Servei de Premsa
27/01/2025
L’Ajuntament posa en marxa el projecte de la governança de la nit amb el nomenament de Carmen Zapata com a nova Comissionada de la Nit
24/10/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Per primera vegada a l’Estat es crea un model de governança nocturna amb l’objectiu de coordinar i representar les iniciatives en l’àmbit nocturn i ser el referent municipal i facilitar el diàleg entre els diferents actors implicats
- La trajectòria professional de Carmen Zapata destaca per la defensa de la tasca cultural de les sales de música, de la igualtat de gènere i la diversitat en el sector
- Vídeo de la trobada prèvia
Carmen Zapata serà la nova Comissionada de la Nit de Barcelona amb l’objectiu de desenvolupar un model de Governança de la nit a la ciutat per reforçar i donar un major impuls a les polítiques municipals vinculades a la vida nocturna.
La posada en marxa d’un òrgan de governança nocturna és una de les accions acordades en el Pla d’Acció sorgit de la Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura. Aquesta Taula es va posar en marxa l’últim trimestre de l’any 2021 per realitzar un abordatge des d’una perspectiva integral de les activitats nocturnes a la ciutat i estava formada per 80 agents i entitats responsables de diferents àrees de l’Ajuntament de Barcelona encapçalats per l’Àrea de Seguretat, Prevenció i Convivència; representats dels grups polítics de la corporació municipal; de la conselleria d’Interior i dels Mossos d’Esquadra; entitats i associacions veïnals i ciutadanes i membres de diferents gremis i federacions de comerciants, restauració i oci nocturn.
La nova Comissionada coordinarà i executarà el Pla d’Acció aprovat per la Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura; dissenyarà i executarà l’estratègia nocturna que serveixi per donar resposta a les necessitats dels ciutadans; i identificarà la necessitat d’actualitzar les polítiques públiques i les normatives vinculades a la vida nocturna de la ciutat.
En definitiva l’Ajuntament crearà un model de governança nocturna per facilitar el diàleg i la col·laboració entre els diferents interessos que estan involucrats en la vida nocturna de la ciutat, els quals abasten a grups de residents, representants del sector de la restauració i oci i el comerç nocturn, cultura, associacions juvenils, serveis de seguretat i prevenció, entre d’altres.
A nivell mundial, existeixen més de 50 ciutats que ja compten amb sistemes de governança nocturns, les quals responen a les configuracions institucionals i necessitats particulars de cada context. Aquestes sistemes constitueixen instàncies proactives i permanents de diàleg entre tres actors fonamentals: representants de l’economia nocturna de la ciutat, els residents i l’administració pública.
Fins a la data, no existeix cap ciutat a Espanya que compti amb un model de governança nocturna.
L’alcalde Jaume Collboni ha signat el Decret que posa en marxa el Consell de la Nit de Barcelona, un òrgan de participació ciutadana i diàleg amb representació d’entitats ciutadanes, associacions professionals, grups polítics municipals, àrees de l’Ajuntament i altres institucions i administracions amb l’objectiu de compartir i coproduir les propostes d’actuació relacionades amb la vida nocturna de la ciutat, des d’un enfoc preventiu i amb la finalitat de contribuir a donar un resposta estratègica, corresponsable i proactiva a la vida nocturna de Barcelona.
Les funcions del Consell seran les de fomentar el diàleg i l’intercanvi d’experiències dels diferents sectors o àmbits representants; rebre informes periòdics sobre el seguiment i l’avaluació del Pla d’Acció sorgit de la Taula per una Nit Cívica i Segura; centralitzar les propostes d’actuacions dels diferents sectors representats al Consell; identificar reptes i oportunitats per a la vida nocturna de la ciutat; proposar estratègies i polítiques públiques per a la millora de la vida nocturna de la ciutat; i proposar la creació dels grups de treball que es considerin necessaris per abordar qüestions concretes relacionades amb la vida nocturna de la ciutat.
Com a òrgan executiu, amb la finalitat de donar suport i assessorament i assegurar una actuació més àgil i efectiva en el desenvolupament de l’activitat del Consell també s’ha creat la Comissió Permanent del Consell de la Nit a través també de la signatura d’un Decret d’alcaldia.
Carmen Zapata té estudis en Dret i Comunicació i Mitjans, i és una ponent habitual en col·loquis i debats especialitzats en la indústria de la música. Amb més de dues dècades de trajectòria professional, ha assumit diversos rols de lideratge i s’ha destacat com a defensora activa de la tasca cultural de les sales de música, de la igualtat de gènere i la diversitat en el sector.
Des del 2006 ha estat gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, el que l’ha permès treballar de manera contínua amb administracions públiques locals, autonòmiques, estatals i internacionals.
És sòcia fundadora i expresidenta de la Associació de Dones de la Indústria de la Música (MIM per les seves sigles en castellà), constituïda el setembre del 2016. Només un any i mig després de la seva creació, MIM va ser guardonada amb el Primavera Award 2018. El 2021 va ser reconeguda amb el KeyChange Award per la seva trajectòria, que ha estat font d’inspiració per a moltes dones de la indústria musical.
Paraules clauComissionada de la Nit/