Servei de Premsa
10/01/2025
En marxa el procés participatiu per a la redacció del futur Pla d’Habitatge de Barcelona
21/11/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- L’Ajuntament de Barcelona promou aquest procés participatiu per a l’elaboració del Pla d’Habitatge 2025-2032 que, emmarcat en les actuacions vinculades al Pla Viure, vol prioritzar l’actuació en el camp de l’habitatge a la ciutat
- S’avaluaran les iniciatives d’habitatge implementades a la ciutat durant els darrers anys i es plantejaran propostes que hauran de guiar la política municipal en aquest àmbit en els propers 8 anys
El futur Pla d’Habitatge de Barcelona 2025-2032 (PHB) ja està en marxa. El consistori es troba en ple procés de participació amb la ciutadania i als agents implicats per la redacció del document. Emmarcat en les actuacions vinculades al Pla Viure, que volen prioritzar garantir el dret a l’habitatge a la ciutat, el procés participatiu té com a finalitat avaluar les propostes implementades a la ciutat durant els darrers anys en el camp de l’habitatge i plantejar les propostes que hauran de guiar la política municipal durant els propers 8 anys.
El procés s’ha iniciat amb una avaluació dels resultats assolits en el pla anterior que ha generat una diagnosi sobre l’estat de l’habitatge a la ciutat. A partir d’aquest document s’està promovent el debat ciutadà i tècnic per incorporar la seva mirada als eixos i les línies estratègiques que pot recollir el nou Pla d’Habitatge. Aquest procés de participació es va iniciar fa uns mesos i es preveu que finalitzi a l’estiu de 2025.
Per al comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera, “El nou Pla d’Habitatge és el pla que ha de permetre el canvi de paradigma, d’una política assistencial d’habitatge a una política universalista. És també el pla que ha de permetre posar en solfa tots els agents de la ciutat que poden contribuir a resoldre el repte de l’habitatge que tenim a la ciutat: des de la manca d’habitatge, l’accessibilitat fins els processos d’emancipació dels joves”.
El debat s’està treballant en relació amb les tres temàtiques que donen resposta als objectius del Pla Viure: universalitzar el dret a l’habitatge a través de l’ampliació del parc assequible i social a la ciutat; impulsar la rehabilitació i millora dels habitatges, i posar especial atenció a la vulnerabilitat, els reptes demogràfics i els estadis vitals de la ciutadania. Aquestes sessions s’aborden mitjançant tres eixos d’interès: la mirada metropolitana, la innovació i les aliances amb les administracions i els sectors implicats.
El procés de participació vol fomentar la participació de la ciutadania, de tots els agents implicats en el sector com entitats, fundacions o col·legis professionals; a les entitats que formen part del Consell de l’Habitatge Social de Barcelona, i dels grups polítics municipals, que tindran un espai específic, més enllà del seu paper en el marc del CHSB.
En aquest sentit, aquesta presentació de la diagnosi ja s’està portant a terme en diferents òrgans participatius de la ciutat, com el Consell Assessor de la Gent Gran, el Consell de Joventut de Barcelona o la Xarxa d’habitatges d’inclusió social de Barcelona, entre altres. Totes aquestes sessions es complementaran amb un debat digital a través de la plataforma Decidim.barcelona.
L’òrgan de participació de referència per a aquest procés participatiu és el CHSB, que és l’òrgan consultiu i de participació sobre la política d’habitatge a la ciutat. Per al desenvolupament del procés s’ha creat un grup de treball al qual s’han sumat totes les entitats que actualment formen part de la plenària del Consell, així com les entitats que, tot i no formar part de la plenària, formen part de grups de treball específics.
Paraules clauhabitatge/ Pla d’Habitatge/ Pla Viure/