Servei de Premsa
03/01/2025
Barcelona comença a lliurar les claus de 45 pisos de dret de superfície al barri del Besòs i el Maresme
31/12/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Aquesta setmana s’han signat els primers 10 contractes de dret de superfície de la promoció de 45 habitatges protegits del carrer Marroc, 180, al districte de Sant Martí
- Les famílies que hi entren a viure adquireixen l’habitatge per un període 75 anys, ampliable 15 més, on han d’amortitzar un préstec hipotecari amb unes quotes mensuals similars a les d’un lloguer protegit
- Es tracta d’una promoció formada per 104 mòduls tridimensionals, produïts i equipats a fàbrica, que ha permès reduir a la meitat el temps de construcció d’una obra convencional
- A més d’escurçar terminis, la producció industrialitzada permet reduir residus i emissions, més seguretat i una sinistralitat menor, i menys dependència de les condicions ambientals
Aquesta setmana s’han signat els primers 10 contractes de dret de superfície d’una promoció pública d’habitatge al barri del Besòs i el Maresme, al districte de Sant Martí. Es tracta d’una promoció construïda per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) al carrer Marroc, 180, de 45 habitatges destinats a famílies inscrites com a sol·licitants al Registre d’Habitatge de Protecció Oficial de Barcelona. Les obres han suposat una inversió municipal de 5,25 milions d’euros.
Els habitatges s’han adjudicat en dret de superfície, una modalitat a mig camí entre la compra i el lloguer, que permet adquirir un habitatge per 75 anys, amb l’opció d’ampliar el període en 15 anys més, on s’ha d’amortitzar durant 25 o 30 anys un préstec hipotecari amb unes quotes mensuals similars a les d’un lloguer protegit, en relació amb la superfície de l’habitatge i els ingressos familiars. Un cop transcorregut aquest període, la propietat de l’habitatge torna a l’Ajuntament. El cost mitjà dels pisos se situa en uns 150.000 euros, un preu inferior a la mitjana del mercat actual.
Per la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, el lliurament d’aquests habitatges al carrer Marroc “és un exemple del compromís de Barcelona amb la generació d’oferta d’habitatge assequible i amb models innovadors com el dret de superfície”. Bonet també ha volgut destacar que aquest projecte “posa en valor la construcció industrialitzada com una eina clau per respondre, de manera eficient, àgil i sostenible, a l’actual crisi d’accés a l’habitatge.”
La composició i l’aspecte de l’edifici s’han dissenyat per recordar les antigues edificacions fabrils del barril. La finca consta de planta baixa, vuit plantes i coberta plana. A cada planta es troben sis habitatges, menys a la vuitena que n’hi ha tres. Els 45 pisos tenen una superfície útil d’entre 55 i 58 metres quadrats i disposen d’un dormitori, un dormitori i un estudi o dues habitacions. Alguns dels habitatges també disposen de terrassa. A més, hi ha dos habitatges adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. Pel que fa a la coberta, s’han instal·lat uns pòrtics com a pèrgola i serveix com a espai tant per a usos lúdics com funcionals.
Construcció en només quatre setmanes
La promoció de Marroc és un projecte dissenyat pels equips Vivas Arquitectos i Exe Arquitectura i l’obra ha estat a càrrec de la UTE formada per la Constructora del Cardoner i la Constructora d’Aro. Construïda de manera industrialitzada, a través de 104 mòduls tridimensionals, un mètode que per primera vegada s’utilitza en edificis d’habitatges d’aquesta mida.
En total, el temps de construcció de la promoció ha estat de poc més d’un any, comptant els treballs de producció dels mòduls a la fàbrica de l’empresa CompactHabit a Cardona. Aquest termini és pràcticament la meitat del que triga a construir-se una obra d’aquest volum amb un mètode convencional o tradicional, que pot allargar-se fins a dos anys.
Cadascun dels 45 habitatges de la promoció està format per dos mòduls que han estat prèviament acondicionats i equipats amb mobiliari de cuina i bany, finestres, envans, part de les instal·lacions tècniques, i altres petits elements com interruptors, portes o panys, entre d’altres. Tots aquests treballs a fàbrica s’han fet en un entorn segur, amb processos industrials estandarditzats i protocol·litzats, i a nivell de terra, de manera que s’evita treballar en alçada i amb una major capacitat de reduir riscos laborals. D’aquesta manera, la construcció és més sostenible, reduint emissions i terminis; i es guanya en eficiència, sostenibilitat, seguretat laboral, traçabilitat i control dels materials.
Impuls a l’habitatge industrialitzat
Marroc és una de les quatre promocions d’habitatge industrialitzat que l’Ajuntament de Barcelona va traure a concurs a través de l’IMHAB al districte de Sant Martí. En els últims mesos s’han lliurat 24 habitatges de lloguer per a joves al carrer Binèfar i 42 en règim de lloguer assequible al carrer Pallars. El proper mes de gener es lliurarà l’última de les promocions amb 40 habitatges en règim de lloguer social al carrer Lola Iturbe. En total, aquestes promocions licitades conjuntament amb projecte i obra sumen un total de 151 habitatges industrialitzats.
Aquesta no és l’única experiència municipal en aquest camp. En total, el paquet d’habitatges produïts per processos industrialitzats és de 381 pisos repartits en 9 promocions diferents. El precedent són els allotjaments temporals APROP, construïts a partir de contenidors de transport marítim de mercaderies, que sumen 12 pisos al Gòtic i 42 més a Glòries.
L’IMHAB també té en marxa dues promocions més a l’àmbit de les antigues Casernes de Sant Andreu, una amb 56 habitatges de lloguer per a joves, i una futura que tindrà 69 pisos de lloguer social. També cal incloure en aquest paquet el bloc A de l’Illa Glòries, feta amb estructura de fusta i mètodes industrialitzats, que suma 51 nous habitatges que es destinaran a lloguer assequible.
Vídeo de la construcció industrialitzada de la promoció Marroc
Paraules clauhabitatge/