Servei de Premsa
21/12/2024
Barcelona guanya el premi ‘Ciutats i Pobles que Alimenten’ pel programa Comerç Verd als mercats
04/10/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- Aquests guardons reconeixen les millors pràctiques en matèria de polítiques alimentàries locals
- El reconeixement s’ha fet públic aquest divendres a Còrdova en el marc de la trobada de la Xarxa de Municipis per l’Agroecologia
- El projecte Comerç Verd suposa un salt qualitatiu tant pel que fa al volum d’aliments locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja que es consumeixen a Barcelona, com pel fet que la ciutadania tingui l’accés més fàcil a aquests productes
L’Ajuntament de Barcelona ha estat distingit, aquest divendres, amb un dels premis Ciutats i Pobles que Alimenten, que atorga Xarxa de Municipis per l’Agroecologia en reconeixement a les millors pràctiques en matèria de polítiques alimentàries locals. El guardó ha reconegut la feina feta en el programa Comerç Verd que Barcelona ha desplegat en els seus mercats municipals i que ha suposat un salt qualitatiu tant pel que fa al volum d’aliments locals, ecològics, de petits productors, de pagès o llotja que es consumeixen a la ciutat com pel fet que la ciutadania tingui l’accés més fàcil a aquests productes.
L’entrega del Premi ha tingut lloc, aquest migdia, a la ciutat de Còrdova, que acull, fins al 5 d’octubre, la trobada anual de la Xarxa de Municipis per l’Agroecologia. Aquest 2024 s’ha celebrat la tercera edició d’aquests guardons. A banda de l’entrega dels guardons, la trobada inclou sessions de treball i taules rodones dedicades a la transformació dels sistemes alimentaris cap a models més justos i sostenibles. La Xarxa, formada per 25 ajuntaments d’arreu de l’Estat, treballa per impulsar sistemes alimentaris locals sostenibles, segurs i diversificats, garantint l’accés a aliments saludables per a tothom.
El programa Comerç Verd és una de les principals iniciatives que es va impulsar en el marc del programa de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. Es tracta d’un projecte impulsat per l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) i la Federació de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM). El juny del 2021 es va posar en marxa la prova pilot en sis mercats municipals (Concepció, Llibertat, Sarrià, Ninot, Sants i Horta) i actualment ja funciona a tots els mercats alimentaris de la ciutat, amb 481 establiments adherits.
Els establiments que es poden afegir a aquesta iniciativa són els que venen productes com les fruites i les verdures, el peix i el marisc, l’aviram i el conill, els ous, la vedella el xai i el cabrit, la cansaladeria, i la xarcuteria i els formatges. Per ser un Comerç Verd o comptar amb un Racó de Comerç Verd cal que l’establiment tingui un número de referències o un percentatge de productes locals i ecològics disponibles.
Els establiments amb aquesta qualificació disposen de diferents materials per identificar-los com a tals, per tal d’augmentar la visibilitat del comerç i dels productes que tenen aquestes característiques. Així, s’han creat uns cartells i unes etiquetes tant per a identificar l’establiment com cada un dels aliments que compleixin amb els requisits.
El programa Comerç Verd ja va ser distingit amb una menció d’honor als Premis del Pacte de Milà del 2022, que es van celebrar en el marc del 8è Fòrum Global de Polítiques Alimentàries del Pacte de Milà (MUFPP) a Río de Janeiro. Barcelona va ser guardonada llavors en la categoria de Distribució i Infraestructura Alimentària, juntament amb les ciutats de París, Los Angeles, Araraquara, Curitiba i Guelphas.
Paraules claucomerç/