El Concurs internacional d’idees de joves arquitectes per remodelar 10 mitgeres de Barcelona ja té propostes guanyadores : Servei de Premsa

El Concurs internacional d’idees de joves arquitectes per remodelar 10 mitgeres de Barcelona ja té propostes guanyadores

03/10/2024



Temps estimat de lectura: 7 minuts

 

En el marc de la Capital Mundial de l’Arquitectura 2026, l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Fundació Mies van der Rohe, va llançar el passat mes de juny un Concurs Internacional d’idees per a arquitectes titulats menors de 35 anys per transformar les parets mitgeres permanents de 10 emplaçaments, un a cada districte de la ciutat, i convertir-les en noves façanes. El concurs, que ja s’ha resolt, ha comptat amb l’aval de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA), ha seguit els criteris de la UNESCO, i s’ha desenvolupat de forma conjunta amb l’Institut Municipal de Paisatge Urbà. Una exposició virtual permetrà visitar totes les idees i conèixer en profunditat les propostes guanyadores. Es podrà visitar en el web https://www.barcelona.cat/capitalmundialarquitectura/ca/exposicio-concurs-internacional-idees-joves-arquitectes

La convocatòria ha tingut una gran resposta per part de la comunitat internacional, amb una participació de 590 arquitectes de fins a 51 països d’arreu del món, que han presentat 439 propostes arquitectòniques, de les quals 343 han estat valorades pel jurat.

 

 

 

 

Un dels objectius del  concurs és trobar propostes arquitectòniques que dotin d’un nou significat parets avui anònimes i sense cap protagonisme, exposades a l’espai públic en un permanent estat provisional. A més, aquesta iniciativa incidirà directament en la millora de l’habitabilitat i l’eficiència energètica dels edificis participants, i permetrà guanyar espais verds per la ciutat, tan necessaris en un context climàtic com l’actual. La millora de la qualitat de l’espai públic ajudarà a construir una ciutat més resilient i saludable per a tothom, garantint la dignitat de tots els veïns i veïnes de la ciutat.

 

 

Per al concurs es van seleccionar 10 ubicacions, una per cada districte, que sumen un total de 17 mitgeres permanents. Es van escollir a partir d’un criteri de distribució territorial i buscant aquelles mitgeres amb un major impacte paisatgístic, sempre d’acord amb les comunitats de propietaris dels edificis en qüestió. Aquestes actuacions s’emmarquen també en el Programa d’Espais de Proximitat i Interiors (PEPI) per a la millora de l’espai públic de la ciutat.

Els 10 emplaçaments són els següents:
– Ciutat Vella – C/Hospital 128, 130, 132 i 138. Plaça Martina Castells
– Eixample – C/Nàpols 103, 99 – Jardins de la cta Antiga d’Horta
– Sants-Montjuïc – C/Quetzal 5-7 i 17-21
– Les Corts – Av/Madrid 161, cantonada amb C/Lluçà
– Sarrià-Sant Gervasi – C/Hurtado, 7 i Espinoi, 11. Jardins Marià Manent
– Gràcia – C/Rosselló, 379. Jardins Caterina Albert
– Horta-Guinardó – C/Moratín, 6 i C/Dante Aliguieri, 151
– Nou Barris – C/Pare Rodés, 27. Placeta de Charlot
– Sant Andreu – C/Agustí i Milà, 55. Placeta de Grau
– Sant Martí – C/Espronceda, 321

 

 

Les propostes guanyadores s’implementaran, sempre que sigui possible, per a la seva inauguració el 2026, com a part del programa d’activitats i formaran part del llegat  material de la Capital Mundial de l’Arquitectura UNESCO-UIA.

En cas d’implementació de la proposta, l’autor o autors seran involucrats com a consultors en totes les etapes de disseny per als serveis arquitectònics, mitjançant un procés col·laboratiu del qual formarà part l’Institut Municipal del Paisatge Urbà – Ajuntament de Barcelona, els equips d’arquitectes locals responsables del permís d’obra i del disseny per la construcció, i la comunitat de propietaris dels edificis.

El jurat del concurs ha estat format per set arquitectes i professionals de l’arquitectura i l’urbanisme, en representació de cadascuna de les 5 regions dels Sectors Membres de la UIA, així com també de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe:

Membre suplent del jurat: Grichka Martinetti, França. Representant UIA

Els membres del jurat van revisar individualment cadascuna de les propostes, i després van participar en un grup de discussió celebrat els dies 16 i 23 de setembre. Durant aquestes sessions, el jurat va debatre conjuntament les propostes per fer la selecció final i atorgar el primer, el segon i el tercer premis, així com les mencions d’honor, en alguns casos.

