Servei de Premsa
26/11/2024
L’Associació La Kolectiva guardonada amb el premi 25N al millor projecte de prevenció de les violències masclistes
26/11/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- El projecte “El carrer és nostre i la festa també: Guia de recomanacions i bones pràctiques per a la millora del funcionament dels Punts Lila” proposa crear una Guia amb perspectiva interseccional i antiracista per millorar l’atenció d’aquests serveis a la ciutat
- En la seva 19a edició, sota el lema “BCN Espais lliures i segurs”, l’objectiu del premi és posar el focus en la necessitat que l’espai públic sigui un espai segur per a les dones, un entorn lliure de violències masclistes
L’Ajuntament de Barcelona ha atorgat, aquesta tarda, el Premi 25 de Novembre a l’ Associació La Kolectiva per la seva proposta “El carrer és nostre i la festa també: Guia de recomanacions i bones pràctiques per a la millora del funcionament dels Punts Lila de la ciutat de Barcelona, des d’una perspectiva feminista interseccional i antiracista”.
Enguany, en la seva dinovena edició, amb el lema “BCN Espais lliures i segurs”, el premi posa l’èmfasi en el fet de generar pràctiques que ajudin a fomentar espais públics lliures de violències masclistes. Les violències masclistes són incompatibles amb la igualtat i un problema públic de primer ordre que, lluny de reduir-se, any rere any persisteix.
Segons l’enquesta de Violències Masclistes de Catalunya, el 79,3% de les catalanes ha patit alguna forma de violència masclista al llarg de la seva vida, això són 8 de cada 10 dones. El 65,2% de les dones ha patit alguna forma de violència sexual al llarg de la seva vida. La violència masclista continua present en el nostre espai públic: als carrers, les places i els parcs. El 19,3% de les enquestades van reportar haver patit una agressió a l’espai públic, i un 2,6% al transport públic.
Davant aquestes xifres, enguany volem posar èmfasi en el fet que les violències masclistes a l’espai públic —incloent-hi també els equipaments, els comerços o els transports— són una de les expressions més greus de la desigualtat de gènere i són una realitat que afecta les dones i noies dels nostres municipis, sovint invisibilitzada i normalitzada.
Una nova guia de bones pràctiques per als Punts Lila de la ciutat
El projecte guanyador ha estat escollit per incorporar d’una forma clara la veu de les dones en el seu disseny i per posar la mirada d’interseccionalitat en el centre de la proposta.
El jurat ha considerat que el projecte suposa una pràctica d’innovació social al promoure solucions efectives a la realitat social de les dones de Barcelona i complementa l’acció municipal centrant els esforços en generar un marc d’actuació comú, que incorpora una mirada interseccional del serveis i agents existents a la ciutat i facilita la cocreació de serveis Punts Lila més inclusius i respectuosos amb tota la pluralitat i diversitat de dones de Barcelona.
El projecte de la Kolectiva rebrà una dotació de 15.000 euros per a desenvolupar tot un treball d’anàlisi dels Punts Lila de la ciutat. Plantegen descriure l’evolució que han experimentat, identificar els factor d’èxit i principals reptes en el seu funcionament, analitzar els protocols que s’apliquen als diferents tipus de Punts Lila i avaluar en quina mesura incorporen la perspectiva feminista interseccional i antirracista.
Al llarg de l’any observaran també les interaccions que existeixen entre els Punts Lila de l’Ajuntament de Barcelona i els Punts Lila autogestionats per col·lectius veïnals. A Barcelona, per garantir i promoure que les activitats d’oci o festives a l’espai públic, com les festes de barri i festes majors, siguin espais segurs per a totes les persones, les organitzacions feministes de barris i l’Ajuntament de Barcelona implementen els “Punts Lila”, que són espais que tenen com a finalitat la sensibilització i l’atenció puntual de les violències masclistes i LGTBIfòbiques.
Els Punts Lila poden estar a càrrec d’una entitat externa, ser autogestionats o conformar-se per una fusió de totes dues modalitats.
A partir de l’anàlisi de tot aquest context, La Kolectiva planteja elaborar una Guia de bones pràctiques que es pugui aplicar als protocols desenvolupats pels col·lectius feministes veïnals i també als Punts Lila de l’Ajuntament de Barcelona.
Un any de treball amb la Guia de feminisme interseccional i antiracisme per la comunitat educativa
En l’acte s’ha donat a conèixer també com s’ha desplegat el projecte premiat l’any passat, la guia “Eduquem per viure la interculturalitat. Construïm una
societat lliure de masclisme i racisme: “Guia de feminisme interseccional i antiracisme per la
comunitat educativa” impulsada per l’Associació Migració i Economia social i Solidària MigrESS amb el suport de la cooperativa TRAMA. Durant aquest any han estat treballant amb alumnat, personal docent i famílies amb aquesta guia de feminisme interseccional i antiracisme, una eina per desvetllar com es configuren i operen les actituds de racisme en contra de la població immigrant i a facilitar que el món educatiu pugui tenir un paper més actiu en la prevenció i erradicació del masclisme i el racisme.
El Premi 25 de Novembre
Des de l’any 2005 l’Ajuntament de Barcelona convoca el Premi 25 de Novembre, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, i en el marc de l’Acord ciutadà per una Barcelona lliure de violència envers les dones.
Cada any la temàtica triada ofereix la possibilitat de reconèixer públicament i proporcionar suport econòmic a una proposta que aborda qualsevol dels àmbits i formes de violència envers les noies, les dones i els seus fills i filles. Sigui quin sigui el seu àmbit i temàtica, té l’interès de promoure canvis socials en relació amb qualsevol mena de violència masclista.
Paraules clau25N 2024/