Mes: novembre de 2024
Dilluns 2 de desembre a les 17.45 hores (Saló de Cròniques, Ajuntament de Barcelona), l’alcalde Jaume Collboni presideix la sessió de constitució del Consell Assessor de la Rambla ‘La ciutat i la Rambla’ un òrgan consultiu de nova creació per cooperar des del món cívic en la recuperació ciutadana de la Rambla, més enllà de la reforma urbanística actualment en marxa. A l’acte també hi assistirà el tercer tinent d’alcaldia i regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, i el comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera.
Els mitjans gràfics que ho desitgin podran prendre imatges de la foto de grup dels integrants del Consell Assessor de la Rambla “La ciutat i la Rambla” (Galeria Gòtica) i de l’inici de la posterior reunió (Saló Cròniques).
Dilluns 2 de desembre, a les 12.30 hores (Sala Lluís Companys, Ajuntament de Barcelona) la regidora de Promoció Econòmica i Treball, Raquel Gil, presideix el Plenari del Consell de la Formació Professional de la ciutat de Barcelona. Durant la sessió es presentaran les dades de matrícula a la FP per al curs 2024-2025, i els informes dels grups de treball de Formació Dual i de Planificació de l’oferta d’FP, així com el pla de treball del consell previst per aquest curs, i l’agenda dels propers actes del consell.
Adjuntem l’ordre del dia de la sessió.
- L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa l’Operació Nadal fins el 7 de gener per assegurar uns òptims nivells de seguretat, convivència i mobilitat i neteja a la capital catalana
- L’Ajuntament de Barcelona recomana a la ciutadania desplaçar-se a peu o en transport públic per accedir a les zones més cèntriques de la ciutat o als principals àmbits comercials
- Els serveis de metro i bus de TMB estaran reforçats durant tot el període nadalenc, des d’avui fins a Reis, especialment els festius amb comerços oberts
- S’augmentarà el servei de neteja amb 114 operaris i operàries i 63 vehicles de neteja i recollida de residus i es reforçarà la neteja de pintades
Amb motiu de les festes nadalenques, Barcelona entra en un període on es produeix un ús més intensiu de l’espai públic i una major concurrència de visitants a les àrees més comercials de la ciutat. Per aquest motiu, i per tal de garantir el normal desenvolupament de l’activitat quotidiana i que els ciutadans i les persones que ens visiten puguin gaudir del Nadal amb tranquil·litat, l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa l’Operació Nadal fons el dia 7 de gener per assegurar uns òptims nivells de seguretat, convivència, mobilitat i neteja a la ciutat.
Prevenció de fets delictius, proximitat i civisme
La Guàrdia Urbana de Barcelona, en previsió d’una major afluència de compradors a les diferents zones comercials de la ciutat i d’un ús més intensiu de l’espai públic, augmenta la seva presència a la via pública portant a terme funcions de proximitat i de prevenció per garantir la seguretat i prioritzant la presència de patrulles uniformades a peu.
El dispositiu del cos de policia barceloní té els objectius generals de mantenir els nivells de seguretat, mobilitat, convivència i civisme; facilitar el normal desenvolupament de l’activitat quotidiana; i preservar la tranquil·litat de la ciutadania.
Per tal de garantir la convivència i prevenir fets delictius en aquestes zones de gran aglomeracions, s’intensificaran el patrullatge uniformat i mixt a peu potenciant aquells llocs on hi haurà una major afluència de compradors com són els eixos comercials de cada barri i les zones turístiques de cada districte de forma coordinada amb el Cos dels Mossos d’Esquadra.
Les principals actuacions d’aquestes patrulles seran funcions de prevenció de la seguretat ciutadana i actuacions destinades a evitar la comissió d’actes delictius, així com al control de les infraccions que puguin pertorbar la convivència i el descans dels veïns. També s’encarregaran de les funcions de proximitat, auxili i assistència als ciutadans, i la vigilància general dels espais públics.
La Guàrdia Urbana també realitzarà inspeccions a locals de pública concurrència incidint també en les infraccions relacionades amb els sorolls molestos, l’excés d’aforament i el consum de begudes alcohòliques per part de menors, tant a l’interior dels locals com a la via pública. Es vetllarà perquè es respectin els horaris de tancament d’aquests locals, en especial de les seves terrasses i vetlladors.
S’intensificarà la vigilància per evitar les molèsties derivades de les concentracions amb ocupació intensiva dels espais públics i es donarà resposta als problemes derivats de les festes no autoritzades, tant a la via pública com a l’interior de locals i domicilis, que ocasionin molèsties als veïns i que afectin a la seguretat tant objectiva com subjectivament. La Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana que tingui coneixement de la convocatòria d’una festa no autoritzada farà les gestions corresponents amb el Districte del per tal d’elaborar les ordres de cessament d’activitat que corresponguin i notificar-les als eventuals infractors
La Guàrdia Urbana efectuarà inspeccions d’aquells locals i espectacles de major aforament i que tinguin previstes festes de cap d’any amb gran afluència de públic i mantindrà el seguiment de les xarxes socials per detectar la convocatòria de festes i concentracions no autoritzades.
Seguretat viària, mobilitat i transports públics
Seguretat viària
Davant la previsió de l’arribada de visitants i d’una augment de la mobilitat a la ciutat, està previst un dispositiu per garantir la seguretat viària i la mobilitat.
En aquest sentit la Guàrdia Urbana prestarà una especial atenció al control de les infraccions que puguin afectar a la seguretat dels vianants, com no respectar la preferència en els passos de vianants, els senyals dels semàfors, o la circulació per les voreres. També s’actuarà contra els vehicles aparcats en doble filera o que afectin a la circulació del transport públic.
En cas d’ordenar-se talls de trànsit i desviaments, i/o d’altres mesures de restricció a la circulació, sobretot a la zona centre, s’informarà a la ciutadania a través del panells informatius. Igualment, es donaran missatges als conductors relatius a l’estat del trànsit i al nivell d’ocupació dels pàrquings.
Paral·lelament, el cos de policia barceloní reforçarà els controls preventius d’alcoholèmia i drogo-test per tal de reduir l’accidentalitat durant un període amb moltes celebracions, potenciant també la correcció d’infraccions en moviment. Amb caràcter específic, del 12 al 20 de desembre, coordinada pel Servei Català de Trànsit, s’activa una campanya d’increment de seguretat viària adreçada al control i detecció de les infraccions relacionades amb la conducció sota els efectes de l’alcohol i/o de substàncies estupefaents, i/o superant les taxes permeses.
