Barcelona reprèn la plantació d’arbrat i l’adapta amb espècies amb menys necessitats hídriques : Servei de Premsa

Barcelona reprèn la plantació d’arbrat i l’adapta amb espècies amb menys necessitats hídriques

25/10/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins, reprèn aquesta tardor la plantació d’arbrat garantint el reg permès per l’actual fase d’alerta per sequera. Per poder anar recuperant el verd de la ciutat més afectat per la situació greu de sequera viscuda els últims anys, s’ha elaborat un pla de recuperació per posar al dia les plantacions, tant d’arbrat viari, d’arbrat situat en parcs i jardins i d’arbrat que no es va poder plantar en les diferents obres que s’han realitzat a la ciutat.

 

 

La previsió és poder plantar uns 7.500 arbres fins a la primavera de 2026, sempre que no hi hagi noves restriccions per sequera, una acceleració per recuperar l’espai públic, tenint en compte que en un any ordinari es planten uns 2.500 arbres a la ciutat. La primera fase d’aquest pla de recuperació es realitzarà durant la tardor, es plantaran 2.000 arbres abans que finalitzi aquest any 2024. També es reprendrà la plantació de planta arbustiva i si les condicions són favorables i els pròxims anys es procedirà a la plantació de planta vivaç, enfiladissa, entapissant, gespes i prats.

Les actuacions es faran en tots els districtes i es reposaran exemplars d’arbrat viari pendent de substitució, arbrat a l’interior dels parcs i jardins i també la plantació de vegetació de les obres que no es va poder realitzar en les fases més agudes de sequera, com és el cas de la plaça de les Glòries o la Diagonal en l’àmbit del tramvia.

El pla de recuperació també preveu intervencions integrals en determinats espais de la ciutat. En aquesta primera fase s’han fixat cinc àmbits on se substituirà la vegetació, es passarà de gespes a arbrat, plantes arbustives o vivaces, de tipologia naturalitzada i amb menys necessitats hídriques. En aquests espais també es canviarà el sistema de reg per fer-lo més eficient per degoteig. Les primeres zones on s’actuarà són:

Els pròxims anys, s’afegiran més espais on també es farà una intervenció integral per canviar part del verd i adaptar-lo a les condicions climàtiques actuals.

 

 

 

El pla de recuperació s’acompanya també de totes les inversions que s’estan fent en la millora del sistema de reg i l’ús de recursos hídrics alternatius a la ciutat en el marc del Pla Endreça es destinen. En total s’inverteixen fins a 2028 12,65 milions d’euros en millorar les infraestructures de reg en diferents parcs i jardins amb l’objectiu de tenir cura del verd amb garantia d’un ús responsable de l’aigua. D’altra banda, les actuacions per fer créixer la xarxa d’aigua freàtica, amb una inversió de 14,4 milions d’euros, permetran augmentar en 21 hectàrees les zones verdes que es reguen amb aquest recurs hídric alternatiu.

Quan acabin totes les obres en marxa els pròxims mesos es podrà regar 186 hectàrees de verd amb aigua freàtica, que suposa un estalvi del consum d’aigua potable per al reg de prop de 115.000 m3 anuals.





Paraules clau

arbrat/