Barcelona lliura les claus de 42 pisos de lloguer assequible al barri del Besós i el Maresme : Servei de Premsa

Barcelona lliura les claus de 42 pisos de lloguer assequible al barri del Besós i el Maresme

19/10/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presidit aquest matí l’acte de lliurament de les claus als nous veïns i veïnes d’una promoció pública d’habitatges de lloguer assequible, al barri del Besós i el Maresme, al districte de Sant Martí. Es tracta d’una promoció construïda per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) al carrer Pallars, 487, de 42 habitatges destinats a famílies inscrites com a sol·licitants al Registre d’Habitatge de Protecció Oficial de Barcelona. Les obres es van iniciar l’octubre de 2022 i han suposat una inversió de de 5,5 milions d’euros.

 

 

 

 

 

 

En el seu discurs, Jaume Collboni, ha remarcat que “som conscients de la necessitat de crear habitatge públic i que la gent tingui l’oportunitat de quedar-se a viure a Barcelona i al seu barri, i seguirem treballant per fer habitatge de lloguer, habitatge assequible per la classe treballadora”.

Els habitatges s’han adjudicat en règim de lloguer assequible, cosa que significa que les unitats familiars que hi entrin a viure pagaran en funció dels ingressos de la unitat de convivència, que en cap cas superarà el 30% d’aquests. Com és habitual, en el cas de la promoció de Pallars, s’han realitzat diferents reserves segons tipologia per adjudicar els pisos: 12 pisos per a menors de 35 anys; 10 per a veïns dels barris de l’entorn (Provençals del Poblenou, Diagonal Mar i Front Marítim del Poblenou, Sant Martí de Provençals, la Verneda i la Pau, i el Besòs i el Maresme); 4 habitatges per a famílies monoparentals, i 2 habitatges adequats i adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. La resta, s’adjudiquen al contingent general.

Els equips d’arquitectura autors del projecte han estat Oikosvia Arquitectura i Fabregat & Fabregat que han dissenyat una de les promocions més altes de la ciutat construïdes amb fusta. L’estructura de l’edifici està feta íntegrament amb 1.103 peces de fusta, amb material provinent d’explotacions forestals sostenibles. En aquest sentit, aquesta promoció va ser reconeguda, l’any 2023, per la fira Construmat amb el guardó TOP3 Sostenibilitat, un premi que reconeix la sostenibilitat del procés constructiu.

L’edifici està construït en forma de lletra U alineat al carrer Pallars amb un pati interior. L’accés als habitatges a cada planta es fa a través de la zona comunitària exterior, ja sigui pel pati interior com a través de les passeres a partir de la segona planta. El bloc està format per una planta baixa amb dos locals pendents de definir, set plantes, una planta badalot de coberta i un espai a la planta soterrani destinat a recollida pneumàtica. Els 42 habitatges tenen una superfície útil entre 52 i 61 metres quadrats i tots disposen de dos dormitoris i una terrassa.

 

Impuls a l’habitatge industrialitzat

L’edifici de Pallars destaca per haver-se construït de manera industrialitzada, amb tècniques i processos en què els components estructurals es fabriquen a fàbrica i es col·loquen i munten a la ubicació final. D’aquesta manera, la construcció és més sostenible, reduint emissions i terminis; i es guanya en eficiència, sostenibilitat, seguretat laboral, traçabilitat i control dels materials.

Fa un parell de setmanes es van lliurar els 24 pisos de lloguer per a joves de Binèfar, la primera de les quatre promocions d’habitatge industrialitzat que l’Ajuntament de Barcelona va traure a concurs a través de l’IMHAB al districte de Sant Martí. Per tant, amb l’acte d’avui, ja només queden dues més per lliurar. Ubicades als barris de la Verneda i la Pau i el Besòs i el Maresme, hi sumen un total de 151 pisos que s’acabaran de lliurar en els propers mesos: (40 en règim de lloguer social, 24 de lloguer per a joves, 42 de lloguer assequible i 45 en dret de superfície).

Aquesta no és l’única experiència municipal en aquest camp. En total, el paquet d’habitatges produïts per processos industrialitzats és de 381 pisos repartits en 9 promocions diferents. El precedent són els allotjaments temporals APROP, construïts a partir de contenidors de transport marítim de mercaderies, que sumen 12 pisos al Gòtic i 42 més a Glòries.

L’IMHAB també té en marxa dues promocions més a l’àmbit de les antigues Casernes de Sant Andreu, una en marxa amb 56 habitatges de lloguer per a joves, i una futura que tindrà 69 pisos de lloguer social. També cal incloure en aquest paquet el bloc A de l’Illa Glòries, feta amb estructura de fusta i mètodes industrialitzats, suma 51 nous habitatges que es destinaran a lloguer assequible.

 

Vídeo de la construcció de la promoció





Paraules clau

habitatge/ Sant Martí/