Es farà una especial atenció en aquells punts més sensibles en relació a l’accidentalitat, amb l’objectiu de reduir les víctimes d’accidents de trànsit i en aquelles infraccions que puguin afectar a la seguretat dels vianants, com ara no respectar la preferència en els passos de vianants, desobeir els senyals dels semàfors o circular per les voreres. Igualment, es controlaran els estacionaments indeguts en voreres o aquells que puguin destorbar la lliure mobilitat de les persones.
El Govern municipal recomana a la ciutadania desplaçar-se a peu o en transport públic si ha d’accedir a les zones més cèntriques de la ciutat o als principals àmbits comercials. En paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona també recorda la conveniència de diversificar els moments per anar a comprar i evitar les hores punta i de més aglomeracions, com els dissabtes a la tarda.
En cas que s’hagi de venir necessàriament amb vehicle privat, es disposa de l’aplicació de mobilitat SMOU on es pot consultar amb antelació la disponibilitat de places lliures de més de 300 aparcaments de la ciutat. Les funcionalitats d’informació i disponibilitat de plaça faciliten que les persones usuàries de vehicle privat puguin conèixer, a través del telèfon mòbil, quin és l’aparcament amb plaça lliure que tenen més a prop del seu destí. Això permet que els recorreguts es planifiquin i se simplifiquin, la qual cosa redueix el temps de cerca d’estacionament, el trànsit rodat, l’ocupació d’espai públic i la contaminació. SMOU ofereix el servei de tiquet digital “Pàrquing via app”, que facilita i agilita el procés d’entrada i sortida; aquesta solució redueix significativament els temps d’espera i evita els embussos, millorant l’experiència dels usuaris.
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha previst un reforç del servei de metro els dissabtes, diumenges i dies festius intersetmanals del desembre amb comerços oberts per facilitar la mobilitat en les setmanes anteriors a les festes de Nadal, Cap d’Any i Reis, en què es multipliquen les sortides per compres, lleure i visites. Així, el metro serà un any més l’opció més recomanable per a les dates nadalenques.
Reforços i horaris del metro
Per als diumenges i festius intersetmanals en què els comerços estan autoritzats a obrir les portes, és a dir, els dies 1, 6, 8, 15, 22 i 29 de desembre, així com avui dissabte 30 de novembre, i tots els dissabtes de desembre, hi haurà fins a un 8,8% més de trens en servei a la xarxa de Metro, depenent de si és hora vall de la tarda (de 13 a 17 h) o l’hora punta de la tarda-vespre (de 17 a 21 h). Cal destacar que aquest augment de trens és per a les línies convencionals, especialment a l’L1 i a l’L3. Les estacions més properes a la zones comercials també es reforçaran amb més personal d’atenció i de seguretat.
Cal advertir que des de les 22 hores d’avui dissabte, fins a la finalització del servei del diumenge 1 de desembre, la línia 2 funciona entre Paral·lel i Gorg per treballs de millora a l’estació de Pep Ventura.
Destacar que diumenge, 1 de desembre, amb motiu de la 101a edició de la Cursa Jean Bouin, per a facilitar la mobilitat a hora punta del matí (de 6 h a 10 hores) la xarxa de metro comptarà amb un 5,2% més de trens circulant. A aquest reforç de servei s’afegeix també el de personal d’atenció a les estacions properes a l’inici i final dels circuits de la prova atlètica.
El dijous 5, pel fet de ser vigília de festiu, el servei de metro s’allargarà fins a les 2 de la matinada, igual que el divendres 6. Pel que fa al diumenge 8 els trens circularan fins a les 12 de la nit.
D’altra banda, dimarts 24 de desembre, la vigília de Nadal, el servei de metro finalitzarà, com és habitual en aquesta data, a les 23 hores. El dia de Nadal el metro funcionarà de 5 del matí a 2 de la matinada, i per Sant Esteve circularà fins a les 12 de la nit.
Com és habitual, la nit de Cap d’Any, la que va del dimarts 31 de desembre al dimecres 1 de gener, el metro donarà servei ininterromput durant tota la nit.
Reforços i horaris dels autobusos
La xarxa d’autobusos augmenta la capacitat de transport d’algunes línies, dotant-les de vehicles articulats.
Cal tenir en compte que el dimarts 24 de desembre, vigília de Nadal, els autobusos de TMB faran l’última sortida des de les parades d’origen a les 22.00 hores.
Restriccions d’obres amb afectació a la via pública
Durant el període nadalenc, entre el 6 de desembre de 2024 i el 6 de gener de 2025, l’Ajuntament de Barcelona estableix la prohibició de realitzar obres amb afectació a la via pública a les zones de la ciutat amb major concentració d’oferta comercial i on es pot donar major afluència de persones, com són els nuclis històrics dels barris, a més dels entorns dels mercats municipals i de les fires nadalenques. Aquesta mesura persegueix facilitar la mobilitat, especialment a peu. S’exceptuaran les actuacions d’urgència o especial necessitat, així com les obres planificades com poden ser les obres de la Rambla o de la Via Laietana.
En concret, això significa que la restricció afecta tot el districte de Ciutat Vella i la part central de l’Eixample, la zona compresa entre els les rondes de la Universitat, Sant Antoni i Sant Pau, i els carrers d’Urgell, Còrsega, la Diagonal, el passeig de Sant Joan, el carrer de Trafalgar, la plaça d’Urquinaona, el carrer de Fontanella i plaça de Catalunya i el carrer de Pelai. A l’Eixample la restricció també afectarà l’àmbit i entorn de la Sagrada Família, els jardins de Montserrat Figueres i els entorns del centre comercial Arenas.
ïc la restricció afectarà especialment el Poble-sec i l’eix comercial Sants – Creu Coberta, mentre que a les Corts l’afectació recaurà a la Diagonal entre les places de Maria Cristina i Francesc Macià i l’entorn del centre comercial L’Illa. A Sarrià – Sant Gervasi, entre d’altres, l’àmbit serà el nucli antic de Sarrià i els principals eixos comercials de Sant Gervasi – Galvany i Sant Gervasi – la Bonanova. També queda inclosa la totalitat de la Vila de Gràcia i, a Horta-Guinardó, la plaça d’Eivissa i el passeig de Maragall.
A Nou Barris, l’àmbit de restricció afectarà els entorns de la plaça de Virrei Amat, el passeig de Fabra i Puig, el carrer del Doctor Pi i Molist i la Via Júlia. D’altra banda, a Sant Andreu es preservaran la Meridiana, la zona comercial de Can Dragó, el carrer Gran de Sant Andreu i diversos espais com l’entorn de La Maquinista i l’Hipercor, entre d’altres. A Sant Martí, la restricció bàsicament afectarà eixos com la rambla del Poblenou, els carrers de Marià Aguiló i Sant Joan de Malta, i els dels carrers del Clot i Rogent, a més dels entorns dels centres comercials de Glòries i Diagonal Mar.
