Servei de Premsa
30/12/2024
Cementiris de Barcelona i l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós editen el calendari interreligiós i interconviccional ‘Diversitat religiosa: art i espiritualitat’
16/12/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- La tradicional iniciativa conjunta de Cementiris de Barcelona i l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) es presentarà per primer cop al nou Espai Interconviccional del Cementiri de Montjuïc, en un acte amb la participació de representants de comunitats religioses i conviccionals de la ciutat, que llegiran els fragments aportats al calendari per cada una d’elles
- Aquesta acció per apropar la diversitat de l’art religiós i l’espiritualitat celebra enguany la seva 25a edició, sota el títol “Diversitat religiosa: art i espiritualitat”, i se centra en la presència de l’art en totes les creences
- La presentació tindrà lloc dimarts 17 de desembre a les 12.00 hores a l’Espai Interconviccional del Cementiri de Montjuïc, amb l’assistència de la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa de l’Ajuntament de Barcelona, Sara Belbeida; el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Ramón Bassas; el co-director de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, Sergio Arévalo, i el director general de Cementiris de Barcelona, Miquel Trepat
Cementiris de Barcelona i l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) editen per aquest 2025 el calendari interreligiós i interconviccional, que en la seva 25a edició enguany porta el títol “Diversitat religiosa: art i espiritualitat”. Aquesta iniciativa compta amb la participació de comunitats religioses i conviccionals de la ciutat, que aporten diferents fragments per elaborar aquest almanac conjunt.
Cementiris de Barcelona i AUDIR presenten el calendari per donar a conèixer la diversitat de creences així com la visió no religiosa de la vida. A través d’un tema específic transversal i diferent cada any, es fan visibles les celebracions i commemoracions de dotze tradicions religioses a més de les festes civils més importants, oferint uns coneixements bàsics de les festes i celebracions més emblemàtiques de cada tradició religiosa i del pensament no religiós, amb la voluntat que el donar a conèixer les festivitats permeti presentar la cara més celebrativa de la diversitat i promoure, així, l’empatia, la tolerància i el respecte envers aquells que tenen unes creences o conviccions diferents de les pròpies.
El calendari es presentarà en un acte el 17 de desembre a les 12 h. al nou Espai Interconviccional del Cementiri de Montjuïc de Barcelona, que comptarà amb una lectura dels fragments a càrrec de representants de les comunitats conviccionals participants, i la participació de la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa de l’Ajuntament de Barcelona, Sara Belbeida; el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Ramón Bassas; el co-director de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós, Sergio Arévalo, i el director general de Cementiris de Barcelona, Miquel Trepat.
En acabar les intervencions, es demanarà als representants de les comunitats religioses i conviccionals que participaran i a tots els assistents, que ho vulguin fer, realitzar una expressió artística molt senzilla i simbòlica que quedarà a l’espai interconviccional. La idea és agafar un gerro de vidre, transparent, i anar posant al seu interior, sorra o pedres de diversos colors sota el lema que tant és quines siguin les idees religioses, tots i totes podem estar en harmonia formant un conjunt bonic.
Una iniciativa per visualitzar la diversitat de creences i promoure la tolerància i el respecte
El calendari té com a objectiu explorar i celebrar la rica diversitat de l’art religiós, i destacar com les diferents tradicions han influït sobre l’àmbit artístic i l’han enriquit, i com, alhora, l’art ha jugat un paper cabdal en la transmissió i comprensió de les religions i conviccions. La temàtica del calendari versa sobre com l’art ha estat una de les expressions més profundes i significatives de l’espiritualitat, la religió i les diferents cultures al llarg de la història de la humanitat. I com a través de pintures, escultures, arquitectura, música i literatura, les diferents religions i conviccions del món han manifestat els seus valors, creences i experiències espirituals, i han creat un immens llegat cultural.
És una iniciativa finançada per Cementiris de Barcelona, a través de l’Ajuntament de Barcelona, juntament amb la Direcció d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Des de Cementiris de Barcelona i la Xarxa Catalana de Diàleg Interreligiós en distribueixen impresos més d’un miler d’exemplars, a més de la difusió en digital que es pugui fer posteriorment, entre una vintena d’organitzacions participants, i altres organitzacions interculturals i de l’àmbit de les migracions del treball social.
Audir és l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, una entitat declarada d’utilitat pública, catalana i pluriconviccional, que respecta i valora la diversitat de creences i conviccions. Les seves activitats promouen el coneixement, el diàleg i la cooperació entre les diferents confessions religioses, i entre aquestes i les conviccions no religioses presents a Catalunya. AUDIR està profundament convençuda que la diversitat religiosa i conviccional i el diàleg són essencials per a la construcció d’una societat cohesionada, en pau, justa, saludable i sostenible.
Paraules claucementiris de barcelona/ diversitat religiosa/