Servei de Premsa
21/11/2024
El Grup de Treball de Regulació de Lloguer analitza la baixada del preu mitjà de lloguer a la ciutat
01/11/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- En aquesta segona sessió, l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona ha presentat l’informe de seguiment semestral de la Zona de Mercat Residencial Tens de Barcelona on destaca el descens del preu dels nous contractes de lloguer en un 5,2% des de l’entrada en vigor de la nova regulació
- Aquest òrgan s’emmarca en el Consell de l’Habitatge Social de Barcelona i elabora i fa seguiment de l’evolució de la zona de mercat residencial tensionat de Barcelona on es recullen el nombre de nous contractes signats i l’evolució del preu del lloguer, entre d’altres
Aquesta setmana s’ha celebrat la segona sessió del Grup de Treball de Regulació del Lloguer de Barcelona on l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB) ha presentat l’informe de seguiment semestral de la Zona de Mercat Residencial Tens de Barcelona en relació amb el segon semestre de 2024. L’estudi, realitzat amb les dades publicades per la Secretaria d’Habitatge, conclou que la posada en vigor de la regulació dels lloguers ha comportat una baixada del preu de lloguer a la ciutat durant aquest trimestre.
El 16 de març va entrar en vigor la regulació de lloguers a la Zona de Mercat Residencial Tens, per tant, en l’informe del segon trimestre de 2024, un 75% dels nous contractes que han dipositat la fiança a l’Incasòl s’han signat sota aquesta nova regulació. La dada més significativa és que per primer cop en l’últim any el preu mitjà dels nous contractes de lloguer a Barcelona ha baixat fins a 1.131 euros mensuals, el que representa una baixa del 5,2% en relació amb el trimestre anterior. Aquest descens ha estat generalitzat a tots els districtes de la ciutat menys a Sant Andreu on s’ha incrementat en un 0,2%.
Pel que fa als nous contractes de lloguer, es manté la tendència descendent des de 2022, tot i l’increment puntual del primer trimestre de 2024. A Barcelona s’han registrat 7.939 nous contractes de lloguer, xifra que suposa un 19,2% menys que en el trimestre anterior. L’Informe associa aquest descens a l’augment de l’estabilitat de les llars, estabilitat que ve donada, entre d’altres, per l’allargament de la durada mínima dels contractes de lloguer a 5 o 7 anys, inclòs en la modificació legislativa del 2019. Pel que fa a l’increment puntual de nous contractes de lloguer durant el primer trimestre de 2024, el document el relaciona amb l’avançament del mercat a l’entrada en vigor de la nova regulació.
Respecte al mercat de compravenda d’habitatge, sovint els efectes de la regulació de lloguers s’associa a la pèrdua de parc en lloguer i el seu transvasament cap a la compravenda. No obstant això, durant el segon trimestre de 2024 s’han enregistrat 3.190 transaccions de compravenda a la ciutat de Barcelona, el que representa un 10,6% menys que en el trimestre anterior i un 16,9% menys que al 2023. Aquesta dinàmica ha estat generalitzat a tots els districtes, excepte a Horta-Guinardó.
Per al comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera, les dades apunten “que el control de lloguer comença a donar resultats, els preus s’estabilitzen a la vegada que també el nombre de contractes”. “Amb dades damunt la taula, cal convidar a que altres ciutats d’arreu d’Espanya les analitzin”, ha apuntat Riera. “Es fa evident que la lògica del mercat no resol les necessitats d’habitatge, cal intervenir, i de moment la contenció del preu és un fet”, ha conclòs.
El Grup de Treball de Regulació del Lloguer de Barcelona, s’emmarca dins el Consell de l’Habitatge Social de Barcelona (CHSB), òrgan que té per objectiu l’avaluació i seguiment del desplegament de la Llei estatal d’Habitatge i la declaració de Barcelona com a zona de mercat tensionat. Un dels seus objectius principals és valorar i fer un seguiment del desplegament de la zona de mercat tensionat, a més de seguir l’evolució del parc d’habitatges que estan per llogar a la ciutat i l’aplicació de la regulació de preus. En aquest sentit, el Grup de Treball elabora i debat un informe semestral que inclou l’evolució del nombre de nous contractes signats i l’evolució del preu del lloguer.
En el grup de treball hi participen els grups polítics i el Govern municipal, així com òrgans municipals com l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, i d’altres administracions, com la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat i l’Agència Catalana del Consum i la Diputació de Barcelona. També hi participen algunes de les principals entitats del sector de l’habitatge, com el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, l’I·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, el Sindicat de Llogateres, Cohabitac, la FAVB, la Cambra de Propietat Urbana, FIBS, l’APCE o l’Observatori Desca, el Col·legi d’Administradors de Finques, entre d’altres.
Paraules clauhabitatge/ Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB)/