Les denúncies per discriminació a Barcelona augmenten significativament : Servei de Premsa

Les denúncies per discriminació a Barcelona augmenten significativament

17/09/2024



Temps estimat de lectura: 8 minuts

Aquesta tarda s’ha fet públic l’informe de l’Observatori de les Discriminacions 2023, en un acte que ha comptat amb la participació de la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida; el comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javi Rodríguez; la tècnica responsable de l’Observatori de Drets de la Federació Veus, Diana González; la directora de l’Associació Drets Sexuals i Reproductius, Silvia Aldavert García; la vicepresidenta de Plataforma per la Llengua, Mireia Plana; la responsable de l’àrea social de la Fundació Bayt al-Thaqafa, Hajar Menssouri; el coordinador de l’Oficina per la No Discriminació, Albert Fages; i la periodista i coordinadora de l’Agència de Comunicació Intercultural Itacat, Omaira Beltrán, que ha moderat la taula.

 

 

 

 

L’informe és fruit del treball conjunt entre l’Ajuntament i entitats so­cials de la ciutat amb l’objectiu d’ identificar i analitzar la realitat de les discriminacions a la ciutat i el seu impacte en la ciutadania; així com enfortir les mesures i accions de prevenció i atenció a les víctimes i revertir la infradenúncia.

Durant el 2023, les denúncies registrades per l’Observatori de les Discriminacions a Barce­lona van augmentar significativament. Es van registrar 865 situacions de discriminació, un total de 234 casos més que l’any anterior, evidenciant així que cada vegada hi ha més consciència per part de la ciutadania. Així mateix, en 252 registres s’han donat dos motius de discriminació a la vegada, el que evidencia la importància de fer una anàlisi de les situacions amb perspectiva interseccional.

El racisme i la xenofòbia són, com l’any anterior, el principal motiu de discriminació amb 230 incidències, seguit de la salut, amb 217, i l’LGTBI-fòbia, amb 205.

Els motius de les situacions de discriminació són els següents:

 

 

Els principals agents discriminadors van ser les entitats privades o empre­ses, i els drets vulnerats amb més freqüència van ser la inte­gritat moral per motiu de LGTBI-fòbia, racisme, salut i gènere, principalment; el de gaudir d’un servei públic de qualitat, sobretot per motius de salut, racisme, gènere, edatisme i aporofòbia;  i el de prestació de serveis degut al racisme, l’aporofòbia, el genere, la salut i el capacitisme. El 2023 s’han recollit a l’Informe dades respecte de la campanya “Hi tens dret. Compte de pagament bàsic” que posen de manifest com les entitats bancaries continuen vulnerant l’accés a comptes gratuïts a les persones especialment en situació irregular, impactant de manera directa en el desenvolupament dels drets econòmics de les persones més vulnerabilitzades.

Les persones que més situacions per racisme i xenofòbia van viure són les d’origen magrebí o àrab, seguides de les persones negres, i, en tercer lloc, les d’origen llatinoamericà. Les entitats i empreses són el principal agent discriminador, amb situacions provinents de les direccions de les empreses, la seguretat privada d’espais d’oci i discoteques, persones treballadores de clíniques privades o agents d’empreses immobiliàries.

En el cas de discriminació per motiu de salut, de les 217 incidències registrades, 151 van estar relacionades amb diagnòstics de salut mental i 42 tenien a veure amb la salut sexual i reproductiva. El principal agent discriminador en aquest àmbit va ser l’Administració pública.

De les 205 incidències per LGTBI-fòbia a la ciutat, 109 van ser per gaifòbia i 58 per transfòbia, i el principal agent discriminador van ser les persones particulars. És important destacar que les agressions físiques han estat el tipus de discriminació més recurrent en aquestes situacions..

Es van registrar un total de 125 incidències per discriminació per l’ús d’una llengua, que van estar vinculades en la seva totalitat a l’ús del català, i les entitats privades i empreses van ser els principals agent discriminador, sobretot treballadors i treballadores que van negar l’atenció a persones que volien mantenir-se parlant en català, personal d’oficines bancàries i de comerços o restaurants, bàsicament. La baixa representació de la resta de motius de discriminació radica en la baixa infradenúncia que encara es dona en aquest tipus de situacions.

 

El dret a la salut mental

Cada any l’informe aborda un tema rellevant amb més profunditat, que enguany gira al voltant de l’impacte de les discriminacions en la salut mental de les persones que les reben. L’informe indica que el dret a la salut mental depèn de la no-discriminació i la garantia de tots els altres drets humans, i analitza l’afectació de les discriminacions en la salut mental. En aquest sentit, la Taula d’Entitats amb Servei d’Atenció a Víctimes de Discriminació (SAVD) fa algunes de les següents consideracions:

 

La Taula SAVD també analitza les discriminacions que pateixen les persones en l’àmbit de la salut mental:

 

Accions dutes a terme i reptes de futur

Les principals accions dutes a terme per l’Ajuntament de Barcelona i les entitats de la Taula SAVS són les següents:

I es treballarà en els següents reptes de futur:

L’informe s’ha elaborat amb la informació i participació de l’Oficina per la No Discriminació i la Taula d’Entitats amb Servei d’Aten­ció a Víctimes de Discrimi­nació, formada per: ACATHI, ACCAPS, Àmbit Prevenció, Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH), Bayt al-Thaqafa, Cepaim, Consell de la Jo­ventut de Barcelona (CJB), Consell Assessor de la Gent Gran (CAGG), Creación Po­sitiva, Dincat, Exil, Federa­ció ECOM, Federació Salut Mental Catalunya (FSMC), Federació Veus, Fil a l’agulla, Fundación Secretariado Gitano (FSG), Gais Positius, Irídia, L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, L’Observatori contra l’LGTBI-fòbia (OCL), Plataforma per la Llengua, Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), Sindicat de Llogateres, SOS Racisme Catalunya i Unió Romaní. A més, el Centre de Recursos en Drets Humans ha participat en la sistematizació, anàlisi i edició de l’informe.

També hi han col·laborat diversos serveis municipals com l’Institut Municipal de Perso­nes amb Discapacitat (IMPD), l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), la Direcció de Serveis de Feminismes i LGTBI, el Departament d’Intercultura­litat, la Direcció de Serveis de Salut, la Direcció de Serveis de Gènere i Polítiques del Temps, així com l’Institut Metròpoli.

 

Trobareu l’informe, aquí:
https://ajuntament.barcelona.cat/dretsidiversitat/sites/default/files/InformeDiscriminacions_Barcelona2023.pdf

 

I un resum executiu, aquí:
https://ajuntament.barcelona.cat/dretsidiversitat/sites/default/files/CAT_ResumExecutiu2023.pdf





Paraules clau

discriminació/