Així mateix, per la resta de les obres de la ciutat no incloses dins els àmbits de restricció definits anteriorment, entre el 21 de desembre i el 6 de gener, caldrà prendre mesures especials de seguretat i senyalització, així com les empreses encarregades hauran de prendre mesures de reforç de neteja dels àmbits d’obra i espais adjacents.
Dispositiu de neteja i recollida de residus
Barcelona posa en marxa, a partir del 6 de desembre, el reforç del servei de neteja i recollida de residus, domèstics i comercials, a les zones amb més afluència de persones i activitats durant les festes de Nadal. El reforç enguany es fa amb un total de 114 operaris i operàries i 63 vehicles de neteja i recollida de residus, i el reforç es mantindrà fins al 7 de gener.
El reforç del servei se centrarà en les zones que concentren més activitat com són els eixos comercials en general però també els espais on hi ha activitats o els àmbits amb fires nadalenques. L’augment del servei se centrarà, especialment en:
- Recollida comercial de residus.
- Recollida selectiva, especialment de la fracció de paper i cartró.
- Buidat de les papereres.
- Escombrat i baldeig dels carrers i places.
A més del dispositiu específic als eixos comercials i zones d’alta afluència de persones, es preveuen dos dispositius específics, la nit de cap d’any i les cavalcades del Pare Noel i Reis. Pel que fa a cap d’any, el dispositiu es reforçarà amb 102 operaris i operàries i 54 vehicles principalment a Ciutat Vella, plaça Catalunya, Rambla i voltants, Eixample i avinguda Maria Cristina i moll de Marina. Pel que fa a les diferents cavalcades de Pare Noel i Reis a tots els districtes, el dispositiu comptarà amb 194 persones i 75 vehicles. Com cada any, a partir del 7 de gener i fins al dia 17, s’habilitaran els punts de recollida d’avets de Nadal.
Aquest any, en el marc del Pla Endreça, es farà un reforç de la neteja de pintades en les zones de més afluència de persones i turistes, amb un equip de matí per netejar pintades en edificis catalogats i tres equips de tarda per a la resta d’elements i façanes. Els equips se sumen als del servei ordinari i estaran actius durant tot el mes de desembre.
- Els treballs permetran millorar la seguretat, l’eficiència energètica, renovar el paviment, tractar les patologies estructurals, millorar la impermeabilització i el drenatge i renovar bona part de les instal·lacions del túnel
- La previsió és que les obres durin 12 mesos i mig, amb una inversió prevista de 17,4 milions d’euros
- En la primera fase, aquest desembre i gener, es faran talls nocturns del trànsit en sentit baixada
- Es tracta de la primera actuació en el marc de la transformació de tot l’àmbit de la Rambla del Carmel
Aquest dilluns, 2 de desembre, comencen les obres per millorar la seguretat, l’eficiència energètica, renovar el paviment, tractar les patologies estructurals, millorar la impermeabilització i el drenatge i renovar bona part de les instal·lacions del túnel de la Rovira. Aquesta transformació permetrà actualitzar i adaptar una infraestructura que data de 1987, un túnel que té una longitud d’uns 1.300 metres i que té l’entrada sud al barri del Baix Guinardó i la nord, al Carmel.
Les obres tenen un pressupost de 17.390.621,62 euros i en aquesta primera fase que s’inicia ara consisteix en la neteja i retirada dels panells vitrificats, inspecció de les patologies al llarg del túnel, realització de l’escàner 3D i auditoria de les instal·lacions actuals. Aquesta primera fase, que s’allargarà entre dos i tres mesos, implicarà el tall nocturn del túnel en sentit centre ciutat, entre les 22.30 hores i les 5.30 hores, de diumenge a dijous, talls que es fan habitualment per tasques de manteniment. La previsió és que els treballs s’executin en 5 fases i s’allarguin 12 mesos i mig, fases en les que s’haurà de tancar el túnel alternant el sentit ascendent i descendent.
La renovació del túnel de la Rovira és la primera actuació que s’emmarca en el projecte de transformació de l’àmbit de la Rambla del Carmel. Està previst que després d’aquesta primera actuació es continuïn les intervencions per reformar tot l’àmbit i dotar-lo dels espais, equipaments, infraestructures i usos que la ciutadania necessita.
Actuacions per millorar la seguretat
Les actuacions orientades a millorar la seguretat del túnel tenen un pes molt rellevant en aquesta obra de renovació. S’executaran tres galeries d’evacuació de nova construcció que tindran connexió transversal entre els dos tubs, és a dir, entre els dos sentits de la marxa, l’ascendent i el descendent.
També es renovaran les instal·lacions de seguretat i de comunicació amb noves solucions tecnològiques. Entre aquestes actuacions, destaquen:
- Nou sistema de radiocomunicacions per disposar de cobertura a les noves galeries d’evacuació i incorporar un sistema de missatgeria d’emergència a través del servei de radiodifusió FM.
- Implantació d’un nou sistema de megafonia al túnel.
- Renovació dels punt de socors (SOS) i incorporar-ne de nous a les galeries d’evacuació.
- Noves càmeres de seguretat.
- Incorporació de panells de missatgeria variable.
- Noves barreres, balises i semàfors per si cal tancar el túnel.
- Nou sistema de control i telecomunicacions.
- A més, s’incorporaran elements nous per a la detecció d’incendis, s’ampliarà el sistema d’hidrants i extintors i, addicionalment, es reformaran les sales tècniques.
Les actuacions inclouen la renovació de tot el paviment, que es farà amb un microaglomerat ultrafí, un paviment més resistent. També es canvia tot l’enllumenat del túnel, que serà amb tecnologia LED i s’implementarà un sistema integral intel·ligent de gestió de l’enllumenat. El sistema de ventilació es mantindrà, però un cop finalitzada l’obra, es faran noves pautes de ventilació totalment automatitzades i adaptades als diferents escenaris. Es millora la xarxa d’alimentació d’energia del túnel.
Actuacions estructurals al túnel
Les obres de millora també serviran per solucionar lesions al túnel que comporten filtració d’aigua i, per tant, es farà la reparació d’aquestes fissures, es repararan les juntes i es renovarà la impermeabilització de la infraestructura per evitar noves filtracions. En aquest mateix àmbit es renovarà el drenatge existent, s’incrementaran els punts de captació, tant al vial com a les voreres i es dotarà d’embornals i col·lectors el tram de túnel comprès entre la boca nord i la sala tècnica nord. També s’instal·larà un sistema de drenatge a les noves galeries d’evacuació.
