Barcelona estrena una nova seu per a una atenció integral a les persones nouvingudes a la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona estrena una nova seu per a una atenció integral a les persones nouvingudes a la ciutat

21/10/2024



Temps estimat de lectura: 10 minuts

 

La ciutat de Barcelona ha estrenat aquest dilluns la nova seu del Servei d’Atenció als Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) al número 173 del carrer Tarragona, un servei municipal creat el 1989 que vetlla per un acompanyament global a les persones nouvingudes a la ciutat i que, amb la seva reunificació en un sol punt de la ciutat, millora l’atenció global que reben les persones usuàries.

Destaquen d’aquest nou equipament, on abans hi havia oficines administratives, les sales d’atenció amb espais infantils i sala de lactància, així com les sales d’atenció personalitzada, que converteixen el nou SAIER en l’equipament de la ciutat amb més sales d’aquesta tipologia. El nou edifici incorpora, en diferents plantes, tots els equips professionals en un mateix espai, acollint una norantena de professionals dels serveis.

 

 

Segons ha expressat l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, en la visita a l’equipament, aquest nou espai demostra que Barcelona és una ciutat “oberta i diversa” i que atén i acompanya a totes les persones en procés d’acollida. “Barcelona s’ha construït amb els milers i milers de persones que hi ha anat arribant al llarg dels segles, i especialment els darrers 150 anys”, ha dit. A més, l’alcalde ha remarcat que “és a les ciutats on es troben els reptes, els problemes i les oportunitats que genera un món en permanent transformació”, i ha destacat que Barcelona reafirma el seu compromís en la defensa de drets de les persones nouvingudes.

El nou emplaçament al número 173 de Tarragona és una oportunitat per a l’atenció integral de les persones, en un edifici amb una superfície construïda total de 2.020 metres quadrats. El SAIER va iniciar la seva activitat a un espai municipal situat l’avinguda Paral·lel i la dimensió que va anar adquirint el servei, juntament amb la creixent arribada de persones d’altres orígens a la ciutat, va fer que part del servei es traslladés al carrer Font Honrada. Finalment, al 2019 es va inaugurar un nou equipament al número 141 del carrer Tarragona, que es va erigir com la porta d’accés a SAIER, rebent les persones per a la seva primera atenció. Durant aquests anys l’activitat del SAIER s’ha realitzat en aquests tres equipaments diferents: Tarragona 141, on s’ubica el servei de primera atenció i informació i el servei d’assessorament en homologació d’estudis i orientació laboral; Paral·lel 202, on es despleguen els tres serveis jurídics especialitzats en estrangeria i en protecció internacional, i Font Honrada 8, on s’ubica el servei d’atenció social per a les persones estrangeres acabades d’arribar a la ciutat. Aquesta dispersió ha fet que la tasca de coordinació entre els serveis, essencial per treballar amb les persones des d‘una concepció d’atenció integral, s’hagués d’incrementar exponencialment.

 

 

 

 

 

Fotos: @Jose Hevia
 

Ara, el trasllat a Tarragona 173 és una nova oportunitat, ja que d’una banda, a l’actual edifici de Tarragona 141 s’unifiquen els serveis de primera d’acollida, mantenint l’accés i porta d’entrada al servei i, gràcies a la incorporació de professionals del Servei d’Orientació i Acompanyament a Persones Immigrades (SOAPI), per primera vegada aquests serveis s’articularan en un mateix espai. D’altra banda, el nou edifici de Tarragona 173, amb 90 punts de treball, concentrarà tots els serveis especialitzats i la Direcció d’Immigració i Refugi que es repartiram entre els dos números. La  distribució al nou edifici és:

En aquesta mateixa segona planta, hi haurà l’equip municipal de la Direcció de Serveis d’Immigració i refugi, que es trasllada des del passeig de Sant Joan a aquesta ubicació i al número 141. Aquest fet comporta una nova oportunitat per afavorir la transversalitat dels serveis: reagrupament familiar, informes habitatge i punt d’informació d’arrelament; promoció de la mentoria; entre d’altres. Aquesta nova configuració ha estat gràcies a la reforma integral de l’edifici de Tarragona 173.

 

Un servei d’acollida i emancipació

Aquest servei municipal s’emmarca a l’àrea municipal de Drets Socials, Salut, Cooperació i Comunitat i promou l’acollida, oferint un espai d’escolta, assessorament i suport a les persones nouvingudes pel que fa a immigració, protecció, protecció internacional, emigració i retorn voluntari.

