Prop de 8.000 estudiants participaran aquest curs a les activitats STEAM que organitzen BSM i la UPC : Servei de Premsa

Prop de 8.000 estudiants participaran aquest curs a les activitats STEAM que organitzen BSM i la UPC

14/11/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Amb el curs escolar ja en marxa, i per vuitè any consecutiu, Barcelona de Serveis Municipals (BSM) i l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC) estrenen una nova edició de STEAM, el cicle de tallers i activitats lúdiques pensades per promoure vocacions de ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques entre l’alumnat de primària, ESO i batxillerat, i molt especialment entre les noies.

Al llarg del curs, hi ha previstes sis d’aquestes jornades, sempre en espais emblemàtics de Barcelona com són el Zoo de Barcelona, el Park Güell, l’Anella Olímpica, el Parc del Fòrum i el Tibidabo. En total, s’espera que hi participin 7.750 estudiants; un 10% més que el curs passat.

La primera d’aquestes trobades STEAM s’ha celebrat avui, al Zoo de Barcelona, i ha comptat amb la participació de més de 500 alumnes de 1r i 2n d’ESO provinents de diferents instituts de Barcelona i l’àrea metropolitana. Una jornada que es repetirà, al desembre, amb mig miler d’alumnes més.

En aquesta doble sessió al Zoo de Barcelona, l’alumnat pot descobrir diferents vessants de la biologia i coneixement del medi de forma lúdica i participativa. Ho fan, per exemple, extraient l’ADN d’una maduixa; experimentant com el que ingerim es transforma en energia; o comprovant, en directe, com es comuniquen el cervell i els músculs del cos.

La propera jornada del cicle STEAM de BSM i la UPC serà el 27 de novembre, al Park Güell, amb estudiants de 5è i 6è de primària. En aquest cas, el fil conductor serà la figura de Gaudí. A través de la seva obra, l’alumnat treballarà aspectes d’arquitectura, art i tecnologia. Una iniciativa que referma el compromís del parc amb l’ús educatiu d’aquest espai patrimonial.

Al març, serà el torn de l’Anella Olímpica, que, el dia 18, farà del Palau Sant Jordi un autèntic laboratori per a l’alumnat de 2n i 3r d’ESO. Allà aprendran, entre d’altres, com treballa el cervell; el perquè d’algunes reaccions químiques; i la importància de descobrir nous materials.

Poc després, el 26 de març, el Parc del Fòrum agafarà el relleu i esdevindrà també un gran camp de proves científiques per a estudiants de 4t d’ESO i batxillerat. Aquell dia, l’alumnat experimentarà amb la trajectòria de la llum, l’acidesa dels líquids i la llei d’Ohm, entre d’altres temes. A més, per primera vegada, s’abordaran també aspectes de mobilitat a la ciutat, amb l’exemple de la Grua Municipal i la seva contribució a l’espai públic.

L’última jornada STEAM del curs serà el 14 de maig, al Tibidabo. Un any més, el parc d’atraccions acollirà el Fisidabo, la gran festa de la física que s’organitza juntament  amb el grau d’Enginyeria Física de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) també de la UPC, i en què nois i noies de 4t d’ESO i batxillerat posaran en pràctica els seus coneixements fent experiments a les diferents atraccions del parc.

Per a la primera tinenta d’alcaldia i presidenta de BSM, Laia Bonet, “iniciatives com aquesta que combinen ciència i activitats lúdiques són essencials per fomentar l’interès per l’àmbit científic entre els més joves i generar talent a la ciutat. A més, el cicle STEAM posa de manifest el compromís de BSM per posar al servei de la ciutadania els grans espais emblemàtics de la ciutat que gestiona”.

La directora de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la UPC, Adriana Farran, ha afirmat que “per a l’EEBE és un plaer col·laborar en l’organització de l’STEAM. Perquè com a centre politècnic, tenim un especial interès en que les noies i els nois s’acostin a la ciència i a la tecnologia. I creiem que una de les millors maneres de fer-ho és experimentant i, si pot ser a l’aire lliure, en un format dinàmic i divertit, molt millor”.





Paraules clau

STEAM/