Barcelona celebra el Dia Internacional de les Persones Grans amb un homenatge a les participants de les Escoles i Espais de Salut de la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona celebra el Dia Internacional de les Persones Grans amb un homenatge a les participants de les Escoles i Espais de Salut de la ciutat

01/10/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Avui s’ha celebrat la primera Trobada d’Escoles i Espais de salut de les Persones Grans, organitzada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Grans. D’aquesta manera l’Ajuntament de Barcelona i l’ASPB reten homenatge a les persones que hi participen en els diferents barris de la ciutat. Les Escoles de Salut de les Persones Grans es van iniciar fa més de 15 anys a la ciutat havent demostrat la seva efectivitat en la millora de la qualitat de vida, el benestar emocional i el suport social de les persones que hi participen. L’acte, celebrat al Centre Cívic de les Cotxeres de Sants ha reunit al voltant de 500 persones que han compartit les seves experiències i han gaudit de les activitats organitzades.

 

 

Actualment, existeixen més de 30 Escoles o Espais de Salut a Barcelona en què anualment participen més de 700 persones grans. Algunes d’aquestes escoles són impulsades per l’ASPB, en el marc del programa de salut comunitària Barcelona Salut als Barris, en col·laboració amb equipaments, serveis i entitats (equips d’atenció primària, associacions de veïns, plans comunitaris, biblioteques, casals, serveis socials, centres cívics, residències i associacions de voluntariat, etc.), mentre que d’altres són gestionades per diferents agents del territori.

L’ objectiu de la intervenció és fomentar l’envelliment positiu, actiu i saludable i prevenir l’aïllament social i la soledat, aportant a les persones participants coneixements i habilitats relacionades amb el foment del benestar i generant espais de relació amb el seu entorn comunitari. Amb aquesta orientació, ofereix cicles de sessions grupals gratuïtes, generalment setmanals, amb una durada d’entre una hora i mitja i dues hores. Aquestes sessions inclouen tallers pràctics i xerrades, i estan obertes a les persones de més de 60 anys que s’hi inscriguin prèviament.

Les avaluacions realitzades mostren que el programa millora la qualitat de vida, la salut mental i el suport social de les participants. Entre els aspectes més valorats per les persones assistents es troben l’oportunitat d’ampliar coneixements sobre salut i recursos socials i sanitaris del barri, la motivació per a sortir de casa, la promoció de relacions socials i l’establiment de vincles amb altres companys i companyes. La participació en aquestes escoles no només afavoreix l’autocura, sinó que també augmenta els contactes socials i les activitats d’oci, reduint el sentiment de solitud. Com a resultat s’observa una millora en la salut física, psicològica, emocional i social de les participants. A més, el fet de  treballar els vincles amb la comunitat i el coneixement del territori, les Escoles i Espais de Salut enforteixen el sentiment de pertinença a la comunitat.

Amb aquesta trobada s’ha volgut generar un espai comú on les persones participants de les diferents escoles han pogut compartir les seves experiències i crear xarxa. Marta Villanueva, regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat ha donat la benvinguda a les persones assistents a l’acte que ha comptat amb la col·laboració de la periodista Núria Marín, l’educador musical Isidre Vallés i l’Orquestra Raval’s Band. Josep Maria Jansà, director de Promoció de la Salut de l’ASPB ha estat l’encarregat de clausurar la celebració.





Paraules clau

persones grans/