Servei de Premsa
22/12/2024
Barcelona tanca la seva etapa com a primera Capital Europea de la Democràcia amb més de 100 esdeveniments i 20.000 participants de tota Europa
06/11/2024
Temps estimat de lectura: 8 minuts
- L’acte de clausura ha tingut lloc aquest matí en el marc de l’Smart City Expo World Congress i ha comptat amb la participació del regidor del Pla de Barris, Educació, Persones Grans i Participació, Lluís Rabell, entre d’altres
- Durant la capitalitat, Barcelona i la regió metropolitana han estat un veritable laboratori d’idees i pràctiques democràtiques amb processos participatius com ‘Volem Decidir!’ o l’Assemblea Metropolitana Manifesta, fonamentals per connectar amb la ciutadania
- Viena succeirà Barcelona com a Capital Europea de la Democràcia
Aquest matí ha tingut lloc l’acte de clausura de Capital Europea de la Democràcia, que ha ostentat Barcelona durant 14 mesos i que ha comptat amb un centenar d’activitats i la participació de 20.000 persones provinents de tota Europa. És un balanç positiu que deixa una profunda petjada en l’àmbit de la democràcia participativa i l’enfortiment democràtic.
La jornada de clausura s’ha realitzat en el marc de l’Smart City Expo World Congress, amb un acte que ha comptat amb la participació de Lluís Rabell, regidor del Pla de Barris, Educació, Persones Grans i Participació de l’Ajuntament de Barcelona; Helfried Carl, fundador de la Iniciativa Capital Europea de la Democràcia; Arnau Monterde, director de Participació i Innovació Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona; André Sobczak, secretari General d’Eurocities, i Jürgen Czernohorszky, regidor Executiu de Clima, Medi Ambient, Democràcia i Personal a Viena. També s’ha fet una taula rodona titulada ‘Ètica i bon govern a l’Europa del segle XXI’, en què han participat David Velázquez Vioque, exmagistrat i advocat, director del Master Compliance ESADE Law School; Begoña Román Maestre, filòsofa, professora d’ètica a la UB i presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya; i Gemma Calvet i Barot, advocada i consultora en transparència i bon govern.
Durant aquesta capitalitat, Barcelona i la regió metropolitana han estat un veritable laboratori d’idees i pràctiques democràtiques, des de les tecnologies fins als processos participatius ciutadans, posicionant-se com un referent europeu en l’impuls de noves formes de democràcia. Destaca especialment l’èxit d’iniciatives com el DecidimFest, el Democracy Lab, o la game jam ‘Truth, Lies & Democracy’, un espai creatiu de 48 hores que va desafiar a equips europeus a desenvolupar videojocs per conscienciar sobre les notícies falses i la desinformació. Així com també els processos participatius Volem Decidir! i l’Assemblea Metropolitana Manifesta.
Un referent de democràcia participativa a Europa
La ciutat va presentar un programa ambiciosament dissenyat per connectar amb els reptes de la democràcia en la societat contemporània.
La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay afirma que “estem molt contents d’haver compartit les nostres iniciatives amb altres ciutats i d’haver après sobre els seus projectes i experiències. Aquest intercanvi és fonamental per enfortir la democràcia i afrontar els reptes que ens presenta un món en constant evolució, treballant de manera inclusiva, abraçant la diversitat, el respecte i la protecció, actuant com a garants dels drets humans per a un desenvolupament social i humà sostenible”.
Per la seva banda, el regidor de Participació de l’Ajuntament de Barcelona, destaca l’orgull per la implicació de la diversitat d’institucions, entitats i iniciatives que han treballat a Barcelona “per fer de la ciutat aquest espai plural i divers ocupant la centralitat de desenes d’activitats obertes a la ciutadania. Barcelona ha posat de manifest la importància d’una governança oberta, transparent i participativa i ha apuntalat el seu model de participació i la seva rellevància a escala internacional. La ciutat segueix compromesa amb la defensa de la democràcia, la participació ciutadana i el protagonisme de la ciutadania en els assumptes del conjunt de la ciutadania.”
Segons Arnau Monterde, director de Participació i Innovació Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, el Truth, Lies and Democracy i el Democracy Lab han estat “exemples clau de com la Capital Europea de la Democràcia ha connectat Barcelona amb la innovació democràtica”. Aquests espais han tractat desafiaments com l’impacte de la intel·ligència artificial en la democràcia i les estratègies per combatre les fake news, reunint persones expertes, responsables de polítiques digitals i ciutadania per treballar en solucions.
Projectes clau i participació en tota la regió metropolitana
Per altra banda, els processos participatius com ‘Volem Decidir!’ i l’Assemblea Metropolitana Manifesta han estat fonamentals per connectar amb la ciutadania i entendre les seves inquietuds.
- Volem Decidir!, és una iniciativa pionera que ha buscat fomentar la participació entre els nens, nenes i adolescents de 8 a 17 anys de Barcelona, interpel·lant-los amb una pregunta fonamental a la qual hauran de donar resposta: “Com volem els nois i noies participar en els assumptes de la ciutat?”. Alguns dels temes que inquieten els infants de 8 a 11 anys són el bullying a l’escola, la pobresa i la desigualtat o el medi ambient i el planeta. Els adolescents de 12 a 17 estan més preocupats per les dificultats d’accés a l’habitatge, els problemes del sistema educatiu o el benestar emocional. Aquí podreu veure aquí un vídeo sobre aquest projecte
- L’Assemblea Metropolitana Manifesta, un procés ciutadà deliberatiu a escala metropolitana, format per 60 persones escollides per sorteig mitjançant inscripció prèvia, vinculat a la Biennal Nòmada Manifesta. L’Assemblea ha comptat amb la participació de 12 ciutats de la regió metropolitana de Barcelona (Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Terrassa), i volia respondre a preguntes com: “Com podem crear espais a la regió metropolitana que impactin positivament en la cultura?”, “Com podem fer-ho mentre adoptem un estil de vida més respectuós amb el medi ambient?”.
