5.000 nois i noies de Barcelona participaran aquest curs 2024-25 en el Viu la Vela, un dels llegats de la Copa Amèrica : Servei de Premsa

5.000 nois i noies de Barcelona participaran aquest curs 2024-25 en el Viu la Vela, un dels llegats de la Copa Amèrica

25/09/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

Aquest curs 2024-2025, uns 5.000 nens i nenes de 6è de primària participaran en la iniciativa Viu la Vela, impulsada des de l’Ajuntament de Barcelona per promoure els esports nàutics a totes les escoles, tant públiques com concertades de la ciutat. Es tracta de la xifra més elevada de participants des de la posada en marxa del projecte, en el darrer trimestre del curs 2022-23.

 

 

 

 

 

 

 

 

En aquest sentit, fins al moment, havíen pres part a la iniciativa uns 7.000 alumnes, fet que suposa que, quan acabi finalitzi aquest curs, més de 12.000 nens i nenes de Barcelona hauran tingut l’oportunitat de participar en el projecte. A més, uns 450 alumnes de centres d’educació especial ja han pogut també gaudir d’aquesta activitat de forma inclusiva.

Aquest dimecres al matí, més de 1.200 persones (1.000 nens i nenes d’escoles de Barcelona, 70 docents i 150 monitors i monitores) han participat a la festa d’inici de curs del projecte, que ha comptat amb la presència de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i del regidor d’Esports, David Escudé. Amb aquesta festa, Viu la Vela reprèn les seves activitats per aquest curs 2024-2025 on la vela i la sostenibilitat del mar són els grans protagonistes. Aquest esdeveniment forma part de la “Regata Cultural” que engloba tot un seguit d’activitats que han apropat la ciutadania a la Copa Amèrica.

Durant la seva intervenció, l’alcalde ha ressaltat que “Viu la Vela ha vingut per quedar-se”. “Ampliarem el programa almenys fins a final de mandat, l’any 2027” ha anunciat Jaume Collboni, que també ha assenyalat que aquest projecte té l’objectiu que “tots els nens i nenes de Barcelona, siguin de Nou Barris o de la Barceloneta, de l’Eixample o de les Corts, de Sants o de Sant Andreu, vegin en el mar un lloc on gaudir de l’esport, igual que veuen un camp de futbol o una pista d’atletisme”.

Per al regidor d’Esports, David Escudé, “Després de l’èxit aconseguit en la comunitat educativa i amb els nostres infants des dels seus inicis fins ara, Viu la Vela torna aquest curs escolar i amb molt bona acollida. Enguany ja s’han inscrit al voltant de 5000 nens i nenes d’escoles de Barcelona. Estem molt contents perquè sabem que Viu la Vela està deixant una petjada molt important entre futurs esportistes. Esperem que molts d’ells i elles triïn la vela i practiquin en aigües barcelonines en el futur”.

 

Més de 170 embarcacions al mar per a la pràctica esportiva i 15 aules ambientals a la sorra

Els i les participants han pogut gaudir del front marítim com a espai d’esport i també de sostenibilitat i estretament relacionat amb la celebració aquests dies de la Copa Amèrica a Barcelona. Desenes d’embarcacions han coincidit a la platja barcelonina de la Nova Icària, on també han tingut lloc altres activitats amb caiacs, paddel surf i big sup. En total, unes 170 embarcacions han estat funcionant de forma simultània amb activitats nàutiques.

A més de les activitats de pràctica esportiva, també s’han treballat valors importants com la sostenibilitat i la preservació dels recursos marítims. Aquestes activitats han estat coordinades pel Centre de la Platja de l’Ajuntament de Barcelona. A la sorra de la platja de la Nova Icària, s’han muntat 15 d’aules amb activitats d’ambientalització dels mars i oceans i on l’alumnat ha completat diferents reptes a nivell científic, tecnològic i d’investigació. Així, s’ha treballat la sensibilització envers la protecció de la fauna i la flora marina i del respecte per la biodiversitat.

La jornada ha acabat amb un acte conjunt a la mateixa platja on els i les participants han pogut conèixer l’experiència d’alguns referents del món de la vela en aquests moments com el regatista olímpic Jordi Xammar o Silvia Mas, Martin Wizner i Neus Ballester, membres dels equips joves i femenins del  Sail Team BCN, equip que participa enguany a la Copa Amèrica.

 

Viu la Vela posa la mirada en la Copa Amèrica

Viu la Vela és un projecte coordinat i finançat per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut Barcelona Esports i organitzat per la Federació Catalana de Vela, entitat que coordina la participació de diferents clubs i centres de la ciutat (Reial Club Nàutic, Reial Club Marítim, Club Natació Barcelona, Centre Municipal de Vela i Barcelona International Sailing Centre).

L’objectiu és la promoció de la vela i la potenciació del Pavelló Blau com a espai per a la pràctica esportiva aprofitant la celebració a Barcelona d’un esdeveniment únic a nivell internacional com és la Louis Vuitton 37th America’s Cup.

Amb un pressupost de gairebé 2,5 milions d’euros, aquest projecte per universalitzar els esports de la vela ha implicat la adquisició de 28 embarcacions de vela col·lectiva, 4 de vela adaptada (hansa), 6 llanxes de rescat, 360 armilles, 360 neoprens i 4 grues. El programa també ha inclòs subvencions per a la formació de professionals esportius especialitzats en esports de mar, en tant que promoció de noves oportunitats laborals. Fins ara, més de 100 joves s’han beneficiat d’aquesta formació que els ha permès convertir-se en tècnics i tècniques esportives de vela.

Ara, amb la mirada posada en la competició esportiva de la Copa Amèrica que s’està celebrant aquests dies en aigües barcelonines, Viu la Vela torna a engegar la seva oferta pels propers cursos escolars on més infants de la ciutat seguiran acostant-se i descobrint la vela en primera persona.

Més informació: www.viulavela.cat

Fotos de la festa aquí

Imatges aèries de la Viu la Vela aquí





Paraules clau

37a. Copa Amèrica de Vela/