Els criteris de valoració de les propostes especificats a les bases del concurs :

 

Comentaris Generals del Jurat

Els membres han fet les següents consideracions:

“En primer lloc, el Jurat vol agrair a l’organitzador del concurs haver iniciat un concurs obert que permet la participació d’arquitectes de fins a 35 anys de tots els països i continents.

A més, el Jurat vol agrair als concursants tot el seu esforç i treball. Les nombroses aportacions ens van aclaparar i impressionar. El Jurat també està impressionat per la gran diversitat de conceptes i solucions arquitectòniques que es van proposar al concurs.

Tot i que es tractava d’una competició internacional i vivim en un món global, els participants havien d’entendre el context local i les realitats de cada emplaçament. El Jurat ha prioritzat les propostes que tenien estratègies molt clares i coherents. Sobretot les que s’adaptaven a l’edifici i context existent així com a l’entorn urbà. En alguns casos, era especialment important que les propostes fossin molt respectuoses amb l’entorn construït, i en d’altres, era rellevant que trenquessin radicalment amb el context per aportar una mirada més contemporània a l’espai.

El Jurat ha tingut en compte el manteniment posterior de les noves façanes, sobretot pel que fa al verd, ja que algunes propostes no s’ajustaven a la realitat climatològica de Barcelona. El clima mediterrani i els problemes de sequera que patim a la ciutat es van explicar al jurat perquè es tingués en compte a l’hora de jutjar les propostes.

Una altra qüestió important a tenir en compte va ser que les idees presentades podien funcionar amb més o menys obertures, és a dir, finestres o balconeres. Les propostes havien de ser flexibles en aquest aspecte i permetre fer ajustos per si algun veí o veïna no vol o pot fer obertures als seus habitatges, sigui per motius econòmics o perquè afecti la distribució interior, especialment en el cas dels banys i cuines. També es va tenir en compte la privadesa, ja que moltes idees proposaven grans balcons continus, on de vegades fins i tot persones que no vivien en aquell edifici podien pujar, com si passessin a formar part de l’espai públic, i això podia generar conflicte publicoprivat.

Finalment, s’ha volgut mostrar una varietat de solucions entre les 30 propostes guanyadores i les 2 mencions, perquè es vegi que hi ha moltes respostes a un mateix problema. Encara que cada mitgera i el seu context  demani un tipus de resposta específica.

Barcelona compta ara amb una gran varietat d’idees i conceptes per transformar 10 mitgeres en façanes. Esperem que les propostes guanyadores siguin un precedent  per nous projectes que ajudin a resoldre aquest tipus de problemes en aquesta i altres ciutats del món.”

 

Valoració final

Finalment, el jurat ha atorgat un total de 30 premis, 3 per cada emplaçament, a més de dues mencions honorífiques, amb un total de 30 equips formats per integrants de 12 nacionalitats diferents.

 

Dotació econòmica

Els concursants que han obtingut el primer premi tindran una compensació econòmica de 3.000€, els que han obtingut el segon premi, de 1.500€, i el tercer premi, de 750€. El concurs ha entregat un total de 52.500€ en premis, a més de dues mencions honorífiques sense dotació econòmica.

 

Barcelona, Capital Mundial de l’Arquitectura 2026

Aquest concurs és el primer pas cap a la Capital Mundial de l’Arquitectura 2026 i forma part del llegat que l’esdeveniment deixarà a la ciutat. L’esdeveniment oferirà un ventall molt ampli d’activitats amb presència als deu districtes de Barcelona, per tal de descentralitzar la programació i poder arribar a tota la ciutadania.

Per completar la programació,  la Fundació Mies van der Rohe – Ajuntament de Barcelona va llançar una convocatòria per convidar a totes les entitats i institucions dedicades a l’arquitectura, l’urbanisme, el paisatgisme i el disseny d’espais, però també a les de la resta de disciplines tècniques, científiques, socials, humanístiques i artístiques, a participar en la creació de propostes per ser incloses a la programació. La convocatòria per formar part de la programació de la Capital Mundial de l’Arquitectura 2026 es tancarà el proper 15 d’octubre.

La finalitat d’aquesta convocatòria és acabar configurant una oferta àmplia i plural d’exposicions, rutes, tallers, portes obertes, visites a instal·lacions, conferències i concursos pensats per a la ciutadania, distribuïda pels deu districtes de la ciutat. I també oferir recursos econòmics i suport institucional que facilitin la realització de les propostes que ho necessitin.

Trobareu les imatges de les propostes guanyadores en el següent enllaç: https://www.barcelona.cat/capitalmundialarquitectura/ca/concurs-internacional-didees-joves-arquitectes

Podeu descarregar el dossier amb les propostes així com imatges en alta resolució, en aquest enllaç: https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/download/20241003_mitgeres.zip





Paraules clau

mitgeres/