Servei de Premsa
10/01/2025
L’alcalde de Barcelona situa l’accés a l’habitatge com un problema global i demana als Estats més implicació i recursos a la cimera de l’Urban 20 a Rio
17/11/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Jaume Collboni participa a la cimera de ciutats prèvia la reunió del G20, on ha compartit amb els seus homòlegs l’experiència de Barcelona amb la regulació dels preus de lloguer o la futura eliminació dels pisos turístics
- En el marc de la cimera, l’alcalde s’ha reunit amb la directora executiva d’UN Habitat, Anacláudia Rossbach, amb qui ha compartit el diagnòstic d’una realitat que ha impactat a les grans ciutats tant al sud com al nord global
- L’Urban 20 conclou aquest diumenge amb la sessió plenària i la presentació pública del Communiqué, el document de propostes que les ciutats elevaran al G20 i que inclourà l’accés a l’habitatge com a prioritat dels Estats a instàncies de Barcelona
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha completat aquest dissabte la primera de les dues jornades a Rio de Janeiro, a on s’ha desplaçat per participar en la cimera de l’Urban 20, que reuneix ciutats dels països presents a la trobada del G20. L’objectiu d’aquesta plataforma de diplomàcia urbana és influir en les decisions dels caps d’Estat i de govern del G20 -que es reuneixen a la capital del Brasil a partir d’aquest dilluns-, en àmbits com l’economia, el clima o l’urbanisme sostenible.
Alcaldes i alcaldesses de Johannesburg, Montreal, Oslo, París, Guadalajara, Hèlsinki, Accra, Abaetetuba, entre d’altres
En aquest context, l’alcalde ha aprofitat la seva agenda de treball, que incloïa la seva participació en el Llançament del Universal Local Social Convenant CGLU i diverses reunions amb els alcaldes i alcaldesses assistents així com altres alt càrrecs internacionals, per fixar en l’agenda internacional el que des de Barcelona es considera una de les principals prioritats de les polítiques públiques com és l’accés a l’habitatge.
Collboni, que s’ha reunit amb la directora executiva d’UN Habitat, Anacláudia Rossbach, ha situat les ciutats en el km0 de les polítiques estatals en matèria social o climàtica, motiu pel qual considera que els estats han de recollir les propostes sorgides de l’àmbit local en matèria d’habitatge. En aquest sentit, ha concretat que “venim a Rio a plantejar dues grans necessitats, la capacitat reguladora de les ciutats i l’accés als fons que s’articulen a través dels estats per poder incrementar l’oferta de vivenda assequible”. Per això, ha insistit, “intensificarem les relacions de les xarxes de ciutats per poder exercir més influència davant el que és un problema comú a totes les grans urbs i davant la perspectiva que situa el 70% de la població en àmbits urbans el 2050”.
De la seva banda, Anacláudia Rossbach, ha qualificat de “crisi històrica de capacitat de pagament” el moment actual. “Mai la diferència entre els ingressos i el cost de l’habitatge havia estat tant gran, i el que era un problema crònic al sud global s’està estenent en aquests moments al nord global”. Per a la directora executiva d’UN Habitat, “cal connectar el marc regulador urbà amb el marc regulador financer perquè les inversions públiques i privades puguin aterrar a les ciutats d’una manera que estigui alineada amb la nova agenda urbana, d’acrod amb les necessitats socials però també generant oportunitats econòmiques”.
L’habitatge, una excepció en el marc de les regles fiscals a la UE
L’alcalde de Barcelona ha avançat també una de les propostes que la nova xarxa de països europeus en favor de l’habitatge que s’està gestant sota l’impuls de Barcelona vol plantejar. “L’habitatge ha esdevingut una infraestructura social en tant que element cohesionador i pot esdevenir un problema democràtic si la ciutadania percep que els ajuntaments no tenen capacitat per frenar la lògica econòmica i turística que s’està imposant arreu” ha remarcat. D’aquesta constatació sorgeix la proposta que “l’habitatge esdevingui una excepció davant una futura limitació de la capacitat d’endeutament de les ciutats i que, per tant, l’endeutament derivat de la construcció de vivenda assequible no computi en les regles fiscals de la UE”.
Collboni segueix aquest diumenge a Rio de Janeiro, on participarà en la sessió plenària de l’Urban 20 i abans en el lliurament del Communiqué, el document de propostes que les ciutats eleven a la presidència del G20 i que incorpora l’accés a l’habitatge com a prioritat global a instàncies de Barcelona.
La iniciativa U20 està convocada de manera permanent per C40 Cities, xarxa global que engloba més de 100 ciutats, unides en la lluita contra el canvi climàtic i altres àmbits d’acció; i CGLU, organització global de ciutats i governs locals i regionals.
Paraules clauUrban 20/