Servei de Premsa
07/11/2024
Convocat els concursos de selecció d’arquitectes i direcció d’obra de 600 pisos de lloguer social a Barcelona
25/09/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- Emmarcat dins el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Incasòl, la convocatòria forma part de la primera fase del programa ‘Habitar B!’ per l’impuls d’un total de 1.700 habitatges amb un model constructiu més inclusiu i sostenible a la ciutat
- Els habitatges protegits estaran distribuïts en 11 promocions situades als districtes de Sant Martí i Sants-Montjuïc i les obres d’edificació es preveu que finalitzin en el decurs del primer trimestre de 2029
Barcelona fa avui un pas endavant en la construcció d’habitatge de lloguer social a la ciutat amb la convocatòria dels 9 concursos per seleccionar els equips d’arquitectes i la direcció d’obra dels 600 pisos que aixecarà l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) als solars cedits per l’Ajuntament de Barcelona a la ciutat. Aquests formen part de la primera fase del programa ‘Habitar B!’ per l’impuls d’un total de 1.700 habitatges amb un model constructiu més inclusiu i sostenible.
La notícia es produeix després de què el Govern ha confirmat que els fons per a la seva construcció estan garantitzats. Si bé, ambdós executius van acordar que, en aquesta primera fase, es desenvoluparien 11 promocions amb un potencial màxim de 637 habitatges, amb l’aplicació dels ratis de construcció/promoció de l’Incasòl sobre les parcel·les, en resultaran finalment un total de 600 pisos.
Les bases de participació dels 9 concursos s’han publicat de manera oficial aquest dimecres al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) i el DOGC, i estan diferenciats segons la quantia de l’obra. Els arquitectes tindran de termini fins el 28 d’octubre per presentar les seves propostes.
La finalització de les obres d’edificació d’aquesta primera fase es preveu que sigui durant el primer trimestre de 2029, i la inversió estimada per l’Incasòl és de 82,81 MEUR. Respecte al preu mensual de lloguer d’aquests pisos, es determinarà en el moment que rebin la qualificació d’habitatge de protecció oficial, però no serà mai superior al que marqui el mòdul d’habitatge de protecció oficial vigent en aquell moment.
Pel que fa a les 11 promocions en les quals estaran distribuïts els 600 pisos, es trobaran localitzades als districtes de Sant Martí i Sants-Montjuic, i seran les següents:
- Binèfar, 30-40: 209 habitatges
- Plom, 17: 82 habitatges
- Miquel Porter i Moix, 16: 75 habitatges
- Miquel Porter i Moix, 17: 14 habitatges
- Miquel Porter i Moix, 25: 79 habitatges
- Àvila, 96-100: 34 habitatges
- Pere IV, 113: 8 habitatges
- Doctor Trueta, 130-140: 28 habitatges
- Sancho Àvila, 50: 18 habitatges
- Marroc, 124-126: 20 habitatges
- Doctor Trueta, 187-189: 33 habitatges
Els 1.700 habitatges del programa ‘Habitar B!’ es construiran en els solars que l’Ajuntament de Barcelona ha cedit en dret de superfície durant 75 anys a l’Incasòl, que preveu invertir 221 MEUR. Una vegada l’Ajuntament formalitzi el dret de superfície, l’Incasòl tindrà cinc anys per executar la construcció de les promocions.
Cap a un nou model d’habitatge social
El nou model d’habitatges que es promou en aquest programa vol oferir una millor qualitat de vida als ciutadans. Seran edificis amb habitatges flexibles i desjerarquitzats, que s’adapten als nous models de vida de la societat, i amb espais comuns segurs, igualitaris i inclusius.
Les noves promocions situaran com a eixos principals els models de gestió energètica i l’ús racional dels recursos tant durant la construcció de la promoció com al llarg de la seva vida útil.
L’emplaçament de molts dels solars de les noves promocions ajudaran a aconseguir aquests objectius especialment en matèria d’energia, tant tèrmica com elèctrica, ja que les xarxes de calor ja existents tant a La Marina com al Poblenou 22@ faciliten un consum energètic eficient i reduït. Aquesta circumstancia permetrà destinar els esforços dels nous edificis a la generació elèctrica renovable destinada a ser compartida amb altres edificis, contribuint, d’aquesta manera, a la universalitat de l’energia d’origen renovable.
Paraules clauhabitatge/