Servei de Premsa
10/01/2025
Obre el termini per sol·licitar el servei d’autoconsum compartit municipal
25/11/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- L’accés al servei es fa a través d’un procés de concurrència competitiva, amb un preu fixat de 70 euros anuals
- Els consumidors han d’estar situats a una distància màxima de 1.000 metres de les instal·lacions fotovoltaiques, la pèrgola de la ronda de Dalt i la de la plaça d’Alfonso Comín
- L’objectiu és posar a disposició de la ciutadania una energia neta, sostenible i de proximitat generada a l’espai públic
- La primera quinzena de desembre es faran dues sessions informatives per al veïnat, a l’espai Putxet i al Centre Cívic la Teixonera
L’Ajuntament ha obert el termini per sol·licitar el nou servei d’autoconsum compartit municipal. Des d’avui i fins al 23 de desembre, aquells veïns i veïnes que visquin a una distància màxima de 1.000 metres de les dues infraestructures generadores, podran fer la sol·licitud del servei, que es fa a través d’un procés de concurrència pública. Es pot accedir al tràmit a través del web municipal que s’ha posat en marxa per acompanyar aquest procés.
Entre les dues pèrgoles fotovoltaiques, la de la ronda de Dalt al passeig de la Vall d’Hebron, al districte d’Horta-Guinardó, i la de la plaça d’Alfonso Comín, al districte de Gràcia, es podrà donar servei a 86 consumidors pel procés de concurrència pública, i es reservarà 41 usuaris de llars amb vulnerabilitat, que no hauran de fer la tramitació i la valoració es farà amb criteris socials a través de l’àrea de Serveis Socials. Aquest servei té associat un preu públic de 70 euros anuals per cada 500W d’energia compartida, que es bonificarà el 100% en cas de llars amb vulnerabilitat.
Els requisits per accedir al servei són, per a tots els usuaris:
- Ser titulars del contracte de subministrament elèctric.
- Tenir el comptador a un màxim de 1.000 metres de la instal·lació fotovoltaica.
- Canviar el contracte de subministrament a un contracte d’autoconsum (no implica canviar de companyia). L’Ajuntament de Barcelona farà un acompanyament d’aquest procés als nous usuaris.
- Fer ús del servei com a mínim un any i com a màxim quatre anys.
Pel que fa als criteris de valoració:
- En el cas de les unitats familiars es valorà el nombre de persones que viuen a cada llar fins a un màxim de 15 punts.
- Si es tracta d’un consumidor terciari, també es valorarà un màxim de 15 punts. 5 punts si es forma part de la xarxa Comerç + Sostenible amb una antiguitat superior a dos anys. 5 punts per a l’horari d’obertura continu (sense tancar al migdia) i 3 punts amb horari partit. I fins a 5 punts per potència contractada, 5 punts per menys de 10kW de potència contractada, 3 punts entre els 10kW i els 20kW i 2 punts per més de 20kW.
La mesura té l’objectiu de posar a disposició de la ciutadania l’energia solar generada en instal·lacions fotovoltaiques municipals situades a l’espai públic. El consistori, per tant, compartirà aquesta energia neta, sostenible i de proximitat sense necessitat que els veïns i veïnes facin cap inversió en infraestructura fotovoltaica. L’Ajuntament executa la instal·lació, la manté i n’assegura el funcionament òptim.
Aquest nou servei públic és un instrument que contribueix en la transició energètica de la ciutat en el marc del Pla Clima. De fet, amb aquesta iniciativa, Barcelona se situa com a ciutat capdavantera en oferir el primer servei municipal d’autoconsum compartit per i amb la ciutadania. La previsió és que les llars que facin ús d’aquest servei puguin estalviar al voltant dels 100 i els 150 anuals en la factura elèctrica.
Per acompanyar la posada en marxa d’aquest nou servei municipal s’ha habilitat un espai al web municipal on hi ha una explicació àmplia del servei. A més s’han programat dues sessions amb els veïns de la zona, una primera el pròxim dilluns 2 de desembre, a les 18.30 hores, a l’Espai Putxet (carrer Marmellà, 13) i l’altra es farà el dijous 12 de desembre, a les 18.30 hores, al Centre Cívic la Teixonera (carrer d’Arenys, 75).
Dues infraestructures de generació fotovoltaica
La pèrgola de la ronda de Dalt, està situada al passeig de la Vall d’Hebron, al districte d’Horta-Guinardó. Té una potència instal·lada de 43,25 kWp i una generació estimada de 54.063 kWh/any. Es preveu que doni servei a 56 llars provinents de la convocatòria pública i a 26 llars amb vulnerabilitat. L’Ajuntament farà servir una potència de 2,25kWp per abastir subministraments municipals de l’entorn.
Pel que fa a la pèrgola de la plaça d’Alfonso Comín, al districte de Gràcia, és una instal·lació amb una potència instal·lada de 24,32 kWp i una generació estimada de 30.400 kWh/any. En aquest cas abastirà 30 llars per concurrència pública i 15 llars més amb vulnerabilitat. L’Ajuntament es reserva una potència d’1,5 kWp per als subministraments municipals de l’entorn.
Paraules clauautoconsum compartit municipal/