Servei de Premsa
13/01/2025
Barcelona obre una convocatòria de propostes per la Capital Mundial de l’Arquitectura 2026
06/09/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- Barcelona es convertirà l’any 2026 en epicentre mundial de l’arquitectura. Durant deu mesos, aquest esdeveniment oferirà una programació variada d’activitats als habitants de la ciutat
- La convocatòria, que ha estat impulsada des de la Fundació Mies van der Rohe – Ajuntament de Barcelona, està oberta a totes les entitats i col·lectius que vulguin prendre-hi part
- El termini d’inscripcions per presentar les propostes estarà obert del 5 de setembre fins el 15 d’octubre
Barcelona ha estat nomenada per la UNESCO-UIA Capital Mundial de l’Arquitectura 2026. La capitalitat és un gran esdeveniment centrat en la divulgació dels valors i la capacitat transformadora de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatgisme i, alhora, una oportunitat per promoure el nostre patrimoni històric i contemporani i projectar l’arquitectura catalana arreu del món.
En aquest marc, la Capital Mundial de l’Arquitectura 2026 oferirà un ventall molt ampli d’activitats amb presència als deu districtes de Barcelona, per tal de descentralitzar la programació i poder arribar a tota la ciutadania. La major part dels esdeveniments es desplegaran durant deu mesos, entre mitjan febrer i mitjan desembre, en un recorregut que anirà de Santa Eulàlia a Santa Llúcia.
Per completar la programació, avui es llança una convocatòria, impulsada per la Fundació Mies van der Rohe – Ajuntament de Barcelona, en què es convida a totes les entitats i institucions dedicades a l’arquitectura, l’urbanisme, el paisatgisme i el disseny d’espais, però també a les de la resta de disciplines tècniques, científiques, socials, humanístiques i artístiques, a participar en la creació de propostes per ser incloses a la programació.
Un programa que busca contribuir a la divulgació ciutadana dels valors i la capacitat transformadora de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatgisme promovent arreu del món, el patrimoni i l’arquitectura barcelonina i catalana per a Barcelona 2026 – Capital Mundial de l’Arquitectura UNESCO-UIA.
La finalitat d’aquesta convocatòria és acabar configurant una oferta àmplia i plural d’exposicions, rutes, tallers, portes obertes, visites a instal·lacions, conferències i concursos pensats per a la ciutadania, distribuïda pels deu districtes de la ciutat. I també oferir recursos econòmics i suport institucional que facilitin la realització de les propostes que ho necessitin.
La primera tinent d’alcaldia, Laia Bonet, ha assegurat que “la Capital Mundial de l’Arquitectura serà una oportunitat única per apropar i divulgar els valors de l’arquitectura i l’urbanisme a la ciutadania i renovar la complicitat de Barcelona amb aquestes disciplines. Fem una crida oberta a tothom qui vulgui participar-hi perquè volem que tots els barcelonins i barcelonines se la facin seva i que arribi a tots els districtes de la ciutat”
Per al desenvolupament de les propostes, s’ha constituït una Oficina Tècnica, amb un equip creat ad hoc i depenent de la Fundació Mies van der Rohe i de la Gerència de l’Arquitecta en Cap, com a entitat organitzadora de la Capital Mundial de l’Arquitectura.
Presentació i selecció de les propostes
Les entitats que ho desitgin poden presentar les seves propostes a partir del dia 5 de setembre i fins al 15 d’octubre. Es poden organitzar tota classe d’esdeveniments que enriqueixin el debat sobre l’impacte de l’arquitectura, l’urbanisme i el paisatgisme a la societat i el reconeixement del patrimoni arquitectònic de la ciutat.
El format de les activitats és lliure i pot incorporar exposicions, instal·lacions vinculades a l’arquitectura (com per exemple dansa, teatre, fotografia, música o performacions), debats, conferències, presentacions de llibres, projeccions de pel·lícules o documentals, rutes, visites guiades, portes obertes d’estudis d’arquitectura, tallers, o altres tipus d’activitats vinculades amb els objectius de la capitalitat.
Per la valoració de les propostes es tindrà en compte aspectes com ara la qualitat de les propostes, el retorn social, la vinculació amb la societat, l’impacte que puguin generar, o la incorporació de la perspectiva de gènere i intercultural, ecosocial i ambiental.
La resolució de la convocatòria es donarà a conèixer el 9 de desembre, per donar temps al llarg de 2025 a iniciar les produccions que així ho requereixin.
Podeu consultar tota la informació d’aquesta convocatòria a la web de https://www.barcelona.cat/capitalmundialarquitectura/ca/participa
Paraules clauarquitectura/