Servei de Premsa
22/12/2024
Barcelona reconeix la tasca de les persones cuidadores en el Dia Internacional de les Cures i el Suport
26/10/2024
Temps estimat de lectura: 2 minuts
- Una de cada quatre dones barcelonines exerceix el rol de cuidadores no professionals
- L’Espai Barcelona Cuida, un centre adreçat a les persones cuidadores familiars i treballadores de la llar i cures amb més de 13.600 persones ateses el 2023
Barcelona ha acollit aquest dissabte l’acte de celebració del Dia Internacional de les Cures i el Suport, proclamat per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) per reconèixer i donar visibilitat a la tasca essencial de les persones cuidadores. La regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, ha estat l’encarregada donar la benvinguda a la jornada que s’ha celebrat a la Sala d’actes del Museu Picasso. En el seu discurs inaugural, ha volgut ” retre homenatge als milers de persones cuidadores de la nostra ciutat, majoritàriament dones, moltes vegades migrants i racialitzades, que tenen cura de persones malaltes, amb autonomia funcional reduïda o en situació de dependència i discapacitat”.
“La cura és un dret i que tothom que ho necessiti pugui ser cuidat és un pilar fonamental de qualsevol societat que aspiri a ser democràtic, però la provisió de la cura s’ha de donar en condicions justes i igualitàries”, ha afirmat. Villanueva ha afegit que “des de l’Ajuntament continuarem treballant per transformar les relacions socials i econòmiques que defineixen l’organització de la cura, incorporant la perspectiva de gènere, els principis de la no discriminació i l’enfocament basat en drets humans”.
L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Direcció de Serveis de Salut, compta a un Programa de Cures on s’ofereix els diferents serveis i recursos municipals per a persones cuidadores, amb l’objectiu de millorar les seves condicions laborals i reduir les diferents formes de discriminació o estereotips de gènere que estan determinant aquest sector.
A Barcelona hi ha més de 355.000 persones que exerceixen tasques de cura, la meitat amb una dedicació de 20 hores o més hores setmanals. L’activitat de cures està altament feminitzada: 1 de cada 4 dones barcelonines exerceix el rol de cuidadores no professionals.
S’estima que el percentatge de treballadores de la llar i les cures sense contracte se situa entorn el 30%, per tant, a la ciutat de Barcelona es traduiria en 7.500 persones.
Entre els serveis municipals que disposa el Programa de Cures hi ha l’Espai Barcelona Cuida, centre pioner que ofereix informació, orientació i assessorament adreçat a les persones cuidadores familiars i treballadores de la llar i cures. Durant el 2023 aquest espai va atendre més de 13.600 persones.
A més, les persones cuidadores disposen de la Targeta Cuidadora, un instrument que reconeix la seva, facilita la seva activitat i contribueix a la millora del seu benestar amb accés a serveis gratuïts i altres avantatges. Més de 7.400 persones es beneficien d’aquest servei.
L’Ajuntament de Barcelona ha impulsat altres iniciatives com la xarxa pel suport a famílies cuidadores, amb la participació de 27 organitzacions, institucions públiques i col·legis professionals, la Taula d’Entitats de Treballadores de la Llar i les Cures, amb més de 12 entitats, i la Taula Barcelona per l’Alzheimer.
Paraules clauDia Internacional de les Cures i el Suport/