La ciutadania de Barcelona decidirà com invertir als districtes 30 M€ del pressupost municipal : Servei de Premsa

La ciutadania de Barcelona decidirà com invertir als districtes 30 M€ del pressupost municipal

07/10/2024



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona dona el tret de sortida a la segona edició dels Pressupostos Participatius, una iniciativa que permetrà als veïns i veïnes de la ciutat decidir com invertir 30 milions d’euros del pressupost municipal en projectes d’inversió als districtes durant els propers quatre anys (2024-2027). Aquest procés, que s’ha consolidat com un element clau en la democràcia participativa de la ciutat, es desenvoluparà mitjançant la plataforma digital decidim.barcelona i durarà fina al mes d’abril.

Els pressupostos participatius de Barcelona són un exercici de participació ciutadana a través del qual els veïns i les veïnes de la ciutat poden proposar, prioritzar, votar i, en definitiva, escollir, projectes d’inversió a cada districte perquè l’Ajuntament els executi. Els objectius d’aquesta edició són reforçar la participació a nivell de ciutat i enfortir-la als districtes, garantir una participació universal i inclusiva al llarg del procés, enfortir la resposta tècnica als projectes, i millorar-ne també l’execució.

Així doncs, en aquesta nova edició, els debats i la recollida de propostes dels projectes està prevista per aquesta tardor, concretament entre els mesos d’octubre i novembre, durant els quals la ciutadania podrà realitzar propostes de projectes d’inversió. Es preveuen debats presencials a tots els districtes, i participació digital a la plataforma digital decidim.barcelona per anar concretant i definint les propostes, així com la intervenció tècnica per part de l’Ajuntament per avaluar i ajustar els projectes per tal que siguin executables i factibles.

En aquest sentit, s’acceptaran projectes que compleixin una sèrie de requisits que permetin que, efectivament, es puguin executar en el període establert, és a dir dins d’aquest mandat municipal. En concret, les propostes hauran de ser projectes d’inversió viables i de competència municipal. També hauran de complir el requisit de ser propostes d’interès general i públic amb un àmbit d’incidència de districte. Els projectes proposats hauran de ser finalistes, actuacions estructurants, amb criteris de sostenibilitat i no podran ser contraris a programes, plans o projectes urbanístics ja aprovats.

Així doncs, els tipus de projectes que poden formar part dels pressupostos participatius es distribueixen en tres categories:

 

  1. Millora de l’espai públic
    1. Podran ser projectes de creació o millora de zones verdes, o bé millora o transformació de carrers, també millora d’instal·lacions esportives, o per últim, mobiliari urbà.
    2. El pressupost mínim dels projectes haurà de ser de 100.000€, i el màxim la meitat del pressupost assignat al districte

 

  1. Millora d’equipaments municipals
    1. S’inclouen en aquesta categoria les millores d’accessibilitat, les d’eficiència energètica, les de mobiliari o equips informàtics, i finalment la instal·lació d’espais d’ombra
    2. El pressupost mínim per aquesta categoria de projectes és de 50.000€, i el màxim també la meitat del pressupost assignat al districte

 

  1. Adquisició i rehabilitació de béns
    1. S’inclouen projectes de rehabilitació, projectes d’habitatge públic o bé adquisició de solars i/o locals per a usos públics
    2. El pressupost mínim per a aquesta categoria de projectes és de 50.000€, i el màxim la meitat del pressupost assignat al districte

 

La distribució dels 30 milions d’euros previstos per als pressupostos participatius s’ha fet de forma equitativa per districtes i barris tenint en compte diferents criteris com pot ser la renda, el  nombre d’habitants o la superfície del districte. Per tant, cada districte rep entre 2 M€ i 3,6 M€.

 

 

El calendari de desenvolupament de tot el procés participatiu per decidir aquests projectes serà el següent:

 

Aquesta segona edició dels Pressupostos Participatius arriba amb la voluntat de millorar i ampliar l’experiència de la primera convocatòria, que es va celebrar l’any 2020. En aquella ocasió es van presentar unes 2.000 propostes, de les quals es van seleccionar 200 per ser votades, i finalment es van executar 72 projectes escollits per la ciutadania. Ara, amb l’experiència acumulada i els aprenentatges adquirits, l’Ajuntament de Barcelona pretén consolidar aquest instrument com una eina essencial per a la participació ciutadana en la gestió dels recursos municipals. En aquest sentit, s’han establert nous mecanismes per afavorir la participació de col·lectius que sovint tenen menys veu en aquests processos, com les persones amb discapacitat, els infants i els joves.

 

 

Un dels objectius principals d’aquesta edició és garantir la diversitat i la inclusió del procés. Per això s’han organitzat sessions específiques per a col·lectius amb necessitats especials, així com per infants i joves, que podran aportar les seves idees i necessitats als debats. Aquesta perspectiva inclusiva permetrà que les propostes finals reflecteixin les necessitats de tota la ciutadania, assegurant que els projectes seleccionats també siguin representatius de la realitat diversa de la ciutat.

El procés es desenvoluparà principalment a través de la plataforma digital decidim.barcelona, una eina que ha demostrat la seva eficàcia en processos participatius anteriors. Aquesta plataforma, desenvolupada en programari lliure i utilitzada en més de 30 països, compta amb més de 3,5 milions de participants registrats arreu del món, dels quals 115.000 són a Barcelona. A decidim.barcelona la ciutadania podrà presentar propostes, seguir l’evolució del procés, participar en els debats, donar suport a les propostes que considerin més importants, i finalment votar.

Amb aquesta segona edició dels Pressupostos Participatius, l’Ajuntament de Barcelona reafirma el seu compromís amb una gestió pública més oberta, transparent i participativa. El coneixement creixent de la ciutadania sobre aquest tipus de processos, així com els resultats pràctics de la primera edició, contribueixen a la consolidació d’una nova cultura de participació ciutadana en la gestió de la ciutat.

L’Ajuntament de Barcelona convida tots els ciutadans a participar activament en aquest procés, que no només permetrà millorar la ciutat, sinó que també contribuirà a enfortir la democràcia local i la participació als districtes. Els Pressupostos Participatius són una oportunitat única per a la ciutadania de ser protagonista en la presa de decisions que afecten directament la seva vida quotidiana i el futur de la seva ciutat.

Aquest procés arrenca amb el tancament de l’etapa de Barcelona com a primera Capital Europea de la Democràcia, que al llarg del mes d’octubre acollirà diverses activitats i culminarà al mes de novembre. Cal destacar que Barcelona va ser triada per aquest reconeixement gràcies a l’èxit del seu model de participació i pels pressupostos participatius. Des de la tardor del 2023, s’han celebrat més d’un centenar d’esdeveniments i diversos processos participatius amb la implicació de més de 20.000 persones consolidant a la ciutat com una referència europea i internacional de la participació ciutadana.

Per a més informació sobre el procés i com participar-hi es pot accedir a la plataforma decidim.barcelona on es detallaran tots els passos per prendre part en aquest projecte.





Paraules clau

pressupostos participatius/