Servei de Premsa
15/01/2025
Barcelona celebra l’inici del Bicentenari dels Tres Tombs de Barcelona
11/01/2025
Temps estimat de lectura: 3 minuts
Aquesta tarda, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona ha tingut lloc l’acte solemne del Bicentenari dels Tres Tombs que ha servit com a presentació oficial del programa d’activitats anual. Enguany es commemora el Bicentenari dels Tres Tombs de Barcelona, una efemèride que ressalta la continuïtat d’una tradició que, dos-cents anys després, segueix ben viva i vinculada a la ciutat. Per marcar aquesta fita històrica, la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni ha preparat un complet programa d’activitats que s’allargarà durant tot el 2025. Enguany la ciutat també es converteix en capital i epicentre dels Tres Tombs a Catalunya amb la celebració el mes de maig de la XXVIII Trobada Nacional dels Tres Tombs.
L’acte, presidit per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha comptat també amb la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Carol Duran, i la intervenció com a pregoneres d’honor, de la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i la comissària i cap de l’Escola de Policia de Catalunya, Cristina Manresa.
Collboni ha felicitat totes les entitats que fan possible aquesta tradició celebrada durant dos segles de manera ininterrompuda, especialment la Federació dels Tres Tombs de Sant Antoni i a la Federació Catalana dels Tres Tombs. “Una festa que ens connecta amb la cultura, les arrels i la tradició de la nostra ciutat i dels nostres pobles i que uneix generacions” ha remarcat l’alcalde.
“La cultura popular parla de la nostra identitat col•lectiva” ha continuat Collboni, “cal que continuem donant-li el reconeixement que es mereix perquè ens permet saber què ens ha fet ser com som per poder somiar com volem ser en el futur.”
El president de la Federació Tres Tombs de Sant Antoni de Barcelona, Andreu Bernadàs ha convidat tots els veïns i veïnes de Barcelona “a gaudir dels actes d’ aquest bicentenari que difon la nostra història del transport, el coneixement del patrimoni històric, la difusió de la cultura popular i la defensa del benestar animal.”
Al Saló de Cent també s’hi han lliurat els guardons que reconeixen la tasca de persones i entitats que treballen per impulsar aquesta tradició com a part del patrimoni cultural immaterial de la ciutat i de Catalunya.
Durant l’acte la Guàrdia Urbana de Barcelona ha rebut el nomenament de “Banderers d’Honor” en un traspàs fet per la policia municipal de l’Ajuntament de Reus.
Inici destacat de les festes en honor a Sant Antoni.
La Cavalcada dels Tres Tombs de Sant Antoni serà el dia 18 de gener de 10.45 h a 13.30 h. Formada per nombrosos carruatges amb cavalls, ases i someres que recorreran els carrers del barri de Sant Antoni i del centre de la ciutat, la Cavalcada presentarà el gran patrimoni històric del transport ciutadà, urbà o de pagès. El seu recorregut serà: avinguda del Paral·lel, carrer de Rocafort, carrer de Tamarit, carrer del Comte Borrell, carrer de Parlament, ronda de Sant Pau, ronda de Sant Antoni, carrer de Villarroel, carrer de Floridablanca, ronda de Sant Antoni, plaça de la Universitat, carrer de Pelai, la Rambla (descendent), carrer de l’Hospital, carrer de Maria Aurèlia Capmany, carrer de la Riera Alta, ronda de Sant Antoni, carrer de Manso, avinguda del Paral·lel i plaça de Josep Puig i Cadafalch. Com a novetat, la Federació Catalana de Catifaires elaborarà una catifa per commemorar el bicentenari al voltant del mercat de Sant Antoni.
El cicle festiu s’estén amb activitats per tota Barcelona, propostes que transformen els carrers de la ciutat en un escenari de tradició, cultura i diversió. Al llarg de tot el mes de gener, la ciutat acull una gran varietat d’activitats adreçades a tots els públics. Entre els actes més destacats, els Tres Tombs de Barcelona i de Sant Andreu, així com els Foguerons de Gràcia i els Tres Tombs Infernals de Sant Andreu, que cada any congreguen milers de veïns i visitants. A més, s’afegeixen activitats com la Porkada del Clot, que aporta un toc innovador a les festes, fusionant tradició i modernitat.
Els actes programats transportaran la ciutadania a altres èpoques, amb desfilades de carros de cavalls, fogueres, música tradicional, festes populars i molts altres atractius que faran d’aquest mes de gener una autèntica festa. Barcelona es convertirà així en un gran escenari de celebració, on es podran gaudir costums que formen part del patrimoni cultural i festiu de la ciutat. Aquesta edició del cicle festiu de Sant Antoni, marcada pel Bicentenari dels Tres Tombs, serà una oportunitat única per viure la història, la màgia i l’encant de les tradicions barcelonines.
Programació d’actes al web oficial del cicle festiu de Sant Antoni 2025.
Paraules clautres tombs/