- El reconegut músic interpretarà cançons tradicionals, danses i cants, procedents de la tradició musical històrica de la Mediterrània, acompanyat de la formació Orpheus 21
- L’artista Frederic Amat ha dissenyat el cartell i la imatge del concert
- El Dia de la Mediterrània va ser declarat per 43 països d’Europa i la Mediterrània l’any 2020 per apostar pel diàleg entre les cultures i pobles de la regió
El reconegut director d’orquestra, intèrpret i musicòleg Jordi Savall actuarà a Barcelona amb motiu del Dia de la Mediterrània 2024 amb un concert que ha titulat “Música per la vida i la dignitat. Homenatge a la Mediterrània”.
Ambaixador de la UE per al Diàleg Intercultural, Savall actuarà en aquesta ocasió acompanyat d’Orpheus 21, una formació musical que va crear el 2016 i que està integrada per músics migrants i refugiats procedents de diversos països.
Com en les dues edicions anteriors, el concert està organitzat per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), la Unió per la Mediterrània, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació.
El concert tindrà lloc aquest vespre, a les 19.30 h, al Saló del Tinell (Plaça del Rei, 1 Barcelona).
Hi actuaran per part d’Orpheus 21 Hakan Güngör (kanun), Rusan Filiztek, (cant i saz), Wassim Halal (percussions) i Waed Bouhassoun (concepció de programa, cant i ud), amb la presentació i direcció de Jordi Savall (rebec i viella). Interpretaran més de vint peces musicals entre cançons tradicionals, danses i cants, procedents de la tradició musical històrica de la Mediterrània.
Per concloure l’acte, es comptarà amb una breu intervenció del duet Athrodeel, integrat per la parella siriana Ahmad Dyab i Aseel Massoud.
El reconegut artista Frederic Amat ha estat l’autor i responsable de la pintura original que ha servit com a cartell per al Dia de la Mediterrània.
Dia de la Mediterrània
Aquesta efemèride va ser declarada oficialment l’any 2020 per part dels 43 països de la regió euromediterrània que conformen la Unió per la Mediterrània, organisme internacional amb seu a Barcelona, per commemorar l’herència compartida a la Mediterrània i apostar pel diàleg entre les cultures i pobles de la regió. L’any 2022 es va celebrar un primer concert a Barcelona amb motiu del Dia de la Mediterrània i enguany s’ha mantingut tot i esperant que sigui un cant per la pau i el diàleg.
Aquesta nit, poc abans de les 1.00 hores, ha tingut lloc un sinistre de trànsit on s’han vist implicats un turisme i un taxi a l’alçada del número 44 del carrer d’Isaac Newton, al districte de Sarrià-Sant Gervasi.
En el turisme viatjaven un total de 3 persones. A conseqüència del sinistre, una dona de 87 anys ha mort i les altres 2 persones han resultat ferides sense que presentin gravetat. En el moment del sinistre el taxista no portava passatgers.
Fins al lloc dels fets s’hi han desplaçat dotacions del Sistema d’Emergències Mèdiques i de la Unitat Central d’Atestat de Trànsit (UCAT) per tal de realitzar l’atestat corresponent i esclarir les causes del sinistre.
Aquesta és la onzena víctima mortal en sinistre de trànsit a la ciutat aquest 2024.
El consistori lamenta la seva mort i trasllada el seu condol a la família i amistats i referma el seu compromís per a continuar treballant per reduir les víctimes en els sinistres de trànsit.
- Prop de 15.000 mil persones han omplert el Palau Sant Jordi. Encara es poden continuar fent aportacions econòmiques al web www.barcelonaambvalencia.cat
- Serrat, Estopa, Andrea Motis, Judit Neddermann i Lucia Fumero, pugen a l’escenari aquest vespre en el multitudinari concert solidari que té lloc al Palau Sant Jordi per ajudar els afectats per la DANA
- La recaptació íntegra es destinarà als municipis valencians afectats per la DANA, a través de Creu Roja
El concert solidari “Barcelona amb València” ha aconseguit recaptar 775 mil euros i ha omplert el Palau Sant Jordi amb prop de 15.000 persones. Poc després de les 20.30 hores ha pujat a l’escenari Joan Manuel Serrat que oferirà un recital d’aproximadament una hora, el seguiran les artistes Andrea Motis, Judit Neddermann i Lucia Fumero i tancaran la nit al Palau, els Estopa.
Barcelona torna a mostrar aquesta nit la seva solidaritat amb els municipis valencians colpits pels efectes de la DANA. La totalitat de la recaptació es destinarà de manera íntegra a pal·liar les destrosses ocasionades pels forts aiguats amb projectes que es vehicularan a través de la Creu Roja. Els recursos es destinaran als projectes que desenvolupa Creu Roja en la fase de recuperació que és la més llarga i on cal ara mantenir el compromís per la reconstrucció i la recuperació de les zones afectades. Encara es poden continuar fent aportacions econòmiques al web www.barcelonaambvalencia.cat
El concert ha estat coorganitzat entre l’Ajuntament i la Generalitat amb el suport de les associacions del sector de la música ARC (Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya), ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya) i APM (Associació de Promotores Musicals). La coordinació ha anat a càrrec de la promotora barcelonina TheProject.
Aquesta tarda, a la plaça de Sant Jaume, s’ha fet el primer passi de la proposta de llum i so de la instal·lació artística nadalenca “Origen”.
Aquesta estrella de 20 puntes de quatre metres de longitud, amb un diàmetre de nou metres, és obra de l’arquitecte Xevi Bayona i el creador digital Àlex Posada. La instal·lació, fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, s’ubicarà a un lateral de la plaça i, a partir de les 18.30 hores, cada quart d’hora i fins a les 22.00 hores, oferirà un espectacle audiovisual immersiu, de 7 minuts de durada, amb llums, música original i la il·luminació sincronitzada de les façanes de l’Ajuntament i la Generalitat. Els assistents podran escoltar la banda sonora a través d’una aplicació web interactiva. Les façanes, decorades amb una ornamentació vegetal unitària, reforçaran l’ambient nadalenc de la plaça.
Des d’aquesta tarda també es pot visitar el pessebre tradicional al Pati de Carruatges de l’Ajuntament, que aquest any té inspiració marinera i commemora el centenari de Joan Salvat-Papasseit. Elaborat per l’Associació de Pessebristes de Barcelona es podrà visitar fins al 5 de gener.
Més informació:
barcelona.cat/nadal
- Dones de paraula reivindica l’ús de la paraula des d’un univers femení
- Tot i que la paraula ha estat un element tradicionalment sota control masculí, és de la mare de qui n’aprenem el llenguatge que ens permet comunicar, interpretar i mediar
- Les protagonistes són algunes dones que han “pres la paraula” des de la tradició bíblica i la mitologia grega, passant pels segles XVI al XVIII, fins arribar al món contemporani
- L’exposició vol fer visible l’ocultació i el descrèdit que ha patit la paraula femenina des de la història, la literatura i els relats bíblics o mitològics
El proper 30 de novembre s’obre al públic l’exposició Dones de paraula, comissariada per Maria Garganté, historiadora de l’art, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), que es pot visitar a la Sala 28 de la Planta 1 del Museu Frederic Marès.
