Servei de Premsa
10/01/2025
La UPC assaja el robot autònom Ona de repartiment de paqueteria pels carrers del Born de Barcelona
19/11/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- La iniciativa compta amb una subvenció de més de 145.000 euros de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació ”la Caixa” en el marc d’una convocatòria d’ajuts a projectes de recerca
- L’Ajuntament de Barcelona aposta per facilitar a empreses, entitats i organitzacions poder dur a terme activitats de testatge en condicions reals de solucions innovadores d’interès públic per a la ciutat i acompanyar-les en una estratègia per transferir el coneixement científic al món de l’empresa i la societat
Investigadors de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), juntament amb CARNET i Vaivé Logistics, assajaran al llarg d’aquesta setmana el robot Ona pels voltants del Centre Cultural i de memòria del Born (CCBorn) de Barcelona, en el marc d’un estudi sobre nous sistemes de repartiment de paqueteria en superilles urbanes mitjançant robots autònoms.
Les proves s’emmarquen en el projecte Botnet centrat a estudiar com reduir l’impacte acústic, mediambiental i de congestió del trànsit que comporten els vehicles de transport de mercaderies tradicionals, tenint en compte que el repartiment d’última milla provoca el 20% del trànsit i el 40% de les emissions derivades de la circulació a Barcelona.
Els investigadors pretenen obtenir un model de repartiment de paquets amb vehicles autònoms, que inclogui la navegació del robot i permeti la interacció correcta entre el vehicle autònom i els vianants. Dins del projecte s’avaluarà la integració d’aquests robots a la ciutat, així com el grau d’acceptació de la tecnologia per part dels vianants. Aquest projecte, liderat per investigadors de l’IRI (UPC-CSIC), es duu a terme en col·laboració amb el hub d’R+I en mobilitat urbana CARNET, a través del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT UPC), i l’empresa VAIVE Logistics (spin-off sorgida de la Universitat).
La iniciativa compta amb una subvenció de més de 145.000 euros de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació ”la Caixa” en el marc d’una convocatòria d’ajuts a projectes de recerca que aportin solucions innovadores als reptes urbans plantejats, sobre la salut comunitària i la sostenibilitat i el canvi climàtic.
L’investigador de l’IRI Àngel Santamaria explica que, “amb aquestes proves, estem estudiant el repartiment de paqueteria d’última milla de manera autònoma o semiautònoma, en carrers amb alta densitat de població. Volem analitzar si, en lloc que hi entrin furgonetes de repartiment, en aquest tipus de zona urbana hi hagi centres de distribució i robots com l’Ona facin el repartiment de paqueteria. Es tracta d’un robot elèctric, que no contamina tant, no fa soroll i té un tracte amable amb les persones. El projecte està en la fase final, hem desenvolupat algorismes tècnics per dotar la Ona d’intel·ligència i, ara, estem posant a prova aquests algorismes. A més de valorar si aquest model és factible i funcional, volem estudiar l’acceptabilitat de la tecnologia. En aquest sentit, també estem generant cultura tecnològica”.
Barcelona, laboratori urbà de solucions innovadores
El tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha subratllat que “tenim un ecosistema d’universitats, centres recerca, empreses i investigadors que mereixen que la ciutat estigui al costat. Volem aprofitar la capacitat científica que tenim i traduir-la i concretar-la en millores en el benestar social i el progrés econòmic”.
La prova del robot Ona de la UPC s’emmarca en l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona de ser un laboratori urbà on testejar solucions innovadores d’interès públic per a la ciutat. Això passa per acompanyar i facilitar a empreses, entitats i organitzacions poder experimentar els seus productes i serveis en condicions reals que puguin tenir un interès per la ciutat i un impacte social positiu.
S’alinea amb el Pla Estratègic de Ciència i Innovació 2024-2027 que incorpora la transferència de coneixement com a eix motor de l’economia de la ciutat, amb el compromís i l’objectiu prioritari que tota la capacitat científica i tecnològica que concentra Barcelona es tradueixi en millores tangibles per al benestar social, la sostenibilitat i la transició ecològica, gràcies a la transferència d’aquest coneixement d’excel·lència a empreses, institucions i teixit social.
Imatges en alta resolució (ZIP)
Paraules clauinnovació/ recerca/