Per tal de donar resposta a aquestes necessitats, el SAIER ofereix diferents serveis que es presten a través de convenis i contractes públics amb entitats especialitzades en diferents àmbits i que fins ara oferia de forma dispersa per tota la ciutat.

 

 

 

 

En el cas dels convenis, les entitats que participen al servei són l’Associació per l’Orientació, Formació i Inserció de Treballadors Estrangers (CITE) i i l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), que gestionen els serveis d’assessorament jurídic especialitzat en estrangeria,  així com el Servei d’Assessorament Jurídic en Protecció Internacional (gestionat per contracte per ACCEM) i l’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC), que gestiona l’assessorament en homologació d’estudis i orientació laboral; el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i la Creu Roja, encarregats del servei lingüístic i d’atenció social. A banda, es presten els serveis transversals de Primera Atenció i Informació i el Servei de Traducció i Interpretació (gestionats per contracte per ABD).

A més a més, des del 2016 també es presta per contracte la gestió i coordinació del Programa Municipal d’Atenció a Refugiats NAUSICA, que consisteix en oferir habitatge i acompanyament. En l’actualitat, les entitats amb places homologades són ACCEM, Camins – Fundació social Escola Pia, CCAR – Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, Fundació Privada FICAT, Fundació Iniciatives Solidàries i Associació ProHabitatge.

Una de les novetats d’aquest trasllat és que el SOAPI s’incorpora a l’estructura de SAIER, en el marc del Servei de Primera Acollida. Aquest servei s’ofereix en els deu districtes de la ciutat i consisteix en sessions informatives sobre qüestions generals relacionades amb l’organització territorial, recursos bàsics i tràmits relacionats, drets i deures, aprenentatge d’idiomes, etc. A banda, ofereix mòduls de Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic, necessaris per obtenir el Certificat de Primera Acollida,

Actualment, s’esta treballant per aprofundir en l’acollida habitacional i la mentoria social de la mà d’entitats expertes. L’impuls a projectes que generin vincle comunitari és un eix transversal i fonamental.

El SAIER inclou:

Pel que fa a l’itinerari, és el Servei de Primera Atenció i Informació (SPAI) qui recepciona les persones en primera instància i deriva a la resta de serveis en funció de la demanda i situació.

Els serveis de segon nivell ofereixen una atenció especialitzada treballant de forma coordinada amb la resta de serveis del SAIER i en xarxa amb els serveis municipals i les entitats de la ciutat.

Finalment, el SAIER orienta al voltant de l’acollida lingüística a totes les persones que accedeixen al servei.  EL CPNL imparteix diferents cursos de català amb població migrada a les instal·lacions del centre.

 

Reforma integral

Amb aquesta reforma integral, que ha costat 4,9 milions d’euros, ha estat dissenyada per l’equip d’arquitectes Flexoarquitectura. S’ha prioritzat una organització lògica i funcional dels espais, diferenciant aquells que són d’accés al públic per atenció, i aquells que són de treball intern dels professionals. D’aquesta manera s’ha creat una escala central i oberta, que permet la comunicació fàcil i ràpida entre les plantes Baixa, Soterrani i Altell (on s’hi ubiquen les sales d’atenció als usuaris).

Un altre factor que ha estat important en el desenvolupament del projecte, està vinculat a l’elevat nombre de persones que faran ús de l’edifici simultàniament, ja siguin usuaris o professionals. Així doncs s’han dissenyat els espais per a que fossin el màxim diàfans i oberts possibles. Seguint aquesta premissa, la planta Baixa conserva en tot el seu perímetre una doble alçada que la vincula directament amb la planta Altell, i on s’hi ubiquen les diferents zones d’espera, aconseguint un esponjament d’aquests espais que estaran altament ocupats.  De la mateixa manera, la planta Soterrani que estructuralment ja disposava d’una gran alçada, s’ha dissenyat ubicant en tot el perímetre les diferents sales d’atenció individual, i deixant en la part central dues grans sales polivalents que, a més a més disposen il·luminació natural zenital, gràcies a la recuperació d’uns antics lluernaris. Les plantes superiors s’han reservat per al treball intern dels professionals on, al igual que a la resta de l’edifici, s’han dissenyat seguint criteris de flexibilitat, amplitud, versatilitat i màxim aprofitament de la il·luminació i ventilació naturals. No només s’ha realitzat la seva renovació integral del seu interior sinó també la rehabilitació de la seva façana i coberta per tal d’actualitzar-les als nivells d’eficiència energètica actuals més òptims.

