Servei de Premsa
05/01/2025
Presentada la proposta de modificació del planejament pels entorns de la Rambla de Sants
27/11/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Amb el nou plantejament de MPGM es passa de 65 habitatges afectats a només 11. La proposta permet desbloquejar la situació de provisionalitat en la qual viuen més d’un centenar de persones
- Les finques desafectades als carrers Burgos, Jocs Florals i Bonaventura Pollés no podran créixer en alçada i es manté així la identitat del barri i s’evita creixement d’habitatge privat
- Passen a ser equipaments l’edifici de Can Vies i les antigues cotxeres de TMB. En total es preveuen 5.000 m² dedicats a equipaments públics
- Es construirà nou habitatge públic al solar del carrer Burgos amb Riera de Tena
- La presentació s’ha fet en el marc del procés participatiu que s’ha engegat aquesta tardor i el calendari administratiu preveu l’aprovació definitiva de la MPGM a principis de 2026
Aquesta tarda s’ha presentat al veïnat la proposta tècnica per a reordenar l’àmbit dels entorns dels jardins de la Rambla de Sants al districte de Sants-Montjuïc. Aquesta proposta és un primer pas per desencallar el planejament urbanístic d’aquest entorn que fa més de vint anys que està pendent de desenvolupar. Aquest nou plantejament revisa la MPGM entorns de l’estació de Sants de 2003, en concret, avui es presentava un nou dibuix pel projecte per la tercera fase, que només es va executar parcialment, i que afecta els carrers de Burgos, Riera de Tena, Bonaventura Pollés, Jocs Florals i l’immoble de Can Vies, un subàmbit de 23.900 m².
La proposta de nou MPGM elaborada per la Direcció de Serveis de Planejament de l’Ajuntament de Barcelona planteja els canvis següents :
- Reduir el nombre de finques afectades. En l’anterior planejament hi havia 65 habitatges afectats, amb la nova proposta es desafecten 54 habitatges, 24 finques on viuen un centenar de persones.
- Les finques desafectades als carrers Burgos, Jocs Florals i Bonaventura Pollés no podran créixer en alçada. Hauran de mantenir la tipologia d’edificació existent (PB+1 i PB+2). Les finques que la superen es mantindran, però si mai s’enderroquessin, només es podria construir de nou PB+1 o PB+2 segons els casos. Aquesta mesura permet conservar l’edificació tradicional, mantenint la identitat del barri i evitar que la desafectació generi un procés de creixement d’habitatge privat.
- Als carrers de Burgos i Riera de Tena es manté l’afectació només a 3 finques. Només un immoble té habitatges, en total 11. Les persones que hi viuen es reallotjaran en els edificis de nova construcció d’habitatge públic que es faran al mateix carrer Riera de Tena. L’espai d’aquests habitatges, en cases d’una sola planta, serà expropiat per a convertir-lo en zona verda.
- L’edifici conegut com a Can Vies passa a ser qualificat d’equipament.
- En total es disposarà de 000 m² dedicats a equipaments, en quatre espais: les antigues cotxeres de TMB, el solar de Burgos/Riera de Tena, Can Vies i un espai al costat de l’entrada de metro de Mercat Nou i vinculat als Jardins de la Rambla de Sants.
- Es crea una àmplia zona verda al voltant de l’antic edifici de TMB.
“Donem solució a una afectació que feia vint anys que estava encallada” ha subratllat la regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil “tècnicament és una proposta que molt solvent, que ens ajuda a solucionar tant la situació dels llogaters actuals i dels propietaris afectats d’aquestes zones, com atendre les necessitats de més equipament i zona verda que té el barri de la Bordeta”, ha afegit.
Així, la proposta de modificació planteja desafectar la majoria de les finques i reordenar l’entorn amb l’objectiu de conservar l’estructura urbana i edificatòria tradicional per mantenir la identitat del barri. Alhora, es garanteix la reserva de sistemes de zones verdes i d’equipaments, ajustada de manera que es redueixin les afectacions d’habitatges.
També es consolida la construcció de nou habitatge públic al solar del carrer Burgos amb Riera de Tena.
La trobada d’avui ha servit per presentar els treballs tècnics de redacció de la MPGM i s’emmarca en el procés participatiu que s’ha engegat aquesta tardor. Aquest procés que és preceptiu per tirar endavant la MPGM ha de servir per promoure un debat ciutadà que incorpori les necessitats i la visió del veïnat en relació amb les propostes tècniques plantejades.
Ja s’han fet diverses sessions, també reunions bilaterals prèvies amb entitats i col·lectius d’afectades del carrer Burgos en les quals se’ls ha compartit la proposta.
Donant continuïtat als espais i mecanismes que permetin la implicació del veïnat en la seva definició, el calendari previst és que l’aprovació inicial sigui el gener de 2025. Posteriorment, hi haurà un període informació pública i al·legacions, seguida de l’aprovació provisional per part de l’Ajuntament i l’aprovació definitiva a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan de la Generalitat de Catalunya, prevista a principis del 2026.
Paraules clauRambla de Sants/ Sants-Montjuic/