Servei de Premsa
03/01/2025
Barcelona i Madrid treballaran conjuntament per a la transformació digital en la prestació de serveis municipals a la ciutadania
27/12/2024
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- L’Ajuntament de Barcelona i el de Madrid han signat un protocol, amb una vigència de quatre anys, que estableix un marc de cooperació per a desenvolupar serveis digitals integrals i avançar iniciatives que facin ús de les tecnologies més avançades
- Amb aquesta col·laboració, ambdues ciutats reforcen el seu compromís amb la innovació, el desenvolupament tecnològic i el benestar ciutadà, consolidant-se com a referents internacionals en la construcció de ciutats intel·ligents i sostenibles
L’Ajuntament de Barcelona i el de Madrid han subscrit un protocol d’actuació conjunt per impulsar conjuntament la transformació digital en la prestació de serveis municipals a la ciutadania. Aquest acord ha estat signat per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i l’alcalde de Madrid, José Luis-Martínez Almeida, i reflecteix el compromís d’ambdues ciutats per treballar de manera conjunta en els reptes de la digitalització mitjançant l’adopció de mesures innovadores que optimitzin l’eficiència, la qualitat i la sostenibilitat dels serveis públics, reduint a la vegada la bretxa digital i fomentant la inclusió tecnològica.
El protocol, que compta amb una vigència de quatre anys, estableix un marc de cooperació per tal de desenvolupar serveis digitals integrals i avançar iniciatives que facin ús de les tecnologies més avançades com la Intel·ligència Artificial, els bessos digitals, la Internet de les Coses (IoT) i les xarxes 5G.
Ambdues ciutats reconeixen la importància de coordinar esforços per tal de millorar les condicions de vida de la ciutadania i fomentar la innovació als seus territoris. Per aconseguir-ho, algunes de les línies de col·laboració prioritàries seran:
- Bessons digitals: desenvolupament conjunt de models digitals que simulen l’entorn urbà, facilitant una planificació i gestió més eficient.
- Xarxes 5G: impuls d’infraestructures i serveis basats en tecnologia 5G.
- Projectes de smart city: potenciar projectes de smart city mitjançant la utilització i posada en marxa de nous canals digitals i tecnologies disruptives adaptades a les necessitats demandades per les empreses i la ciutadania.
- Solucions IoT (Internet de les Coses): implementació de solucions IoT en entorns urbans, incloent el desenvolupament del Laboratori d’Internet de les Coses de Madrid (IoTMADLab) i la seva aplicació en espais públics, infraestructures urbanes i esdeveniments destacats, en col·laboració amb Barcelona Innova Lab.
- Intel·ligència Artificial i ciberseguretat: implementació de solucions basades en intel·ligència artificial i mesures de protecció de dades, alineades amb les normatives europea i nacional.
- Inclusió i capacitació digital: promoció de programes per reduir la bretxa digital i fomentar l’alfabetització tecnològica.
- Ecosistemes d’innovació: creació d’entorns que impulsen el talent, la inversió i l’emprenedoria en tecnologies innovadores.
- Automatització de processos administratius: simplificació de tràmits públics mitjançant tecnologies automatitzades.
- Dades obertes i indicadors de ciutat: foment de l’ús de dades accessibles per a una gestió basada en l’evidència i una major transparència.
- Projectes internacionals: col·laboració en iniciatives europees i d’àmbit global.
El protocol preveu el desenvolupament d’accions conjuntes en totes les àrees mencionades, destacant la importància de la col·laboració tècnica entre els equips d’ambdues administracions, fomentant la creació d’unitats multidisciplinars de treball per analitzar i posposar solucions innovadores, assegurant l’aprofitament màxim dels avenços tecnològics.
Per garantir el compliment dels objectius del protocol, es constituirà una comissió mixta de seguiment, composada per representants d’ambdues ciutats, responsable de coordinar els projectes conjunts, realitzar un seguiment dels avenços i resoldre qualsevol dubte que pogués sorgir.
L’acord emfatitza el compromís de Madrid i Barcelona amb la transformació digital no només com un procés intern de modernització administrativa, sinó com una eina per millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Això inclou des de l’optimització dels serveis públics fins a la promoció d’iniciatives que redueixin les desigualtats tecnològiques i fomentin una societat més inclusiva.
Amb aquesta col·laboració, Barcelona i Madrid reforcen el seu compromís amb la innovació, el desenvolupament tecnològic i el benestar ciutadà, consolidant-se com a referents internacionals en la construcció de ciutats intel·ligents i sostenibles.
Paraules clautransformació digital/