La Capella celebra 30 anys com a Centre d’art : Servei de Premsa

La Capella celebra 30 anys com a Centre d’art

27/11/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El 26 de gener de 1994 es va inaugurar la primera exposició del cicle La cambra daurada, comissariada per Manel Clot. En aquest moment comença la trajectòria de La Capella com a espai per a la creació emergent. Des d’aleshores, La Capella és l’equipament que l’Institut de Cultura dedica a la promoció i la difusió de les pràctiques artístiques contemporànies generades pels sectors emergents i en vies de consolidació a Barcelona.

Per celebrar-ho, des del 28 de novembre del 2024 i fins al 19 de gener del 2025 tindrà lloc l’exposició Entre les pedres. 30 anys de La Capella, i el programa públic Una història oral. 30 anys de La Capella, un cicle de converses a cura d’Oriol Gual els dies 28 i 30 de novembre.

 

Entre les pedres. 30 anys de La Capella

La mostra Entre les pedres. 30 anys de La Capella s’inaugurarà el dijous 28 de novembre a les 19.00 h, i posa l’accent en totes les publicacions que s’han editat des del 1994 fins avui dia. Cent trenta-quatre edicions de llibres i altres formats es disposen sobre una estructura de suport que travessa la nau central de La Capella dissenyada pel col·lectiu SSOP, un col·lectiu dedicat al disseny expositiu format per Nerea de Lezana, Mateo Palazzi, Juan Ezcurra i Ignacio Ezcurra.

Tot i que pugui ser una possible historiografia del que ha estat l’art emergent a Barcelona les darreres dècades, aquesta tirallonga de publicacions no té la pretensió ni l’interès de ser Història, i per aquest motiu s’exposen els llibres sense voluntat interpretativa ni pretensió categòrica. En aquest sentit, el display de SSOP funciona com a estructura de suport ―no mobiliari― en què totes les publicacions i edicions de La Capella conviuen a un mateix nivell, barrejades entre elles, sense jerarquies.

Dins aquest fons, trobem carpetes amb petits llibrets, catàlegs col·lectius, llibres sorgits de col·laboracions, moltes publicacions d’autoria individual, algunes que fan col·lecció, altres que no; també hi trobem molts llibres singulars, atípics, com novel·les i assajos, o fins i tot vinils i CD; hi trobem, així mateix, fanzins, pòsters i publicacions més modestes i discretes.

 

Una història oral. 30 anys de La Capella

El dijous 28 i el dissabte 30 de novembre tindran lloc les conferències del cicle comissariat per Oriol Gual, director de La Capella entre 1994 i 2020. Una història oral. 30 anys de La Capella començarà el dijous 28 de novembre, a les 17.30 h amb una taula de debat sobre els primers anys de La Capella: Luisa Ortínez, Glòria Picazo i Javier Peñafiel, moderats per Oriol Gual, faran un recorregut pel panorama del sector emergent a Barcelona a finals dels anys vuitanta i principis dels noranta. Després, tindrà lloc la inauguració de l’exposició que acabarà amb una sessió de DJ a càrrec de Carles Congost i Adri Cardozo.

La segona jornada d’aquest programa públic es desenvoluparà al llarg del matí del dissabte 30 de novembre. A les 11.00 h, s’iniciarà la taula de debat Veïnatge, dedicada als projectes de col·laboració i complicitat de La Capella amb altres espas i projectes afins com l’Escola Massana, la Facultat de Belles Arts, Idensitat, Art Nou, Graf, BAR Project. Martí Peran, Pep Dardanyà, Andrea Rodríguez Novoa i Ramon Parramon tractaran aquesta relació amb el context moderats per Anna Pahissa. Abans de la paella popular a càrrec d’Impulsem, tindrà lloc, a les 13.00 h, la conversa moderada per Amanda Cuesta entre Esther Doblas, Laia Estruch, Joan Morey, Valentín Roma i Marta Sesé. En aquesta ocasió es parlarà de l’eix vertebrador i identitari de La Capella: la producció en l’àmbit de les arts visuals emergents a Barcelona. Mitjançant la producció de projectes nous s’ha anat evolucionant cap a un augment de la professionalització i unes condicions de treball millors per al sector de l’art emergent de la ciutat.

 

Difàcil

Dos anys després de New Ywork, Jaume Clotet torna a l’espai rampa amb l’exposició Difàcil, que es podrà visitar també entre el 28 de novembre del 2024 i el 19 de gener del 2025. La mostra pren per títol el concepte que descriu el mètode de relació entre Jaume Clotet i els nens i nenes de l’Escola Aldana dins el programa espais c desenvolupat durant els cursos escolars de 2022-2023 i de 2023-2024. Es tracta d’un mot entusiasta i empàtic, capaç de transformar la dificultat en facilitat i dotat d’una energia particular: la que neix d’una situació de la qual no se sap ben bé què s’espera.

espais c és un programa del Consorci d’Educació i l’Institut de Cultura de Barcelona que posa en diàleg la pràctica artística i l’àmbit públic de l’educació primària a través de processos de convivència de llarga durada. En aquest sentit, Difàcil és pura complicitat entre posicions diverses. D’una banda, la de Jaume Clotet, que trasllada el seu taller a una escola i, per tant, accepta una rutina diària compartida amb els ritmes d’una comunitat educativa; de l’altra, l’Escola Aldana, que decideix conviure amb un artista sense tenir clar què sortirà de tot plegat.

 

Més informació:
Laia Carbonell Ferrer – 677441414 / 933161156 – laiacarbonellf@bcn.cat

 

Imatges





Paraules clau

La Capella/