Barcelona aprova definitivament la nova regulació per als quioscos, que amplia la seva oferta de productes i serveis : Servei de Premsa

Barcelona aprova definitivament la nova regulació per als quioscos, que amplia la seva oferta de productes i serveis

16/10/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Comissió d’Economia i Hisenda ha aprovat definitivament el nou plec de clàusules per al funcionament dels quioscos situats a la via pública que venen diaris, revistes, llibres o altres publicacions periòdiques. Els principals canvis en el plec tenen a veure amb l’ampliació de productes i serveis que podran exhibir i vendre els quioscos, mantenint això si, la venda de premsa com activitat principal. S’atén així una reivindicació del sector, que ha estat treballada i compartida, i que permet garantir la viabilitat futura d’aquestes activitats.

 

 

La modificació del plec ha comptat avui amb el suport del govern i del grup municipals de Junts per Catalunya (Trias per Barcelona), l’abstenció de Barcelona en Comú, d’ERC, PP i Vox. Ara, un cop es publiqui al Butlletí Oficial de la Província, ja serà vigent la nova normativa.

El plec modificat és vigent fins l’any 2030 i regula tots els quioscos de la ciutat excepte els 11 que s’ubiquen a la Rambla, que estan regulats per llicència.

A mode de resum, els principals canvis que introdueix el nou plec són els següents:

1.- Modificació dels percentatges d’exposició de productes. Fins ara el 80% de l’espai del quiosc s’havia de destinar a exposar diaris, revistes, llibres o d’altres publicacions periòdiques, un percentatge que es rebaixa al 51% per tal de permetre més espai a d’altres productes. Aquest canvi garanteix en qualsevol cas que l’activitat essencial i majoritària ha de seguir sent la venda d’aquestes publicacions. Es manté la limitació d’un 20% a l’exposició de productes com souvenirs, records i anàlegs, que  haurà de formar part del 49% no dedicat a premsa o publicacions.

2.- Possibilitat de vendre nous productes. El nou plec també obre la porta a que els quioscos puguin comercialitzar nous productes, com ara cafè per a consum immediat i productes alimentaris envasats que no requereixin cap manipulació. En el cas del cafè per emportar queda especificat que només podrà ser cafè de màquina, sense cap tipus de manipulació. També podran vendre aigua i refrescos, quedant totalment prohibida la venda de qualsevol beguda alcohòlica.

3.- Limitació de l’espai públic. Entre els límits per incorporar aquests nous productes, la proposta aprovada pel Govern municipal especifica que “no es podrà habilitar cap espai, ni mobiliari o elements tant a l’interior com a l’entorn del quiosc pel consum dels productes autoritzats” pel plec, la qual cosa impossibilita, per exemple, la instal·lació de barres, cadires o taules pel seu consum.

4.- Flexibilització horària. Fins ara els quioscos tenien l’obligació d’obrir un mínim de vuit hores diàries, preferentment de 7.00 a 15.00 hores de dilluns a dissabte i de 8.00 a 15.00 hores els diumenges. Amb el nou plec es fixa un horari mínim d’obertura de 9.00 a 14.00 hores per a tots els dies de la setmana, tot i que s’accepta que això es pugui adaptar si el titular ho sol·licita en funció de l’emplaçament i l’Ajuntament ho accepta.

5.- Major agilitat i definició normativa. El nou plec entra a regular aspectes que fins ara no estaven definits, com per exemple la fixació d’un termini màxim de sis mesos pel que fa a la transmissió en cas de defunció de la titularitat del quiosc, així com la concreció de l’òrgan competent per tramitar penalitats en cas d’incompliment o per a l’extinció de concessions, entre d’altres, que serà Alcaldia o bé l’òrgan en qui delegui.

Aquests canvis en el plec, se sumen a les activitats ja autoritzades al setembre de 2022, com ara la instal·lació de caixers automàtics o bústies d’última milla per a l’entrega de mercaderia.

Actualment hi ha a la ciutat de Barcelona 287 quioscos instal·lats a la via pública, 51 menys dels que existien l’any 2018. D’entre els 287 quioscos, 253 tenen una adjudicació vigent, 25 es troben vacants i 9 més formen part del projecte liderat per la cooperativa creada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).

Amb aquests canvis, consensuats amb el sector, l’Ajuntament de Barcelona adapta els quioscos a les noves necessitats del segle XXI, en una passa que igualment pretén protegir la figura del quiosquer i millorar les seves possibilitats de mantenir la seva activitat  a mig termini. Igualment, els canvis suposen una oportunitat perquè el consistori aprofiti el potencial d’aquesta xarxa d’espais de propietat municipal per prestar serveis d’utilitat social o d’interès ciutadà.





Paraules clau

quioscos/