L’Ajuntament engega un servei d’autoconsum compartit amb energia solar generada a l’espai públic : Servei de Premsa

L’Ajuntament engega un servei d’autoconsum compartit amb energia solar generada a l’espai públic

15/10/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament iniciarà les pròximes setmanes els tràmits per posar en marxa un nou servei d’autoconsum compartit. Es tracta de posar a disposició de la ciutadania l’energia solar generada en instal·lacions fotovoltaiques municipals situades a l’espai públic. El consistori, per tant, compartirà aquesta energia neta, sostenible i de proximitat sense necessitat que els veïns i veïnes facin cap inversió en infraestructura fotovoltaica. L’Ajuntament executa la instal·lació, la manté i n’assegura el funcionament òptim.

 

 

Aquest nou servei públic és un instrument que contribueix en la transició energètica de la ciutat en el marc del Pla Clima. De fet, amb aquesta iniciativa, Barcelona se situa com a ciutat capdavantera en oferir el primer servei municipal d’autoconsum compartit per i amb la ciutadania.

El servei s’iniciarà amb una prova pilot en dues instal·lacions fotovoltaiques, la pèrgola de la ronda de Dalt, situada al passeig de la Vall d’Hebron i la pèrgola de la plaça d’Alfonso Comín. La previsió és que les llars que facin ús d’aquest servei puguin estalviar al voltant dels 100 i els 150 anuals en la factura elèctrica.

Entre les dues pèrgoles fotovoltaiques es podrà donar servei a 86 consumidors, pel procés de concurrència pública, i es reservarà 41 usuaris de llars amb vulnerabilitat. Aquest servei té associat un preu públic de 70 euros anuals per cada 500W d’energia compartida  i es preveu que es faci una reserva del 30% per a llars amb vulnerabilitat, que tindran el preu públic 100% bonificat.

Els usuaris amb els quals es compartirà energia es triaran amb un procés de concurrència pública competitiva, és a dir, caldrà fer una sol·licitud en un període de temps establert, complir uns requisits i tindran més puntuació, en el cas de consumidors residencials, aquelles llars on hi visquin més persones. També podran accedir al servei els comerços de la zona.

Els requisits per accedir al servei són, per a tots els usuaris:

Pel que fa als criteris de valoració:

Pel que fa a la reserva a llars vulnerables la valoració es farà amb criteris socials i no participaran en el procés de concurrència competitiva. L’àrea de Serveis Socials valorarà situacions com estar vinculat als serveis socials, ser família nombrosa o monoparental, tenir dependència energètica o tenir discapacitat o dependència, entre altres situacions.

 

Dues infraestructures de generació fotovoltaica

La pèrgola de la ronda de Dalt, està situada al passeig de la Vall d’Hebron, al districte d’Horta-Guinardó. Té una potència instal·lada de 43,25 kWp i una generació estimada de 54.063 kWh/any. Es preveu que doni servei a 56 llars provinents de la convocatòria pública i a 26 llars amb vulnerabilitat.

L’Ajuntament farà servir una potència de 2,25kWp per abastir subministraments municipals de l’entorn.

 

 

Pel que fa a la pèrgola de la plaça d’Alfonso Comín, al districte de Gràcia, és una instal·lació amb una potència instal·lada de 24,32 kWp i una generació estimada de 30.400 kWh/any. En aquest cas abastirà 30 llars per concurrència pública i 15 llars més amb vulnerabilitat. L’Ajuntament es reserva una potència d’1,5 kWp per als subministraments municipals de l’entorn.

 

 

La voluntat municipal és iniciar aquesta prova pilot els pròxims mesos, un cop finalitzada tota la tramitació. Se n’avaluaran els resultats i la metodologia per continuar desplegant el servei en altres punts de la ciutat amb infraestructures municipals instal·lades a l’espai públic.





Paraules clau

autoconsum compartit/