Servei de Premsa
11/01/2025
El Port Olímpic, reconegut pels seus projectes mediambientals als Premis de la Nàutica Sostenible
07/11/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- El premi, atorgat per la Asociación Nacional de Embarcacions Eléctricas (ANBE), posa en valor el pla integral del Port Olímpic per contribuir a la descarbonització, l’electrificació de la nàutica, l’autoconsum i la regeneració del fons marí
El Port Olímpic ha estat reconegut en la primera edició dels Premis de la Nàutica Sostenible en la categoria de Ports Sostenibles. Els guardons, organitzats per la Asociación Nacional de Embarcaciones Eléctricas (ANBE) i que s’han entregat aquest dimecres a Màlaga, posen en valor l’enfoc del projecte de transformació del Port Olímpic, que situa els criteris mediambientals en el centre de totes les actuacions.
El premi de l’ANBE destaca el posicionament del Port Olímpic com a port esportiu dins de l’estat amb projectes capdavanters en àmbits com l’aplicació de solucions per a la càrrega d’embarcacions elèctriques, la descarbonització, la digitalització i l’autoconsum fotovoltaic, entre altres.
Des de l’inici del seu procés de transformació, liderat per Barcelona de Serveis Municipals (BSM), el Port Olímpic ha avançat en la configuració d’un nou espai ciutadà que fa de l’economia blava, la nàutica, la gastronomia i el mar el centre de la seva activitat, i que té l’acció mediambiental i els criteris de sostenibilitat com a eixos transversals d’aquests pilars.
“El reconeixement de l’ANBE referma l’aposta del Port Olímpic per esdevenir una instal·lació capdavantera i referent en gestió ambiental, gràcies a l’impuls de projectes que fomenten l’autoconsum energètic, la circularitat i que acceleren el desenvolupament de la nàutica sostenible”, apunta la directora del Port Olímpic, Olga Cerezo.
Un Port Olímpic referent en sostenibilitat
Un dels projectes emblemàtics del Port Olímpic és la instal·lació d’una gran pèrgola fotovoltaica que cobreix el nou Balcó Gastronòmic, ubicat al Moll de Gregal. Els 1.500 panells ocupen una superfície de 3.560 m2 i contribueixen a la generació d’energia neta per al subministrament del propi Port Olímpic i d’altres equipaments de BSM situats en un radi de fins a dos quilòmetres, com el Zoo de Barcelona, el Cementiri de Poblenou o aparcaments propers. Amb aquesta acció el Port Olímpic liderarà una de les primeres iniciatives urbanes d’autoconsum compartit i de quilòmetre zero de Barcelona.
L’energia generada a la pèrgola fotovoltaica alimenta una altra de les iniciatives estratègiques del Port Olímpic, com és la instal·lació de dos punts de càrrega ultra-ràpida de la xarxa Endolla per a embarcacions elèctriques. Amb aquesta acció, el Port Olímpic avança en el seu objectiu de promoure la transició energètica en la nàutica i la mobilitat marítima i anticipa les necessitats d’un sector en creixement.
Altres actuacions que han contribuït al reconeixement del Port Olímpic per part de l’ANBE són l’aplicació d’estratègies circulars com la construcció d’una xarxa d’aigües freàtiques per estalviar en el consum d’aigua potable, l’ecodisseny emprat en l’elecció dels materials de construcció –amb un percentatge de reciclat d’entre un 80% i un 100%- o l’aprofitament de l’aigua del mar per a la refrigeració dels sistemes de climatització i ventilació.
El Port Olímpic també fomenta la recuperació del seu litoral més proper. En aquest cas, amb la instal·lació de 50 biòtops i 23 gabions situats al fons del mar i a la làmina d’aigua del port per afavorir la proliferació de la fauna i la flora marina pròpia de la zona. Aquest projecte està lligat a accions per visualitzar el procés de recuperació de la biodiversitat i que contribueixen a la sensibilització de la societat sobre la protecció del mar i de les espècies que hi habiten.
Paraules clauPort Olímpic/ Premis de la Nàutica Sostenible/