Barcelona acomiada aquesta nit la seva Mercè més festiva, descentralitzada i popular : Servei de Premsa

Barcelona acomiada aquesta nit la seva Mercè més festiva, descentralitzada i popular

24/09/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts


Barcelona acomiada aquesta nit les celebracions de la seva festa major amb el tradicional Piromusical de La Mercè (avinguda Maria Cristina, 22h).
 La proposta serà avui encara més especial per la col·laboració de la cantant Rosalía, que signa la banda sonora de l’espectacle i hi farà l’estrena mundial de la seva nova cançó, Omega. Clouran així cinc dies de programació diversa, descentralitzada i popular, marcades per la gran qualitat de les propostes i per l’excel·lent acollida del públic. En termes artístics, La Mercè és un mirall de la creativitat de la ciutat, amb una programació en què intervenen molts creadors professionals però també representants de les nombroses escoles d’art de Barcelona.

Malgrat les pluges intermitents dels últims dies, La Mercè ha pogut desplegar amb normalitat els actes previstos, sense cancel·lacions. “Ha estat una festa espectacular, amb un comportament cívic exemplar per part dels barcelonins i barcelonines. Una festa com tots esperem que funcioni sempre La Mercè”, tal com ha destacat el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, en un primer balanç de la festa, en què més d’un milió de persones han seguit els espectacles programats. “La implicació ciutadana ha estat clau per fer de La Mercè una festa viva, on l’art i la diversitat han pres els carrers. Hem consolidat nous espais i hem obert la porta a propostes innovadores que han enriquit la programació”, ha afegit el regidor.

Les arts de carrer han trobat el seu epicentre al Parc de l’Estació del Nord, on el MAC-Mercè Arts de Carrer ha presentat espectacles de dansa, circ i teatre que han captivat espectadors de totes les edats. Espais com el Castell de Montjuïc i el Palauet Albéniz han revalidat la seva importància, mentre que el Parc de l’Aqüeducte, amb Pallassos Sense Fronteres, ha tornat a posar un èmfasi especial en la solidaritat. La descentralització ha estat un altre dels pilars de La Mercè 2024, amb la incorporació d’espais com el Port Olímpic i la Platja de la Nova Icària, dins el marc de la Regata Cultural de la Copa Amèrica, on s’han presentat espectacles familiars de gran format com els de Sol Picó i Marc Salicrú. El programa de la festa major ha incorporat també l’escenari del Parc de la Trinitat, recuperat per a la festa per petició veïnal, i ha revalidat la plaça Major de Nou Barris com un extraordinari auditori musical a l’aire lliure.

La música ha estat protagonista amb una oferta rica i variada, que ha connectat amb públics de totes les edats i gustos. La Plaça de Catalunya, recuperada com a escenari, ha sorprès amb propostes vibrants, mentre que la Platja del Bogatell ha acollit les propostes amb més afluència de públic. El concert d’homenatge a Zeleste a l’avinguda de la Catedral, una coproducció entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, ha estat un dels punts àlgids de la programació, creant un pont entre generacions de músics barcelonins, i ha consolidat aquest indret com escenari per al record i els homenatges musicals.

També la cultura popular ha tingut, com és habitual, un paper central en la programació. La Plaça de Sant Jaume ha acollit les Diades Castelleres i la commemoració dels 650 anys de l’Àliga de Barcelona amb activitats que han convidat la ciutadania a participar activament. Una altra activitat destacada ha estat la Trobada Internacional de Gegants, en commemoració dels 600 anys de tradició gegantera.

El regidor de Cultura i Indústries Creatives ha volgut posar en valor també el paper de la programació vinculada a la ciutat convidada, que en aquesta edició ha estat Casablanca, i que ha ajudat a apropar la festa a la comunitat marroquina de Barcelona. En aquest sentit, ha ressaltat el valor de La Mercè “convidant les diverses comunitats de nou veïnatge” de la ciutat.





Paraules clau

Mercè 2024/