El llenguatge fet paraula constitueix una de les màximes expres- sions de les idees i del pensament humà. La paraula ha estat l’element clau per explicar la història i també un instrument fonamental per descriure i comprendre la realitat, tradicional- ment sota control masculí. Amb molt poques excepcions, han estat els homes els qui han governat imperis i estats i han exer- cit el control del relat; són els homes els qui apareixen als llibres d’història, a la majoria dels documents administratius o els que han escrit i prescrit la gran literatura. Tanmateix, és de la mare de qui n’aprenem el llenguatge i la paraula que ens permet co- municar, interpretar i que és instrument de mediació.
La paraula de les dones –reivindicada, transmesa, oculta, negada…– és el fil conductor dels tres àmbits expositius:
1. Virtut o vici: llegir i escriure en femení;
2. De santa Anna a Maria: transmissió i coneixement, i
3. La paraula negada, oculta, qüestionada.
Dones de paraula posa en relleu la necessitat d’elaborar una genealogia d’autores que esdevinguin referents i autoritat; de vindicar la importància de l’ordre simbòlic matern i fer visible l’ocultació i el descrèdit que ha patit la paraula femenina des de la història, la literatura i els relats bíblics o mitològics. De l’apropiació de la paraula des de l’exclusivitat de classe i condició, fins a la seva expressió des dels marges: llegir i escriure com a un acte d’afirmació i de llibertat. Prendre “per no perdre” la paraula.
L’objectiu de l’exposició és reivindicar l’ús de la paraula des d’un univers femení, partint de l’època moderna (segles XVI al XVIII) i amb diàlegs puntuals amb la contemporaneïtat. Aquesta tesi i algunes dones que “van prendre la paraula” en són les protagonistes, com l’escriptura de Santa Teresa de Jesús, la transmissió de la paraula i el coneixement de Santa Anna a Maria, la Immaculada com a símbol de saviesa, l’ocultació i negació de la paraula exemplificada en la figura de Maria Magdalena o la mediació de la paraula en boca de les sibil·les.
- El premi especial ha estat per l’Associació d’Art-Teràpia Artenea per la seva tasca en favor d’una societat més inclusiva i accessible per a totes les persones
- La Sant Andreu Jazz, les jugadores de l’equip de waterpolo femení del Club Natació Sant Andreu i el jugadors de tenis taula, Josep Madurell, han estat els guardonats amb la distinció especial
El districte de Sant Andreu ha donat la benvinguda a la Festa Major del barri de Sant Andreu de Palomar amb el lliurament dels Premis Sant Andreu en un acte presidit per la regidora del districte, Marta Villanueva, que es va celebrar ahir a la tarda a la plaça Orfila i que reconeix la trajectòria, el treball i les iniciatives de persones i entitats que duen a terme la seva activitat al districte.
El premi Sant Andreu al millor projecte d’entitat ha estat per l’Associació Catalana de Persones amb Malalties Neuromusculars (ASEM Catalunya). El guardó premia la tasca que realitza l’entitat per millorar la qualitat de vida de les persones amb malalties neuromusculars o altres minoritàries i les seves famílies. L’entitat treballa des de Sant Andreu amb un horitzó comú: millorar la qualitat de vida dels malalts i les seves famílies, amb l’objectiu que puguin viure de la manera més confortable possible.
L’Associació d’Art-Teràpia Artenea per a persones amb discapacitat intel·lectual és qui ha rebut el premi especial per la seva tasca en favor d’una societat més inclusiva i accessible per a totes les persones. Ubicada al Casal de Barri Congrés-Indians, treballen amb l’art com a matèria primera i amb l’objectiu d’aconseguir millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual .
Respecte a la distinció personal, enguany han estat guardonada la Sant Andreu Jazz Band per la seva trajectòria i contribució a l’àmbit educatiu i cultural arrelat al barri. També s’ha reconegut el mèrit esportiu de les jugadores de l’equip de waterpolo femení del Club Natació Sant Andreu, que durant aquest any ha aconseguit consolidar el seu lideratge i destacar com un dels conjunts més competitius de l’estat espanyol. Per últim, al jugador de tenis taula Josep Madurell qui, als 86 anys, s’ha convertit en un referent esportiu, tant per la seva llarga llista d’èxits nacionals i internacionals com pel seu afany de superació i els seus valors personals i esportius.
Per finalitzar, les entitats que han rebut distincions per celebrar el seu aniversari aquest 2024 han estat per l’associació teatral la Jarra Azul (25 anys), l’Orfeó L’Eco Catalunya (125 anys), l’Associació de veïns i veïnes del barri del Bon Pastor (50 anys) el Club de Futbol Besós Baró de Viver (75 anys) i els Tres Tombs (100 anys).
Els Premis Sant Andreu posen en valor la participació comunitària dels veïns i veïnes per donar resposta als reptes que la societat actual planteja. La millora de la qualitat de vida del veïnat, i l’enfortiment de la ciutadania requereix respostes conjuntes i fer-ho així significa sumar per promoure, construir i facilitar respostes col·lectives a problemes col·lectius.
- La modificació de l’Ordenança de circulació, vianants i vehicles inclou també preservar les voreres per als vianants i la prohibició de circular-hi en VMP i bicis, excepte infants i acompanyants en bicicleta
- La nova norma aprofundeix també en la prohibició d’aparcament de motos en vorera i prohibeix l’estacionament a entorns escolars i de centres hospitalaris
El Plenari del Consell Municipal ha aprovat definitivament aquest divendres la modificació de l’Ordenança de circulació, vianants i vehicles (OCVV), amb els vots favorables del Govern municipal i els grups de BComú i ERC, l’abstenció del PP i els vots contraris de Junts i Vox. La nova norma, que entrarà en vigor l’1 de febrer, posa ordre respecte els vehicles de mobilitat personal (VMP) i el seu comportament en la mobilitat de la ciutat i persegueix preservar les voreres com a espai per als vianants, alhora que contribueix al foment dels modes sostenibles i actius de transport.
L’OCVV és la norma que estableix la regulació de la circulació a la ciutat de Barcelona, en coherència amb el marc normatiu estatal. No obstant, des de l’anterior modificació d’aquesta normativa municipal, realitzada l’any 2017, el marc normatiu estatal ha evolucionat en diversos aspectes, principalment en referència als VMP. Amb la voluntat d’actualitzar la normativa municipal, el text aprovat ara recull les garanties necessàries de convivència, seguretat viària i de protecció dels vianants.
