpic de Barcelona. Es tracta d’un emplaçament estratègic des del punt de vista de desplegament de xarxa de telefonia mòbil, atès que permetrà descongestionar l’estació base més propera, situada a l’edifici de capitania del mateix Port Olímpic.

L’Institut Municipal d’Informàtica ha col·laborat amb Totem per realitzar aquesta instal·lació. Les operadores finalistes interessades en instal·lar han sigut Orange i Telefònica.

Aquest emplaçament té un paper clau  per a la nova Fan Zone prevista al Passeig Marítim del Bogatell. La Fan Zone serà un espai amb diversos serveis pels assistents i una gran pantalla on es podrà seguir l’esdeveniment en directe. Aquest canvi implica una gran afluència d’espectadors i turistes, fet que requereix una infraestructura de telecomunicacions robusta i fiable per garantir una experiència òptima per a tots els assistents.

La zona del Bogatell també serà la zona que allotjarà la cerimònia de inauguració de Copa Amèrica el proper 10 d’octubre.

 

El Passeig Marítim de la Barceloneta és un dels indrets on la qualitat de servei de la xarxa de telefonia mòbil està més compromesa. El fet que en aquest indret no existeixen edificis de titularitat pública que permetin agilitzar la instal·lació d’estacions base ha obligat a cercar solucions alternatives i més innovadores.

En aquest context, l’IMI i les operadores de telefonia mòbil van explorar la possibilitat d’instal·lar antenes de telefonia mòbil en 3 bàculs d’enllumenat del mateix Passeig Marítim entre la plaça del Mar i la confluència del Carrer Pepe Rubianes. Es tracta d’una solució innovadora que ja ha estat testejada en forma de pilot en altres punts de la ciutat. Això no obstant, serà la primera vegada que una instal·lació d’aquesta mena entrarà en producció.

L’operadora d’infraestructura que ha liderat aquest projecte és Totem i la operadora finalista interessada en aquests emplaçaments ha sigut Orange.

 

Al Passeig Marítim del Bogatell, la qualitat de servei de la xarxa de telefonia mòbil també està compromesa per la manca d’edificis de titularitat pública que permetin agilitzar la instal·lació d’estacions base.

En aquest context, l’Institut Municipal d’Informàtica i l’operadora Cellnex han col·laborat i impulsat el model de neutral host. Aquest model defineix una nova manera de desplegar a la ciutat on un operador d’infraestructura, en aquest cas Cellnex, instal·la tota la infraestructura de xarxa necessària perquè únicament l’operador finalista arribi amb els seus equips i emeti la senyal. En aquest cas, els operadors finalistes que donaran servei seran Orange i Telefònica. Es tracta d’una solució innovadora que és la primera vegada que es testeja a la ciutat.

La instal·lació constarà de 6 sistemes d’antenes distribuïts a les platges sud, començant enfront de l’hotel W i acabant a la platja del Somorrostro. I, també constarà de 2 sistemes més distribuïts al Passeig Marítim del Bogatell en front de la Platja del Bogatell.

Aquests dos últims desplegaments més innovadors, tant les instal·lacions de Totem com de Cellnex als passejos marítims, ajudaran a l’Ajuntament de Barcelona a determinar quin tipus de desplegament de la tecnologia 5G es vol implementar a la resta de la ciutat.

Tot aquest esforç realitzat per reforçar els emplaçaments amb tecnologia 5G no només beneficia els usuaris finals, sinó que també contribueix al posicionament de Barcelona com una ciutat capdavantera en tecnologia i innovació. Amb una xarxa de telecomunicacions moderna i eficient, la ciutat està millor preparada per afrontar els desafiaments del futur i oferir serveis de qualitat tant als ciutadans com als visitants.





Paraules clau

5G/ Copa Amèrica de Vela/