Servei de Premsa
15/01/2025
Espadaler i Collboni blinden la cooperació de les dues administracions en matèria de justícia
13/01/2025
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- L’estreta col·laboració de les dues institucions es tradueix en l’impuls de tres acords: Audiència Provincial de Barcelona, el centre obert de la zona franca i l’impuls de mesures penals alternatives
- L’alcalde de Barcelona ha posat en valor els habitatges socials que construirà l’Ajuntament després del trasllat dels centres penitenciaris de Trinitat Vella i de la Zona Franca
El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni s’han reunit aquest matí al Districte Administratiu de la Generalitat de Catalunya, a la Zona Franca, per posar en marxa els equips de treball conjunt que han de donar compliment dels acords de la comissió mixta Generalitat, Ajuntament de Barcelona.
La trobada d’avui, segons el conseller Espadaler posa de relleu la bona sintonia entre ambdues administracions en temes comuns com són el Pla de Xoc per a combatre la multireincidència a Barcelona, o el desplegament de la Llei d’Eficiència Judicial.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha agraït la bona disposició dels responsables en matèria de Justícia, tan estatals com autonòmics, per posar a l’abast de la ciutat recursos necessaris per millorar els seus serveis com per exemple l’augment de la planta judicial a Barcelona. “Les polítiques en matèria de justícia també són polítiques socials. Necessitem uns justicia q funcioni i que doni un bon servei a la ciutadania”.
Collboni també ha recordat que els trasllat dels dos centres penitenciaris suposarà l’augment d’habitatges protegits a la ciutat, a Trinitat Vella i a la Zona Franca, situant Barcelona al capdavant de l’Estat en matèria de construcció d’habitatge social.
L’alcalde també ha destacat la importància de l’actual visió compartida i determinació de les dues administracions a l’hora de portar a terme les mesures presentades per tal que nos dilatin en el temps.
- Impuls de les mesures penals alternatives
El Departament de Justícia i Qualitat Democràtica està treballant intensament amb l’Ajuntament per tancar un conveni de col•laboració que permeti la realització de mesures penals alternatives en diferents equipaments de l’Ajuntament. Així, les persones penades a mesures penals alternatives, i en concret aquells que fan Treballs en Benefici de la Comunitat, per al cas del adults, podran dur-los en diferents espais de l’Ajuntament com ara biblioteques, parcs i jardins, pintura, neteja, etc. També s’hi acolliran els joves que en l’àmbit de la justícia juvenil hagin de dur a terme Prestacions en Benefici de la Comunitat.
- Construcció nova Audiència Provincial de Barcelona
El segon acord de la comissió mixta es plasma en la voluntat comuna dels dos governs (municipal i de la Generalitat) per tal de col•laborar estretament amb la finalitat que la construcció de la nova Audiència Provincial al solar destinat a equipaments judicials que hi ha al Passeig de Lluís Companys, davant del Parc de la Ciutadella, es porti a terme sense desviacions en el calendari.
El projecte actualment es troba en fase de les preceptives excavacions arqueològiques, però més enllà d’aquestes activitats, ambdues administracions estan amatents a facilitar tots els tràmits del projecte en allò que afecti a les respectives competències.
- Centre Obert i Centre de Dones
El compromís entre les dues institucions passa també per l’estreta col•laboració en la posada en marxa tant del futur centre Obert de la Zona Franca com per a la construcció del futur Centre de Dones. El Centre Obert es troba ja en una fase avançada del projecte constructiu, i Justícia treballa amb la perspectiva de que l’edifici estigui disponible a finals de 2025. La posada en marxa d’aquest equipament permetrà deixar en desús el centre obert que funciona actualment a La Trinitat.
El que serà el futur Centre de Dones es troba actualment en fase de definició del projecte. Un cop superada aquesta fase es donarà a conèixer el projecte escollit i serà aleshores quan es concretarà amb més detall la resta del calendari i la previsible data de disponibilitat del centre, que es podria situar entre finals de 2029 i principis de 2030. Aquest projecte també implicarà deixar en desús l’edifici de Wad-Ras, amb la possibilitat de recursos per a la ciutat que això pot suposar.
El futur centre obert tindrà capacitat per a 800 interns i una superfície con construïda d’uns 13.000 m². Es tracta de l’equipament més ambiciós en l’àmbit penitenciari, no només per la dimensió i capacitat, sinó també perquè significa l’aposta pel medi obert com a la millor via per a la reinserció i la seguretat ciutadana. El cost de la inversió ascendeix a aproximadament 40 M d’euros.
Modern, normalitzador, sostenible i ecològic
Les instal·lacions s’ubicaran en un solar de 6.500 m² i tindrà una superfície útil d’uns 13.000 m². Estaran especialment dissenyades per acollir persones que compleixen la pena de presó classificades en tercer grau penitenciari; és a dir, que només dormen a la presó entre setmana i que, de dia, surten per fer voluntariat, formar-se o treballar.
El centre acollirà els homes que ara compleixen la pena en tercer grau entre les presons de Trinitat i Wad-Ras, que sumen totes dues una capacitat de 600 places. Es guanyaran, per tant, 200 llits per a presos en semillibertat i se centralitzaran en un únic espai la gestió administrativa i les tasques de tractament. La posada en marxa del nou equipament culminarà amb el tancament definitiu de la presó de Trinitat Vella.
Les 800 places residencials del futur equipament estaran disposades en dos mòduls, amb capacitat de 400 interns cadascun, que es distribuiran en 4 plantes diferents. Cada mòdul disposarà d’un espai central —el pati—, al voltant del qual es desenvoluparà la vida diària dels interns. La planta baixa acollirà els espais comunitaris i una àrea d’atenció individualitzada, i disposarà també d’un soterrani, on s’habilitaran els aparcaments i l’arxiu.
Paraules claujustícia/