En la seva intervenció durant el Ple, la primera tinenta d’alcaldia, d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha destacat que l’aprovació de l’ordenança “millora i fa més segura la mobilitat i la manera de desplaçar-nos per la ciutat”. “Calia posar ordre a les novetats que han aparegut des de l’anterior ordenança, principalment els vehicles de mobilitat personal”, ha afegit Bonet.
VMP: casc obligatori i una regulació més clara
La nova ordenança persegueix especialment una regulació més clara dels VMP. Principalment, la renovada OCVV defineix els VMP com a vehicles unipersonals, per la qual cosa només hi podrà circular una persona sola, i assenyala els elements de seguretat imprescindibles: l’ús de casc obligatori i que el vehicle disposi de llums davanters i posteriors.
Cal recordar que la normativa vigent ja prohibia l’ús de VMP a menors de 16 anys i en limitava l’ús a carril bici i a carrers amb límit de velocitat 30Km/h o inferior. En aquest sentit, la modificació de l’OCVV clarifica les condicions de circulació, prohibint la circulació pels carrers 50 i definint la velocitat màxima de 25 quilòmetres per hora, que es redueix a 10 als carrils bici en vorera.
Preservar les voreres per als vianants
La voluntat del Govern municipal en la modificació de l’ordenança és la de preservar la vorera per als vianants, per la qual cosa el nou text prohibeix la circulació per les voreres tant a les bicicletes i als VMP, deixant aquest espai com a exclusiu per a la mobilitat a peu. Aquesta mesura es farà de manera compatible amb la protecció de la infància i no aplicarà en el cas dels infants, ja que els menors de 12 anys i les persones adultes que els acompanyin sí que podran circular en bicicleta per les voreres, cosa que s’ampliaria als 14 anys en aquells carrers que no disposen de carril bici.
Igualment en aquells carrers sense carril bici, podran circular per la vorera persones adultes que transportin persones menors d’edat. El transport de menors d’edat només el podran realitzar majors d’edat i sempre amb sistemes de remolc o cadiretes homologats al pes del menor.
També es podrà circular per aquells espais de vianants habilitats per a la circulació ciclista. En qualsevol cas, la proposta normativa també preveu l’obligatorietat dels usuaris de bicis i VMP de baixar del vehicle en situacions d’aglomeració de vianants.
Noves restriccions d’estacionament de motos a les voreres
En la línia de preservar les voreres per als vianants, la modificació de l’OCVV estableix de manera estructural que les motos no puguin estacionar a la zona d’influència dels accessos a peu a un centre escolar o a un centre hospitalari, com a mesura per millorar la convivència i donar prioritat als vianants en l’entrada, sortida i estada en aquestes zones especialment sensibles.
Igualment, la nova ordenança prohibeix explícitament l’estacionament en els espais adjacents als estacionaments de bicicletes, en els guals de vianants, en els carrils bici i quan obstrueixi la utilització de contenidors. Alhora, també incorpora la prohibició de lligar aquests vehicles als arbres, semàfors, bancs, contenidors, papereres i marquesines de transport, així com altres elements de mobiliari urbà quan es dificulti el pas de vianants o el destí o funcionalitat de l’element.
Foment de la ciclologística i foment del repartiment d’última milla
D’altra banda, el nou text també planteja condicions específiques d’utilització de l’espai públic pels cicles i VMP utilitzats per a la distribució urbana de mercaderies, amb l’objectiu de millorar les condicions en què operen els cicles i els VMP que s’hi dediquen. Amb la nova norma, aquests vehicles podran utilitzar els espais habilitats per a la càrrega i descàrrega amb les mateixes condicions que la resta de vehicles a motor. Cicles i VMP que es dediquen a la DUM també podran aturar-se als espais en vorera on es permet l’estacionament de motos, sempre que no existeixi un espai habilitat per aquest fi.
Com a darrera novetat respecte la infraestructura ciclista, el nou text també recull la prohibició explícita de realitzar càrrega i descàrrega per part de qualsevol vehicle en un carril bici.
- Aquest és el tercer any que es lliura aquesta distinció, creada per reconèixer la trajectòria d’aquelles entitats que tinguin 100 anys o més i una acreditada trajectòria vinculada amb la ciutat
El Plenari del Consell Municipal ha atorgat aquest divendres i per unanimitat un total d’onze distincions per a entitats i institucions centenàries. Es tracta de la tercera edició de la concessió d’aquesta distinció, creada per reconèixer la trajectòria d’aquelles entitats que tinguin 100 anys o més i una acreditada trajectòria vinculada amb la ciutat de Barcelona.
Amb l’acord d’avui s’hauran reconegut un total de 140 entitats relacionades amb l’educació, entitats de caire cultural, agrupacions professionals, entitats esportives i d’altres vinculades a àmbits diversos com la religió o l’acció social.
Aquesta aprovació formal per part del Plenari del Consell Municipal restarà el lliurament d’aquests reconeixements, que es farà als voltants de la festivitat de Santa Eulàlia (12 de febrer).
- Ateneu Hortenc: Creat al 1864, realitzen activitats culturals i lúdiques per a la gent del barri. Compromesos amb l’associacionisme a Horta, fomenten les tradicions populars i la participació ciutadana.
- Club Natació Poblenou de Barcelona: Dedicada inicialment a la pràctica de la vela esportiva, l’entitat ha anat evolucionant fins a convertir-se en un referent esportiu i comunitari al barri del Poblenou.
- Club Vasconia Club de pilota basca: fundat el 1924, des de la seva vessant social fins a la més competitiva, treballen per fomentar els valors de l’esport.
- Escola Municipal Parc del Guinardó: Una de les escoles més rellevants en el context pedagògic i de lluita per la llibertat i la cultura de principis del segle XX. L’escola gaudeix de l’entorn privilegiat del verd del Guinardó i el contacte amb la natura, que encara és un dels seus valors educatius.
- Federació Catalana de Pilota: Encarregada de promocionar l’esport de la pilota a Catalunya, ha organitzat a Barcelona nombroses competicions tals com Campionats d’Espanya, Copes del Rei, Copes d’Europa i del Món. Promou valors com l’esforç, la dedicació, la constància, el foment de l’activitat física, tant en joves com en adults.
- Federació de Mutualitats de Catalunya: Amb seu a Barcelona, s’ocupen de la representació i la defensa dels interessos del mutualisme social català, per contribuir a una societat més justa i equilibrada.
- Gremi d’Empreses de Pintura de Barcelona i Comarques: Nascut fa 125 anys, per a la representativitat i defensa de les empreses de pintura de Barcelona i Comarques. Han creat escoles d’aprenentatge de l’ofici de pintor, que han donat servei a més d’un miler associats, així com també la seva pròpia Fundació dels mestres pintors, que subvenciona els cursos de reciclatge i dona atenció als socis jubilats i ajuts puntuals a socis o entitats benèfiques.
