Servei de Premsa
21/11/2024
Barcelona pavimenta 30 hectàrees d’espai públic aquest 2024
22/10/2024
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- S’inicia la recta final de les pavimentacions d’aquest 2024 que han comptat amb una inversió de 16,7 milions d’euros
- Aquestes actuacions són clau per millorar la seguretat viària, la dels vianants i per reduir el soroll
- Aquest any s’han executat diferents pavimentacions amb materials innovadors i sostenibles que contribueixen a la descarbonització de la ciutat
- Uns 300 treballadors i treballadores municipals han participat avui a la jornada “Com a casa” en el marc del Pla Endreça
Barcelona tancarà el 2024 amb 308.864 m2 de nova pavimentació executada, actuacions realitzades en el marc del Pla Endreça. Aquestes últimes setmanes de l’any s’inicia la recta final de les pavimentacions que tenen com a objectiu mantenir uns paviments ben conservats per millorar la seguretat viària, també per al transport públic i les bicicletes, i sobretot per a la seguretat dels vianants. Totes les pavimentacions comporten una millora de la senyalització horitzontal i, per tant, especial cura als entorns més sensibles com els passos de vianants o els entorns escolars. Tot plegat, amb una clara aposta per la sostenibilitat dels paviments i per la reducció del soroll.
El pròxim cap de setmana es faran dues actuacions rellevants, la pavimentació de l’avinguda de Roma i el carrer d’Urgell, a l’Eixample, i la de la plaça de Lesseps, a Gràcia.
La pavimentació al carrer Urgell es realitza entre l’avinguda de Roma i el carrer de València, incloses les cruïlles. A l’avinguda de Roma, entre el carrer de Casanova i el de Compte d’Urgell, inclosa la cruïlla amb el carrer de Villarroel. Els treballs s’executaran dissabte i diumenge entre les 8 i les 20 hores i hi haurà afectació a la mobilitat i a les línies de bus 59, 141, V11 i X1.
Pel que fa a l’actuació de la plaça de Lesseps, inclourà tot l’àmbit muntanya entre l’avinguda de la República Argentina i el carrer de la Mare de Déu del Coll. En aquest punt hi haurà restriccions de trànsit entre les 8 i les 20 hores i el túnel de Lesseps estarà en tot moment operatiu. Hi haurà afectació a les línies de bus H6, D40, V17, 22, 24, 116 i 87.
Durant els mesos de novembre i desembre es realitzaran les darreres pavimentacions de l’any. Al districte de Ciutat Vella, la primera setmana de novembre es renovarà el paviment del carrer de Sant Pau, entre el carrer de les carretes i la rambla del Raval. A l’Eixample es pavimentarà el carrer de Balmes, entre Rosselló i Aragó i el carrer del Rosselló, entre el carrer del Bruc i el passeig de Sant Joan.
Al districte de Sants-Montjuïc s’actuarà per renovar el paviment en dos punts a la Zona Franca, al carrer dels Motors, entre carrer d’Encuny i Mare de Déu del Port, i el carrer de l’Alumini, entre els carrers del Foc i Alts Forns. A les Corts està prevista una actuació de pavimentació al carrer de Galileu amb Can Bruixa, a la ronda del Mig i, a la frontera amb l’Eixample, la rambla central de l’avinguda de Josep Tarradellas, entre l’avinguda Sarrià i el carrer Gelabert, que just es va realitzar la setmana passada.
Altres actuacions destacades són el carrer de Sant Antoni Maria Claret, entre els carrers de Bailèn i Sardenya, a Gràcia, i entre el passeig de Maragall i l’avinguda Meridiana, a Sant Andreu. També hi ha una actuació prevista a l’avinguda de Sarrià, entre Prat de la Riba i Agustina Saragossa i a la plaça de Karl Marx, a Nou Barris, on la setmana passada va finalitzar també la rehabilitació del conjunt de diapasons de la plaça, dels quals s’ha polit la fusta i s’hi ha aplicat un tractament de protecció.
Al districte de Sant Martí, es pavimentarà la Via Trajana entre la Rambla Prim i el carrer de Santander, el carrer de Bac de Roda entre Ramon Turró i Taulat i entre Pere IV i la Diagonal i, finalment, el carrer de Llull entre la Diagonal i la Rambla Prim.
Innovació en els paviments
L’Ajuntament de Barcelona ha continuat aquest any fent proves en favor de paviments innovadors que treballen per la descarbonització a la ciutat, la reducció de la despesa energètica, el reciclatge i la sostenibilitat. Es tracta de diferents paviments que s’elaboren amb materials no reciclables, que es fabriquen a una temperatura menor que el convencional o que incorporen elements que redueixen l’efecte illa de calor o que són paviments drenants.
S’han executat pavimentacions amb diferents solucions tecnològiques, com el paviment del carril bici del carrer de Jordi Girona, que és un paviment permeable que actua com a sistema urbà de drenatge sostenible. També el que s’ha col·locat a la Via Júlia, un paviment sostenible que es fabrica de forma íntegra amb àrid siderúrgic reciclat (és a dir, residus de la fabricació del ferro) i pols de neumàtics vells, uns materials que difícilment es podrien tornar a fer servir. A més, aquest material es fabrica a 20 graus menys que un asfalt tradicional i, per tant, també disminueix la quantitat de CO2 que s’emet durant la fabricació i suposa un estalvi energètic en treballar a menor temperatura. En altres punts de la ciutat, com per exemple al passeig de Santa Coloma, s’hi ha posat un paviment que incorpora residus de plàstic no reciclables, donant una última vida a aquest element.
Totes aquestes actuacions formen part del desplegament del Pla de Manteniment Integral, en el marc del Pla Endreça. La dotació econòmica d’aquest pla és de 435 milions d’euros fins al 2028 per abordar renovacions integrals d’espais amb deteriorament i per al manteniment. El Pla de manteniment integral pretén posar el focus en la renovació intensiva dels diferents elements que hi ha al carrer com a eina indispensable per mantenir l’excel·lència de l’espai públic, principal objectiu del Pla Endreça.
Jornada “Com a casa”, Pla Endreça
Uns 300 treballadors i treballadores municipals participen avui en una jornada de seguiment del desplegament del Pla Endreça. L’alcalde Jaume Collboni ha inaugurat la jornada i ha agraït al personal municipal la feina feta durant els últims mesos. Collboni ha remarcat que ara “Barcelona com a casa és un missatge cap a la ciutadania. L’Ajuntament ha fet molta feina els últims mesos, un reforç de neteja, un reforç de seguretat, un reforç de tot allò que permet millorar l’espai públic. Ens agrada tenir una ciutat neta i endreçada, ens exigim com a administració aquesta excel·lència de l’espai públic. Ara també ho demanem a la ciutadania, un esforç pel civisme i la coresponsabilitat”.
Durant la jornada es realitzen diferents taules de treball amb la participació dels equips municipals que treballen els eixos principals del Pla Endreça.
Paraules clauPla Endreça/