La UNESCO celebra el Fòrum Global Contra el Racisme i la Discriminació a Barcelona del 10 a l’11 de desembre : Servei de Premsa

La UNESCO celebra el Fòrum Global Contra el Racisme i la Discriminació a Barcelona del 10 a l’11 de desembre

03/12/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i la UNESCO en col·laboració amb el Ministeri d’Igualtat i el Ministeri d’Afers Exteriors, així com el Departament d’Igualtat i Feminisme i el Departament d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, la 4a edició del Fòrum Global contra el Racisme i la Discriminació de la UNESCO se celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) el 10 i 11 de desembre de 2024.

 

 

Amb l’objectiu de millorar els compromisos, aquesta edició promet aprofitar els avanços realitzats per les edicions anteriors i veurà el sorgiment d’un moviment anomenat “Aliança Global contra el Racisme i les Discriminacions”, l’objectiu del qual serà promoure un enfocament col·laboratiu a l’hora d’implementar accions impactants i duradores en la matèria.

Segons l’Eurobaròmetre de la UE, el 2023 més del 21% de les persones majors de 15 anys van afirmar haver patit discriminació durant l’any anterior malgrat el baix nivell de denúncies existent per aquest motiu, una xifra que va en augment. El racisme sistèmic ha penetrat en tots els sectors de la societat i, tot i que ja existeixen lleis, polítiques i institucions antiracistes, la seva eficiència no està garantida. La intolerància, l’exclusió i la xenofòbia estan creixent, particularment durant processos electorals exacerbats per xarxes socials i discursos d’odi. A Europa el populisme s’ha incrementat amb propostes antiimmigració i regressives en el marc social i les eleccions arreu del món han estat contaminades amb aquest odi, cosa que evidencia l’augment del rebuig a la diversitat en la societat.

Tot i que nombrosos líders, institucions acadèmiques, grups de la societat civil i ONG s’han mobilitzat per aconseguir polítiques i accions definitives, falta molt per fer. D’aquí la importància del Fòrum Global de la UNESCO anual contra el Racisme i la Discriminació. El Fòrum fa una crida a un esforç concertat per trobar solucions a través d’un enfocament que abasti tota la societat, on la veu del legislador sigui tan valuosa com la dels líders comunitaris en la presa de decisions.

El desenvolupament sostenible no es pot aconseguir si la comunitat internacional no assumeix la seva responsabilitat i aborda aquest flagell. L’equitat i la justícia racials han d’ocupar un lloc central en els programes de desenvolupament en tots els nivells de governança, en aquest sentit, cal que els governs proporcionin mecanismes de finançament adequats.

Invertir en polítiques i programes que combatin el racisme genera majors rendiments en l’economia. Comptar amb dades de qualitat és vital per poder fonamentar les intervencions polítiques, visibilitzant els col·lectius més vulnerables i racialitzats. Per avançar és essencial també que reconeguem i siguem honestos sobre els llegats del colonialisme: l’explotació d’esclaus i segles de violència, i com han alimentat la repressió i la discriminació.

El moviment Aliança Mundial contra el Racisme i la Discriminació concretarà els compromisos de les parts interessades mitjançant l’establiment d’una xarxa àmplia que connectarà els Estats Membres amb una coalició diversa de professionals, autoritats, administracions, investigadors, artistes i dirigents de la societat civil per tal de fomentar una col·laboració sostinguda.

Les inscripcions ja estan obertes al públic (no premsa): https://www.globalforumagainstracism.org

 

 

UNESCO

La UNESCO ha redoblat els seus esforços per enfrontar el racisme i la discriminació des del 2020, quan el Consell Executiu de la UNESCO va afirmar una posició ferma en adoptar la “Crida global contra el racisme”, que reconeix la necessitat urgent de brindar solucions d’avantguarda a l’augment del racisme i la discriminació en moltes regions.

La iniciativa emblemàtica de la UNESCO, el Fòrum Global anual contra el Racisme i la Discriminació, establert el 2021, està exercint un paper fonamental en l’avanç de l’agenda global contra el racisme i la discriminació. A través d’un diàleg basat en evidència entre els Estats Membres i les parts interessades clau, el Fòrum Global ha identificat intervencions polítiques òptimes i alhora ha sintetitzat els resultats de les iniciatives més àmplies de la UNESCO per establir una coalició unificada de socis contra el racisme.

 

Ministeri d’ Igualtat

El Ministeri d’Igualtat, a través de la Direcció General per a la Igualtat de Tracte i No Discriminació i contra el Racisme, impulsa i desenvolupa l’aplicació transversal del principi d’igualtat de tracte i l’eliminació de tota classe de discriminació de les persones per raó d’origen racial o ètnic, origen nacional, religió o creences, ideologia, edat, malaltia o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

 

Generalitat de Catalunya

La Generalitat de Catalunya, a través dels departaments d’Igualtat i Feminisme i d’ Unió Europea i Acció Exterior, participa en l’organització i finançament d’aquesta trobada internacional de gran rellevància per la lluita contra el racisme i les discriminacions. La UNESCO i el Govern de Catalunya mantenen una estreta relació institucional des de fa més de quaranta anys, fonamentada en l’interès comú en àrees com l’educació o la cultura. De fet, l’actual Memoràndum d’Entesa (Mou) recull aquesta col·laboració i garanteix la difusió de la tasca de la UNESCO a Catalunya, així com la promoció i participació de les institucions catalanes en projectes internacionals.

 

Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, liderat per l’alcalde Jaume Collboni, treballa per consolidar un model de ciutat oberta, diversa i compromesa amb la justícia social i la defensa dels drets humans i la no discriminació. Disposa des de fa més de 25 anys d’una Oficina per la no Discriminació i d’un Pla d’Interculturalitat, i compta amb un teixit social fort implicat en la prevenció i lluita contra la discriminació i els discursos d’odi. En aquesta línia, ha impulsat la campanya “Uneix la teva veu contra el racisme” amb més de 60 activitats antiracistes. Una iniciativa que culmina amb el Fòrum Global de la UNESCO contra el Racisme i la Discriminació, els dies 10 i 11 de desembre a Barcelona.

 

La premsa s’ha d’acreditar i/o demanar entrevistes escrivint a:

Carmen García-Trevijano – carmen@gtrevijano.es / 618 116 884

Marta Pérez – marta.perez@weareboth.com / 670 312 920

 

Per veure el programa complet: https://www.globalforumagainstracism.org/?lang=ca





Paraules clau

Fòrum Global contra el Racisme i la Discriminació de la UNESCO/