El resultat del procés ha estat una ha treballat intensament per formular una Declaració que recull els objectius, les polítiques i les mesures necessàries per aconseguir aquest propòsit. Aquesta Declaració té com a principals punts el reconeixement de la cultura com a dret fonamental; fa una crida per una cultura governada democràticament on les decisicions es prenguin de manera col·laborativa entre institucions, teixit cultural i ciutadania; i subratlla la necessitat de dignificar econòmicament i simbòlicament el món cultural, millorant el finançament i les condicions laborals dels professionals de la cultura. Aquí podreu veure un vídeo sobre aquest projecte.
Actes destacats de la Capitalitat
Durant l’any de la Capitalitat, alguns dels esdeveniments més destacats han estat:
- El “Decidim Fest 2023”. Sota el lema “Democràcia, Tecnologia i Intel·ligència Col·lectiva”, aquesta trobada anual va tenir lloc al Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica de Barcelona entre el 18 i el 20 d’octubre de 2023, en aquesta ocasió en el marc de l’ECoD.
- Una game jam o 48h de creació de videojocs entorn a com combatre les fake news sota al títol “Truth, Lies & Democracy” que s’ha celebrat al Canòdrom del 17 al 19 de maig de 2024.
Tres equips locals i tres europeus van desenvolupar videojocs i propostes interactives centrades en les notícies falses i la desinformació. En la seva primera edició celebrada en el marc de la Capital Europea de la Democràcia, va aplegar professionals reconeguts de les indústries de jocs, tecnologia, política i comunicació van oferir xerrades i mentoratge. La iniciativa pretén educar els jugadors/es sobre els mecanismes de presa de decisions democràtiques, la desinformació, les notícies falses, la privacitat i l’impacte de les noves tecnologies a la societat.
La edició inaugural de Truth, Lies & Democracy va comptar amb la participació de tres equips espanyols i tres equips internacionals que van viatjar des de França, Àustria i Dinamarca per sumar-se al programa pilot.
Es van presentar sis jocs que aborden la temàtica de fake news i desinformació des de diferents angles de manera lúdica i interactiva amb l’objectiu de cridar l’atenció sobre l’impacte que la desinformació té en la nostra vida diària. Els jocs estan disponibles per ser provats de forma gratuïta aquí.
- El Democracy Lab, que va reunir 60 professionals de tota Europa al Canòdrom per explorar com millorar la participació ciutadana a les ciutats.
- La “Biennal de Pensament”, un dels esdeveniments més influents de la ciutat. Des de l’ECoD s’ha ofert un espai per a la reflexió i la participació ciutadana al Canòdrom el 10 i 11 d’octubre de 2024.
Aquí podreu trovar vídeos de les taules:
- Democràcia i memòria
- Aigua i democràcia
- S’ha de defensar la democràcia?
- Democràcia participativa i moviments socials
Context i antedecents
La Capital Europea de la Democràcia (ECoD en les seves sigles en anglès) ha buscat establir un espai de reflexió i visibilitat en què la ciutadania d’Europa es trobés, s’impliqués, i experimentés noves formes de democràcia participativa i inclusiva i s’inspirés en un ampli programa dissenyat per obrir un debat ciutadà entorn els reptes de la democràcia davant de futurs incerts.
Durant 2023 i 2024, les millors pràctiques de participació i innovació democràtica s’han presentat en diferents esdeveniments a la ciutat i a la regió metropolitana de Barcelona i a través de diversos processos. En aquest sentit, i en cooperació amb la societat civil i la ciutadania, el propòsit era d’una banda obrir un espai europeu de reflexió i debat entorn els grans reptes de la democràcia i per l’altre aprofundir sobre les possibilitats de la democràcia participativa i la participació ciutadana com a recepta per a l’aprofundiment democràtic, especialment a escala de ciutat.
L’ECoD ha durat catorze mesos (setembre 2023 – novembre 2024) i Barcelona, com a primera Capital Europea de la Democràcia, ha acollit una sèrie d’esdeveniments, conferències, i activitats vinculades a la innovació democràtica i a la participació ciutadana, però també a la cultura, l’educació, a les tecnologies i a l’espai públic.
Viena succeirà Barcelona i esdevindrà la segona Capital Europea de la Democràcia 2024-2025, en un reconeixement de la seva dedicació a la promoció del diàleg democràtic i la participació ciutadana. En l’acte d’avui el regidor de Participació de l’Ajuntament de Barcelona, Lluís Rabell, i el regidor de Clima, Medi Ambient, Democràcia i Personal de l’Ajuntament de Viena, Jürgen Czernohorszky, han signat el traspàs de la Capitalitat amb un Declaració que referma el rol central de la democràcia a les ciutats i la voluntat en col·laborar per reforçar-la.
L’objectiu principal de l’European Capital of Democracy (ECoD) ha estat promoure la innovació democràtica i l’enfortiment democràtic a escala local i metropolitana, a Europa i en l’àmbit internacional. És una iniciativa impulsada per The Innovation in Politics Institut, que és qui ha atorgat el premi, amb el suport del Consell d’Europa i de la Comissió Europea, i també hi col·laboren altres organitzacions que busquen aprofundir la democràcia, com són Democratic Society, RSA, German Marshall Foundation i una vintena més d’actors rellevants en aquest àmbit.
Paraules claudemocràcia/