- Mutualitat de Previsió Social de l’Autoritat Portuària de Barcelona: Constituïda en el si de la Junta d’Obres del Port de Barcelona amb l’objecte d’exercir la previsió social i donar protecció social a les persones vinculades al Port de Barcelona. Al llarg de la seva trajectòria ha mantingut la seva vocació de servei de disposar d’assistència mitjançant l’ajut i el socors mutus entre els seus associats i els seus familiars, en cas de necessitat
- Orfeó de Sants: Entitat sòcio-cultural que té com a finalitat la promoció, el foment i la difusió de la cultura en l’àmbit de la música. És un espai de trobada i de relació, arrelat al barri de Sants.
- Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya: Des de 1770 ha contribuït al coneixement i al progrés de les ciències sanitàries a Barcelona i a Catalunya i a la defensa del patrimoni científic i cultural català a més d’actuar com a òrgan consultiu de l’Administració enels àmbits de la seva competència.
- Rotary Club de Barcelona: Membre del moviment Rotary Internacional, aquesta organització reuneix persones dedicades als negocis, les professions liberals o el servei públic. Té per objectius promoure l’amistat entre els seus membres i la prestació d’ajut humanitari, bo i fomentant uns nivells elevats d’ètica en totes les activitats humanes i contribuir a la difusió del bé i la pau per tot el món.
Divendres 29 de novembre, a les 10.00 hores (Sala Carles Pi i Sunyer, Ajuntament de Barcelona), es celebra la sessió ordinaria del Plenari del Consell Municipal.
La sessió es podrà seguir en directe a través del web del Servei de Premsa.
betevé també retransmetrà la sessió en directe.
Material relacionat:
Divendres 29 de novembre, a les 11.00 hores, al Museu Frederic Marès (Plaça de Sant Iu, 5), tindrà lloc la roda de premsa de presentació de l’exposició Dones de paraula.
La roda de premsa comptarà amb la presència de Maria Garganté, comissària de l’exposició i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP), i Salvador García Arnillas, director del Museu Frederic Marès.
Dones de paraula reivindica l’ús de la paraula des d’un univers femení, ja que tradicionalment han estat els homes els qui l’han utilitzada com a element clau per explicar el món i com a instrument de poder. Les protagonistes són algunes dones que han “pres la paraula” des de la tradició bíblica i la mitologia grega, passant pels segles XVI al XVIII, fins arribar al món contemporani.
ATENCIÓ MITJANS:
Els mitjans interessats en assistir a la roda de premsa cal que s’acreditin enviant un correu a Elena Gisbert – egisbertb@bcn.cat – 93 256 35 09 – 677 40 60 77
Divendres 29 de novembre, a les 18.00 hores (Saló de Cròniques, Ajuntament de Barcelona) el regidor de Promoció de Persones Grans, Lluís Rabell, assisteix a l’acte de lliurament de guardons dels XLVI Jocs Florals de Tardor, que organitza l’Associació Coordinadora per l’Ancianitat.
Divendres 29 de novembre, a les 18.30 hores, a la plaça de Sant Jaume, es farà el primer passi de la proposta de llum i so de la instal·lació artística nadalenca Origen. Aquesta estrella de 20 puntes de quatre metres de longitud, amb un diàmetre de nou metres, és obra de l’arquitecte Xevi Bayona i el creador digital Àlex Posada. La instal·lació, fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, s’ubicarà a un lateral de la plaça i, a partir de les 18.30 h, cada mitja hora i fins a les 22.00 h, oferirà un espectacle audiovisual immersiu amb llums, música original i la il·luminació sincronitzada de les façanes de l’Ajuntament i la Generalitat.
A partir de les 15.00h es podrà visitar el pessebre tradicional al Pati de Carruatges de l’Ajuntament, que aquest any té inspiració marinera i commemora el centenari de Joan Salvat-Papasseit. Elaborat per l’Associació de Pessebristes de Barcelona es podrà visitar fins al 5 de gener.
ATENCIÓ MITJANS:
Els mitjans interessats a cobrir la posada en marxa de la il·luminació de la instal·lació artística nadalenca de plaça Sant Jaume del dia 29 han de confirmar assistència o enviar les seves peticions a premsaicub@bcn.cat.
Divendres, 29 de novembre a les 18.45 hores (c/ Sant Quirze Safaja, 7) el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, assisteix a l’acte d’encesa dels llums de Nadal del barri de Torre Baró, uns llums que han estat dissenyats, construïts i instal·lats pel veïnat de Torre Baró a través d’un projecte impulsat pel Pla de Barris de la Zona Nord en col·laboració amb el Centre Obert de Torre Baró.
La festa per celebrar l’encesa de l’enllumenat començarà a les 17h amb una activitat familiar a càrrec d’Educarts. Tot seguit es farà una xocolatada i una actuació musical de Combos d’Educars i Lu Blaid. L’encesa de les llums es farà a ritme de rumba i després d’una bona ballaruca, els assistents faran un tomb pel barri per visitar els punts de llum, que enguany estan inspirats en l’exitosa pel·lícula El 47.
S’han creat 13 arcs de llum amb escenes de la pel·lícula, i els punts del barri a on es poden veure aquestes recreacions lluminoses són a les següents adreces: Sant Feliu de Codines, 57; Sant Feliu de Codines, 80; Sant Quirze Safaja, 3; Sant Quirze Safaja, 20; Castellfollit, 32; Sant Feliu de Codines, 139; Castell d’Argensola, 48; Castell d’Argensola, 38; Lliça, 27; Castellví, 40; Escolapi Càncer, 130; Escolapi Càncer, 121, i Sant Feliu de Codines, 115.
Divendres 29 de novembre, a les 19.30 hores (Gran Teatre de Liceu), l’alcalde de Barcelona Jaume Collboni assistirà a l’acte de celebració del seu 125è Aniversari del FC Barcelona. A l’acte també hi assistirà el regidor d’esports, David Escudé.
Divendres 29 de novembre, a les 20.30 hores (Palau Sant Jordi), l’alcalde de Barcelona Jaume Collboni assistirà al concert solidari a benefici de les persones afectades per la DANA a la Comunitat Valenciana on actuaran de Joan Manuel Serrat, Andrea Motis, Lucia Fumero, Judit Neddermann i Estopa. L’obertura de portes serà a les 18.30 hores.
Coproduït per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, el 100% de la recaptació de la venda d’entrades, fila 0 i aportacions solidàries serà donat a la Creu Roja per contribuir a pal·liar els efectes d’aquesta tragèdia.
