Servei de Premsa
22/01/2025
Les persones amb Targeta Cuidadora tindran preus socials a un centenar de clíniques dentals
02/11/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- S’amplia el conveni entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Empresarial Clíniques Dentals de Catalunya (AECAD) per oferir preus reduïts en tractaments odontològics
- L’acord vol contribuir a la reducció de les desigualtats en matèria de salut, vinculades amb el nivell socioeconòmic
- El conveni també permet que els usuaris de la Targeta Rosa i Targeta Barcelona Solidària puguin seguir beneficiant-se de les mateixes avantatges econòmiques
Les persones amb Targeta Cuidadora també podran beneficiar-se d’avantatges econòmics en clíniques dentals de Barcelona. El nou conveni signat entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Empresarial Clíniques Dentals de Catalunya (AECAD) incorpora a les persones que tenen cura de persones malaltes, dependents, amb discapacitat o de persones grans acreditades amb Targeta Cuidadora entre els beneficiaris de les tarifes socials en tractaments odontològics.
D’aquesta manera, Barcelona vol seguir contribuint al benestar de les persones que cuiden a la ciutat amb nous recursos personalitzats. Actualment, 7.650 persones disposen de la Targeta Cuidadora, una targeta gratuïta que serveix per accedir a recursos personalitzats adreçats a persones cuidadores, i que poden sol·licitar totes les persones que tenen cura de persones malaltes, dependents, amb discapacitat o de persones grans a la ciutat de Barcelona: persones cuidadores de l’entorn proper de la persona cuidada i treballadores de la llar i de la cura.
El nou conveni manté als usuaris de la Targeta Rosa i de la Targeta Barcelona Solidària o que presentin informe de vulnerabilitat social emès per serveis socials municipals o treballadors socials sanitaris d’Atenció Primària de Salut com a beneficiaris del servei que permet escollir entre el centenar de clíniques associades a l’AECAD i adscrites al programa (disponibles en la pàgina web bcn.aecad.org) per rebre tractaments d’odontologia funcional amb preus que de mitjana són un 40% més reduïts que les tarifes de mercat estàndard.
L’acord vol contribuir a la reducció de les desigualtats en matèria de salut, vinculades amb el nivell socioeconòmic. “Sabem que les condicions materials tenen impacte en el benestar. Que la salut depèn sovint del codi postal. Des de l’Ajuntament seguim treballant per evitar que les diferències socioeconòmiques tinguin un impacte en la qualitat de vida de la ciutadania”, ha assenyalat la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva.
En aquest sentit, la regidora ha volgut incidir en la importància d’aquestes iniciatives per “reduir les desigualtats en salut bucodental, oferir més recursos als veïns i veïnes que es troben en situació de vulnerabilitat i cuidar millor de les persones cuidadores”.
L’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Empresarial Clíniques dentals de Catalunya (AECAD) porten des de 2017 treballant de manera solidària per reduir les desigualtats socials en salut bucodental. Una col•laboració fruit de la necessitat de buscar aliats en el sector privat per permetre atendre a més persones amb vulnerabilitat socioeconòmica acreditada pels serveis municipals que no poden accedir a aquests tractaments dentals.
L’any 2022 van disposar d’aquest servei un total de 636 persones. I l’any 2023, 1.360 persones. Els menors de 15 anys han estat el 14,4% de beneficiaris, de 15 a 25 anys el 6,69%, de 25 a 50 anys el 22,35%, de 61 a 65 anys el 28,38% i els majors 65 anys el 28,24%. La distribució segons tipus de tractament és un 40,15% exploració i diagnòstic, 39,71% tractament restaurador, 16,03% tractament pròtesis, 1,76% implants i 2,35% ortodòncies. Segons la procedència dels usuaris i usuàries, el 30,07% Targeta Rosa Reduïda, 22,72% Targeta Rosa Gratuïta, 26,03% Targeta Solidaria i 21,18% amb informe de vulnerabilitat social emès per serveis socials municipals o treballadors socials sanitaris d’Atenció Primària de Salut.
El conveni tindrà una vigència de dos anys i es podrà prorrogar fins a un màxim de dos anys.
Servei d’Odontologia Social
Aquest conveni segueix la línia dels serveis impulsats des de l’Ajuntament de Barcelona per oferir atenció bucodental a persones en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, el 2018 es va posar en marxa el servei de dentista gratuït que el 31 d’agost de 2024 havia fet més de 70.000 visites a prop de 7.000 persones en 4 punts d’atenció (els locals municipals de Viladomat i Torre Baró, la clínica dental Pere Claver, i la consulta de carrer Bonaplata de Sant Joan de Déu). El Servei d’Odontologia Social inclou els tractaments següents: obturacions, higienes i raspats, pròtesis, endodòncies.
Des de l’any 2022, amb el desenvolupament de la Llei 12/2020, de 13 d’octubre, de l’atenció pública de la salut bucodental, tots els tractaments menys les pròtesis comencen a formar part de la cartera de serveis del CatSalut per a la població en situació de vulnerabilitat i el programa passa a ser cofinançat (aproximadament el 60% per CatSalut).
Paraules clauclíniques dentals/ Targeta Cuidadora/