Servei de Premsa
06/01/2025
L’Ajuntament aprova el projecte del parc agrari de Can Valent a Nou Barris, impulsat a través dels pressupostos participatius de l’edició 2020-2024
04/01/2025
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Aquesta obra anirà acompanyada d’una actuació de reforç i consolidació del mur del Cementiri, per garantir-ne la seguretat
- La inversió prevista per aquests treballs és d’1,4 M€; les obres, actualment en procés de licitació, es duran a terme a partir del mes de març i tindran una durada de vuit mesos
L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat definitivament el projecte del parc agrari de Can Valent, una de les propostes que es va impulsar a través dels pressupostos participatius de la passada edició 2020-2024 que encara està acabant d’executar alguns dels projectes. Es tracta d’una proposta de la ciutadania, que l’Ajuntament aprofitarà per completar amb una altra actuació pendent en aquest entorn. A la vegada que es desenvolupa aquesta intervenció en els terrenys adjacents al Cementiri de Sant Andreu del barri de Porta de Nou Barris, es farà també una necessària intervenció en el mur del cementiri per tal de reforçar-lo, consolidar-lo i garantir-ne la seguretat. Aquesta intervenció, que de fet obre el camí cap a una futura actuació de més abast a tot l’àmbit per crear un corredor verd, es troba ara en el procediment de licitació. Suposarà una inversió de 1.473.000 €, i té un termini d’execució de vuit mesos. Es preveu que les obres comencin un cop s’adjudiquin, és a dir, cap al mes de març.
Al carrer del Pintor Alsamora número 20, a tocar del mur del Cementiri de Sant Andreu, al barri de Porta de Nou Barris, actualment hi ha una zona d’aparcament lliure, gratuït i exterior de vehicles. Però en realitat aquests terrenys estan qualificats urbanísticament de jardí urbà i per això, arran de la iniciativa ciutadana vehiculada mitjançant els pressupostos participatius de l’edició 2020-2024 es va plantejar la necessitat de crear “un eix verd que uneixi Pintor Alsamora, Jardins d’Alfàbia i Can Dragó, incloent horts urbans, obrador, compostadors, àgora, sala de creació artística, espais de retenció i conducció d’aigua, creant un espai de biodiversitat”. Aquesta proposta fruit de la participació ciutadana va derivar en un avantprojecte d’urbanització de l’eix urbà de Pintor Alsamora, del qual ara s’executa una primera fase, que suposa la intervenció en un 20% de l’àmbit total. Aquesta actuació abasta un total de 8.467 m² de superfície i inclou la reubicació dels horts urbans situats a la masia de Can Valent, amb els diferents elements accessoris per desenvolupar l’activitat agrària, i la creació d’una franja destinada a arbrat. Desapareix així una part del terreny que s’havia emprat com a aparcament, que actualment ja no s’utilitzava per prevenció, ja que hi ha risc de caiguda del mur del cementiri, però es guanya un gran espai públic enfocat a l’ús dels vianants i també a la biodiversitat, amb l’activitat d’hort urbà al centre. Aquesta activitat i aquests horts, a la vegada, guanyaran també amb el canvi d’ubicació amb millors condicions, sense perdre la relació històrica amb la masia de Can Valent.
El projecte, que s’ha aprovat definitivament i que actualment es troba en fase de licitació, defineix dues parts diferenciades:
- Una zona d’arbres fruiters
- La zona dels horts de Can Valent
La zona d’arbres fruiters serà una superfície de parterre lineal entapissada amb un pla florit i amb arbrat, seguint la vora de la geometria de l’àmbit.
La zona dels horts de Can Valent s’organitzarà en feixes adaptades als desnivells del terreny. Es conformaran un total de 6 plataformes i un camí de sauló les connectarà i en farà d’eix vertebrador. Alhora, aquest camí connectarà amb els dos accessos que estaran situats en cadascun dels dos extrems. La plataforma central serà el cor de l’hort, amb un espai d’emmagatzematge, lavabos accessibles, superfícies de treball, i espais per ubicar taules per a reunions i altres activitats.
A la plataforma central s’integrarà una pèrgola que compleix diverses funcions: estructurar visualment l’espai, oferir ombra i servirà de suport per al creixement d’una parra, afegint un component natural i productiu al conjunt.
A la feixa de l’extrem nord se li donarà una funció específica, serà la plataforma d’arbres fruiters, que contribuirà a la diversitat de l’hort. També comptarà amb una zona de compostatge intern. Les altres plataformes estan preparades per a la plantació, compten amb la seva pròpia boca de reg, terra fèrtil i jardineres en les vores per a la plantació de aromàtiques i altres espècies.
El recinte dels horts se situarà elevat respecte a la rasant actual per garantir les condicions necessàries per a les plataformes de plantació i la circulació general de l’espai. Aquesta diferència genera un talús que discorre de forma paral·lela al mur del cementiri i al carrer Pintor Alsamora. En aquest talús s’instal·larà una tanca que delimitarà el recinte. Es tracta d’una tanca de platines d’acer corten separades uns 10 centímetres, per donar visibilitat a l’interior i alhora oferir una certa privacitat al recinte. Es plantaran a més a més una barreja d’arbustos a la base de la tanca, que cobriran tot el talús de vegetació beneficiosa per al cultiu hortícola.
Pel que fa a l’obra al mur del cementiri de Sant Andreu, el projecte preveu reforçar i consolidar aquest mur. Ja s’han fet algunes actuacions prèvies de reparació d’aquest mur entre els blocs 36 i 25 per una banda, i entre els blocs 22 i 21, per l’altra. Amb el nou projecte s’acabarà de reparar i reforçar tot el mur.
El projecte del parc agrari de Can Valent s’emmarca en el futur projecte de remodelació de l’espai d’aparcament, i de fet és la peça clau de tot el conjunt. Aquesta primera franja de la proposta no és per tant, una actuació aïllada sinó que marca l’inici de la connexió d’un futur corredor verd i biològic, que suavitzarà la trama urbana atorgant un paper protagonista al verd.
Paraules clauNou Barris/ parc agrari de Can Valent/