Dissabte 30 de novembre, a les 11.00 hores (Escola Bac de Roda, carrer Huelva, 33), el regidor d’Educació , Lluís Rabell, assisteix a l’acte de celebració 50è aniversari de l’Escola Bac de Roda, acte durant el qual s’inaugurarà també el pati transformat que aquest curs ha estrenat aquesta escola.
A l’acte, que començarà cap a les 10.30h amb un grup d’animació, hi assistirà l’equip educatiu, el professorat, l’alumnat amb les famílies, representants de les entitats dels centres de l’entorn, del Districte de Sant Martí, i del Consorci d’Educació de Barcelona.
- El tinent d’alcaldia de Prevenció, Seguretat i Règim Interior i regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, i el comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera, participen dissabte 30 de novembre a l’acte d’homenatge a Àngel Guimerà, dins de la programació per commemorar al districte el centenari de la seva mort
- Com a acte central, s’organitzarà a la plaça del Pi un recital de cançons inspirades en els poemes de Guimerà, que va viure gran part de la seva vida al barri Gòtic
- La celebració a Ciutat Vella es clourà amb l’exposició de petit format “Matar el llop”, del 3 al 14 de desembre, amb material gràfic i citacions de la seva obra al Centre Cívic Pati Llimona (c. Regomir, 3)
Dissabte 30 de novembre (17.30 h, plaça del Pi), el tinent d’alcaldia de Prevenció, Seguretat i Règim Interior i regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, i el comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera, participen a l’acte central d’homenatge dins de la programació del districte per commemorar el centenari de la mort d’Àngel Guimerà.
En aquest acte es farà un recital de cançons inspirades en els poemes de l’autor, vinculat a Ciutat Vella i en concret al barri Gòtic, on va viure des dels 7 anys i hi va morir al 1924. El cantautor Ignasi Roda presentarà dotze cançons sobre poemes d’Àngel Guimerà, amb notes biogràfiques del poeta, i acompanyat per la cantant Mone Teruel i el pianista i arranjador Pep Pladellorenç. L’acte compta amb la col·laboració de Barna Centre, associació de comerciants.
Una programació que s’allarga fins al 14 de desembre
En commemoració de l’efemèride, el Districte de Ciutat Vella ha organitzat diverses activitats per difondre la vida i obra de l’autor, i per tal d’acostar la figura de l’escriptor i poeta a tots els públics.
A més de l’acte central del 30 de novembre, del 3 al 14 de desembre s’ha programat també l’exposició “Matar el llop”, ideada per Ramon Bacardit, comissari de l’any Àngel Guimerà, per abordar les diverses facetes de l’autor a través de material gràfic i de citacions de la seva obra (Centre Cívic Pati Llimona, c. del Regomir, 3).
En el marc d’aquesta programació, també el passat 6 de novembre es va celebrar un espectacle infantil, “La Santa Espina”, amb contes i titelles inspirades en l’obra d’Àngel Guimerà, a la Biblioteca Gòtic – Andreu Nin.
La figura d’Àngel Guimerà
Àngel Guimerà i Jorge (1845-1924) va ser un dramaturg i poeta en llengua catalana amb una gran projecció internacional. La seva extensa obra, traduïda a moltes llengües, el va convertir en un dels autors més emblemàtics de la tradició dramàtica catalana.
Fill de mare canària i pare català, va néixer a Santa Cruz de Tenerife, on va viure fins els set anys. En aquest moment, tota la família es va traslladar a Catalunya, en concret a El Vendrell, on Guimerà es va introduir en una nova cultura i llengua, fet que va marcar certs temes recurrents en la seva obra. Ja d’adult, es va instal·lar definitivament a Barcelona, on va viure mitja vida amb Pere Aldavert i la seva família, al carrer de Petritxol, número 4, fins a la seva mort.
Algunes de les seves obres més conegudes inclouen Mar i Cel, Terra Baixa, La filla del mar o La Santa Espina, entre moltes altres. Va ser un dels màxims exponents de la Renaixença o “ressorgiment” de les lletres catalanes a finals del segle XIX, gràcies a una obra que unia els elements principals del realisme a una aparença romàntica.
Dissabte 30 de novembre, a les 19.30 hores (Centre Cívic Can Basté, passeig de Fabra i Puig, 274) el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé, assisteix a la cloenda del 18è Fòrum Fotogràfic Can Basté. Marcé participarà en l’acte de lliurament de les beques d’aquesta edició, que es lliuraran en dues modalitats diferents: una beca per la producció d’una publicació fotogràfica amb l’editorial Handshake, i tres beques per la producció d’una exposició a la Sala Cava.
La darrera jornada del 18è Fòrum Fotogràfic Can Basté inclourà, al matí a primera hora (10.20h), la presentació dels projectes que es presenten per obtenir la beca per la publicació fotogràfica. Els projectes que es presenten per a les beques per la producció d’una exposició fotogràfica es presenten aquesta tarda a les 16.50h. Demà a les 11h també se celebrarà l’activitat familiar Phonophotographia” que uneix el so amb la imatge mitjançant un dispositiu que projecta les ones de la veu en una superfície sensible a la llum. A les 12.30h es desenvoluparà la ruta històrica “La pintada” i tot seguit es farà un dinar popular a la plaça de Can Basté. A la tarda, un cop acabi l’acte de lliurament de les beques es farà una cloenda musical.
Diumenge 1 de desembre, a les 09.30 hores (Plaça Sant Jaume), la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, participa en el desplegament d’una secció del Tapís Memorial de la Sida des del balcó de l’Ajuntament, una acció amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la Sida. A l’acte també hi participaran altres membres del Consell Municipal.
Dilluns 2 de desembre, a les 10.00 hores (Saló Ciutat, Ajuntament de Barcelona), l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, i la consellera de Cultura, Sònia Hernández expliquen dels acords de la Comissió Mixta entre ambdues institucions en matèria de cultura que inclouen millores en finançament d’equipaments culturals clau.
Dilluns 2 de desembre, a les 12.00 hores (Passeig de la Vall d’Hebron 119-129), la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, assisteix a l’acte d’inauguració oficial del nou edifici del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).
El VHIR és una institució del sector públic que promou i desenvolupa la investigació, la innovació i la docència biosanitària de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Treballa per a identificar i aplicar noves solucions als problemes de salut de la societat, mitjançant la recerca biomèdica clínica i translacional a nivell nacional i internacional.
Dilluns 2 de desembre a les 12.00 hores (Sala d’Actes de la Biblioteca Gabriel García Márquez, plaça Carmen Balcells Segalà, 1) el regidor d’Educació, Lluís Rabell, participa en l’acte institucional de celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora. També hi participarà la consellera d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya, Esther Niubó. Durant l’acte se celebrarà la taula rodona “La ciutat educadora com a laboratori d’aprenentatges, ciutadania i transformació social”, que moderarà la periodista Milagros Pérez Oliva.