Servei de Premsa
11/01/2025
El Servei de Detecció d’Infants, adolescents i joves (SDI) atén gairebé 4.000 persones en 25 anys amb una mirada integradora i comunitària
25/10/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- El Servei de Detecció d’Infants, adolescents i joves (SDI) atén gairebé 4.000 persones en 25 anys amb una mirada integradora i comunitària
- L’SDI és un servei pioner i singular de la ciutat de Barcelona que detecta i acompanya els infants, adolescents i joves migrats sols per garantir-los l’entrada al sistema de protecció, atenció i inclusió social
- El servei creix en professionals i persones ateses i esdespleguen també serveis específics d’allotjament i atenció per a joves en situació de sense llar, projectes d’innovació social com Llar d’Oportunitats i Centre Maria Feixa espaisde referència sobre l’atenció a joves migrats sols
- Aquest important servei municipal ha celebrat avui el seu 25è aniversari amb un acte al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on la comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes, ha destacat que el servei vol “apropar-se als joves i generar-los confiança, donar-los la veu i fer una defensa dels seus drets, sovint qüestionats i associats a estigmes”
El Servei de Detecció i Intervenció amb Infants, Adolescents i Joves migrats sols (SDI) de l’Ajuntament de Barcelona, un servei capdavanter i de proximitat, ha arribat enguany als 25 anys d’història. Es tracta d’un servei pioner i molt singular que des dels seus inicis ha atès gairebé 4.000 infants, adolescents i joves migrats sols amb una mirada integradora i comunitària. Amb els infants i adolescents menors d’edat es treballa la vinculació amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), òrgan depenent de la Generalitat de Catalunya, administració competent en aquest àmbit, mentre que amb les persones joves es desenvolupa una intervenció socioeducativa individualitzada amb l’objectiu d’acompanyar-los en la cerca de la seva pròpia autonomia personal.
Es diferencien dues fases en relació al volum d’atencions: la primera fins al 2016, amb una mitjana aproximada de 100 nens i nenes atesos anualment, i una xifra de majors d’edat inferior, tret d’un pic puntual de majors d’edat de procedència de l’Àfrica Occidental de l’any 2011. A partir de 2016 es produeix un increment significatiu d’atencions dels nens i nenes, assolint el màxim l’any 2018.
Part de la singularitat d’aquest servei rau en que s’ofereix protecció, atenció, acompanyament i recursos a tot aquest col·lectiu i alhora treballa de forma coordinada amb altres administracions i serveis municipals per a la millora de la convivència i la cohesió social. Així, podem dir que des de la seva posada en marxa el servei ha evolucionat cap a una atenció més integradora i comunitària que desplega diversos projectes d’alt valor social. A més, esdevé l’Observatori del fenomen de la migració d’infants i joves sense referents adults a la nostra ciutat.
La comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes, ha inaugurat aquest dimarts l’acte d’aniversari d’aquest servei al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on ha posat en valor que l’SDI és un servei molt innovador i capdavanter i que consisteix en un “acompanyament qualitatiu” que posa la mirada en els joves i en la comunitat i desenvolupa activitats de la mà d’entitats amb la “voluntat clara de contribuir a que aquests joves “puguin resignificar la seva història”. Ha subratllat que el servei vol apropar-se als joves i generar-los confiança, donar-los la veu i fer una defensa dels seus drets, sovint “qüestionats” i associats a estigmes.
Al costat d’un increment de les atencions, el servei ha anat creixent progressivament al llarg dels anys des del seu inici l’any 1999, quan en formaven part tres professionals. L’any 2015, l’SDI comptava amb sis professionals, i el 2020 va fer un salt qualitatiu fins als 17 professionals, i a partir de l’1 de desembre d’enguany el servei es dotarà de dos nous professionals més. Aquest increment reforçarà els equips que treballen a l’espai públic, a peu de carrer , amb l’objectiu de garantir els drets dels nens i nenes i acompanyar els processos de recuperació dels majors d’edat, i fer-ho amb una intervenció enfocada en la recuperació social, amb oportunitats que ajudin a empoderar els joves en el seu procés de millora.
Equips de carrer i Llar d’Oportunitats i Maria Feixa
Més concretament, són els equips especialitzats d’espai públic els que treballen la vinculació als serveis socials amb aquestes persones des del seu coneixement del que passa als carrers de la ciutat. En aquest procés també hi té un paper els equipament d’alta intensitat socioeducativa per allotjar joves en situació de sensellarisme Llar d’Oportunitats i el centre d’allotjament Maria Feixa, al qual es deriven els joves, i que funcionen ininterrompudament com un dispositiu d’atenció integral per donar una resposta completa a joves d’entre 18 i 23 anys que, per la seva situació prèvia, es trobin en una situació d’alta vulnerabilitat social i desemparament sense referents familiars. Aquest dos serveis d´atenció social i allotjament és són dos projectes d’innovació social, pioners i únic a l’Estat. I que han atès des de la pandèmia un total de 360 joves.
Aquest funciona com un projecte educatiu, de recuperació i promoció social per a unes persones amb un alt grau de vulnerabilitat socioeconòmica, sense referents adults, habitualment amb un alt desconeixement de la xarxa i en situacions de carrer o infrahabitatge. Tot plegat es veu agreujat pel desconeixement de l’idioma i per les dificultats generades des del marc normatiu per poder regularitzar la seva situació. La intervenció permet també la vinculació al sistema sanitari i l’abordatge de situacions complexes que es poden donar, com són les conseqüències del dol migratori no tractat, per exemple. La voluntat és acompanyar els joves de manera individual, anant més enllà de la cobertura de les seves necessitats bàsiques i proporcionant eines per promoure la seva socialització, per tal que prenguin consciència de la seva situació personal. La intervenció, en definitiva, permet situar el jove com a agent actiu en la construcció de la comunitat, afavorint les seves possibilitats de participació.
A més a més, la ciutat compta amb el Centre Maria Feixa, un equipament pioner d’acolliment temporal per a persones sense llar inaugurat el 2018, quan es va erigir com el primer centre pensat i dissenyat específicament per a joves. Amb 21 places, el centre acull específicament joves d’entre 18 i 21 anys, ampliable fins a 25 anys, que es troben en una situació d’exclusió i greu vulnerabilitat que han estat derivats des d’altres recursos de la xarxa d’atenció a persones vulnerables i sense llar de la ciutat de Barcelona.
Paraules clauSDI/