Amb la rehabilitació de la façana i la coberta de l’edifici, no només s’ha aconseguit augmentar l’eficiència energètica del conjunt gràcies a la incorporació d’aïllaments tèrmics més eficaços, i de sistemes de control optimitzats; sinó que a més ha permès assegurar aquesta ventilació natural per a un millor confort interior, que abans no disposava l’edifici. L’edifici finalitza amb una coberta enjardinada totalment renovada, que acull també les instal·lacions centralitzades del conjunt.

 

Més de 19.000 persones ateses

El SAIER va atendre el 2023 un total de 19.509 persones, amb 6.065 sol·licitants d’asil procedents de 134 nacionalitats i amb 26 idiomes, requerint 3.585 serveis de traducció. Entre les demandes principals, el servei ha gestionat peticions d’alimentació, atenció social urgent, permisos de treball i regularitzacions, així com formació, suport psicològic, denegacions i cites d’asil.

En una comparativa des de l’any 2015 fins el primer semestre del 2024, les persones usuàries han passat de les 6.735 a les 10.750 l’any 2024, amb un volum d’activitats que han anat de les 22.806 a les 36.797.

 

Canàries, Ucraïna i Palestina

Pel que fa al perfil de les persones ateses durant el primer semestre del 2024, cal destacar  l’impacte que ha tingut l’arribada a la ciutat de persones procedents de les Illes Canàries que han entrat al país per via marítima des del continent africà. Aquest fet es veu reflectit fonamentalment en la nacionalitat de les persones ateses, amb l’increment significatiu de persones del Senegal, Algèria i el Marroc, però també es veu representat pel que fa al gènere amb una pujada de dos punts percentuals dels homes atesos al servei, ja que són ells qui més inicien aquest tipus de trajecte migratori per arribar a Espanya.

També és destacat  l’increment de persones nacionals d’Ucraïna, motivat fonamentalment per les persones que accedeixen al Sistema d’Acollida de Protecció Internacional i Temporal (SAPIT) des del Centre de Recepció, Atenció i Derivació, del Ministerio de Inclusión, Seguridad Social i Migraciones (CREADE) de l’Estat espanyol i a la ciutat de Barcelona com a conseqüència del conflicte bèl·lic en aquest país.

Finalment, sobresurt l’increment d’atencions a persones de nacionalitat palestina, que han passat de quatre persones el primer semestre del 2023 a 40 el primer semestre del 2024. El conflicte bèl·lic de Gaza ha impactat en el servei, on s’ha incrementat un 1.000% l’atenció a persones amb nacionalitat palestina. A banda, cal destacar que malgrat aquestes tendències, el perfil majoritari de les persones ateses tenen com a nacionalitat majoritària la colombiana, veneçolana i peruana.

 

Dificultats per la Protecció Internacional

D’altra banda, les limitacions per aconseguir contactar amb la policia per demanar la cita amb la Policia per iniciar el tràmit de Protecció Internacional ha impactat en el perfil de les persones ateses des del servei amb una reducció continuada de persones que es troben amb una situació administrativa de sol·licitant de refugi. En aquest sentit, durant aquest semestre només el 47% de les persones ateses havien obtingut cita i per tant, tenien el reconeixement de sol·licitants de protecció internacional. El primer semestre del 2023 aquest percentatge era del 72%.

L’obertura del CREADE de l’Estat espanyol, com a centre gestor de tots els accessos al Sistema estatal d’Acollida de Protecció internacional i temporal (SAPIT) a Barcelona, a finals del 2023 i l’orientació a aquest servei de persones que han pogut iniciar el tràmit jurídic ha suposat un impacte també tant en el perfil de les persones registrades al servei com en les atencions proporcionades: ha disminuït el nombre de persones amb voluntat de sol·licitar protecció internacional ateses. Des de l’obertura de CREADE, només les persones que són ateses dins la fase d’acollida i diagnòstic del SAPIT a la ciutat de Barcelona acaben sent registrades al SAIER.

El SAIER és una bona pràctica en l’acollida a persones nouvingudes i ha estat capdavanter i singular a tot l’Estat espanyol, demostrant com la inversió en polítiques socials te un impacte en la vida de les persones i en la generació de comunitat, situant els drets de les persones en el centre. Amb aquest, Barcelona referma el seu compromís i situa clarament la importància de serveis com aquests per construir una societat diversa i cohesionada convidant al seu impuls en altres territoris i molt especialment a la regió metropolitana.





Paraules clau

SAIER/