Servei de Premsa
11/01/2025
Es renova el laberint vegetal del parc del Laberint d’Horta
22/10/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- L’actuació, que tindrà una durada de 12 mesos i començarà el mes de març de 2025, permetrà canviar tots els xiprers que formen el laberint, en total un quilòmetre i mig de recorregut
- Es posaran espècies vegetals autòctones, es millorarà el paviment per fer-lo més permeable i s’incorporarà un sistema de reg sostenible per degoteig i per sectors
- El parc del Laberint és el jardí històric més antic de la ciutat i l’actuació permetrà la recuperació històrica i paisatgística del laberint vegetal per garantir-ne la protecció i conservació
L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, renovarà el laberint vegetal del parc del Laberint d’Horta, un projecte finançat amb fons europeus Next Generation i que permetrà fer una recuperació històrica i paisatgística del laberint vegetal, un espai d’un quilòmetre i mig de camins amb xiprers.
La renovació permetrà plantar un total de 2.211 unitats de xiprer amb una alçada d’entre 150 i 175 centímetres a tot el recorregut. A banda de la recuperació vegetal del jardí històric, també es recuperarà el circuit d’aigües i es restauraran les estructures escultòriques i ceràmiques del jardí, les balustrades, les escales i diferents peces ceràmiques.
Una altra qüestió important del projecte és la renovació de tot el sistema de reg i la millora del sòl per aprofitar l’aigua i fer un ús més sostenible dels recursos hídrics. S’introdueixen millores en els parterres perquè puguin conservar de forma adequada la humitat i es posarà grava en alguns àmbits per facilitar la infiltració de l’aigua cap al subsòl. D’altra banda, les espècies vegetals seran autòctones amb menys necessitats hídriques i s’introdueix un sistema de reg per degoteig i sectoritzat. Aquest sistema és molt precís amb les necessitats hídriques i permet una regulació segons l’orientació, les zones d’ombres i l’estat de la vegetació. Aquest sistema s’adapta a les necessitats dels xiprers, que requereixen més aigua en les capes profundes que un sòl molt humit.
L’obra té una durada prevista de 12 mesos i s’iniciarà el pròxim mes de març. Aquesta actuació essencial per la recuperació i renovació del laberint vegetal compta amb un pressupost de 1,48 milions d’euros, finançats en un 67,6% pels fons europeus Next Generation EU i són actuacions incloses dins el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions a Barcelona, projecte finançat per Fons NGEU. Durant les obres el laberint vegetal estarà tancat al públic i es mantindrà tancat uns 12 mesos més per a l’arrelament de la vegetació.
Aquesta renovació busca establir també les pautes generals que guiaran les intervencions futures de manteniment del conjunt del monument per garantir-ne la protecció i conservació. A més potencia la definició de la vegetació de manera que facilita la lectura històrica per millorar l’experiència de la visita i fer-la més interessant, còmoda, segura i enriquidora per un públic ampli. Finalment també permetrà millorar la integració del laberint vegetal en el conjunt del parc del Laberint d’Horta per posar de relleu la unitat de tot el conjunt, els valors patrimonials i paisatgístics i la relació amb elements del territori. La renovació també dona compliment a la recomanació de la UNESCO per conservar els jardins històrics, recollida a la Carta de Florència. Aquest document reconeix els jardins històrics com a monuments i l’obligació de protegir-los.
El parc del Laberint d’Horta és el jardí històric més antic que es conserva a la ciutat. Es va començar a construir l’any 1791 i va finalitzar, la primera fase, l’any 1808. Es tracta de l’únic laberint vegetal de la ciutat i dels pocs que hi ha a tot l’estat espanyol tan antic i amb alt valor patrimonial.
L’any 1994 es va fer l’última restauració en profunditat del parc i des de llavors es gestiona com un jardí museu, amb accés controlat. Actualment el jardí està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i es troba en procés perquè sigui Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
Paraules clauLaberint d’Horta/