Servei de Premsa
15/01/2025
El parc de la Ciutadella guanyarà un nou passeig que connectarà Ciutat Vella amb la Vila Olímpica
15/01/2025
Temps estimat de lectura: 8 minuts
- Es crearà un accés al carrer de Wellington que permetrà la connexió entre el nucli de Ciutat Vella amb la Vila Olímpica i amb el passeig dels Til·lers i entre els equipaments de la futura Ciutadella del Coneixement
- Aquesta actuació farà del parc de la Ciutadella un espai més permeable, transitable i accessible
- El nou accés també suposarà una major obertura i integració del Zoo a la ciutat esdevenint el centre de la Ciutadella del Coneixement adreçat a la infància
- El projecte s’emmarca en l’Estratègia de la Ciutadella del Coneixement per convertir el parc i els voltants en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa
Pas endavant en el procés de millora del parc de la Ciutadella perquè sigui més permeable, transitable i accessible. Un nou passeig connectarà el carrer de Wellington amb el passeig de Picasso i amb el passeig dels Til·lers del propi parc. El projecte dona resposta a la necessitat de la ciutat de connectar el nucli de Ciutat Vella amb el barri de la Vila Olímpica/Nova Icària, i permetrà que aquest barri pugui tenir accés directe al principal pulmó verd del centre de la ciutat, beneficiant a milers de ciutadans i ciutadanes que ara mateix no tenen un accés franc. També servirà per potenciar l’eix Carbonera-Ciutadella-avinguda Icària com a vertebrador cívic, cultural i científic de Ciutat Vella i Sant Martí, generant un recorregut litoral interior alternatiu al de la façana marítima.
Aquesta actuació permetrà també connectar i relacionar els diferents equipaments que formen part de l’ecosistema científic de la Ciutadella del Coneixement, per convertir el parc i els voltants en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa.
El nou accés que es crearà serà un passeig dins el parc que transitarà des de la confluència del carrer de Wellington amb el carrer de Villena i fins al Passeig de Picasso. Es generarà doncs un passeig que completa l’esquema de circulació intern del parc, verticalment de muntanya a mar a través del passeig dels Til·lers i horitzontalment de Llobregat a Besòs des del passeig de Picasso al carrer de Wellington. Són, en total, 26.000m2 de superfície de sauló i altres materials permeables ja presents al parc de la Ciutadella. Tindrà un amplada mínima de 20 metres, i es conservarà i es posarà en valor l’arbrat monumental existent.
L’accés garantirà una continuïtat verda entre els cinc grans projectes estratègics que conformaran la Ciutadella del Coneixement, enllaçant els parcs de la Ciutadella i de Carles I. I afavorirà la interconnexió entre els barris de la Vila Olímpica i el Poblenou i els de Sant Pere, Santa Caterina i de la Ribera. També possibilitarà que l’estació de metro Ciutadella-Vila Olímpica i el Tramvia se sumin a les possibilitats d’accés al parc en transport públic.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat la importància d’un projecte que permetrà “l’obertura d’un passeig de biodiversitat que transformarà la Ciutadella i la relació entre els barris i el equipaments d’un costat i l’altre del parc. Amb el nou passeig aconseguirem una Ciutadella més permeable, més transitable i més accessible, així com un Zoo més obert a la ciutat i més integrat al parc que l’envolta.” Collboni també ha assenyalat la rellevància del projecte perquè permetrà “connectar i relacionar els diferents equipaments que formen part de l’ecosistema científic de la Ciutadella del Coneixement, que convertiran el Parc i el seu entorn en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació.”
La intervenció està planificada en el Pla Director de la Ciutadella elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2023 que preveu un impacte molt positiu en la millora de l’accessibilitat al parc i als edificis que en formen part.
El nou accés suposa també una major obertura i integració del Zoo a la ciutat. Amb una superfície de 13 hectàrees, el Zoo de Barcelona és el projecte estratègic de la Ciutadella del Coneixement dedicat a la infància.
El Zoo es troba immers en una profunda transformació que té molt presents els efectes del canvi climàtic i de la pèrdua de biodiversitat a escala global. Seguint sempre criteris de benestar animal i sostenibilitat, el Zoo treballa per esdevenir l’espai on petits i grans connectin amb la natura a través d’experiències de coneixement, joc i gaudi i s’impliquin en la preservació de la biodiversitat. Aquest propòsit complementa la tasca del Zoo com a impulsor d’aliances a escala global per a la recuperació d’hàbitats i d’espècies amenaçades.
En aquest context, el Zoo també vol posar en valor el seu paper com a parc i espai verd de la ciutat. El Zoo és, i ho serà encara més, un espai dinamitzador d’activitats per als infants; i un espai de passeig, a l’aire lliure, en un entorn natural privilegiat.
El projecte consta de dos àmbits. El primer (descrit en blau fosc en el plànol adjunt), correspon a la part que afecta al zoològic i és la que engloba l’actuació del nou accés per Wellington, amb una àrea de 16.469m². El segon àmbit (descrit en blau clar en el plànol) engloba el pas que connecta l’accés de Marquès d’Argentera fins a la plaça Joan Fiveller. Consta de 9.218m², i implica la reducció progressiva de places d’aparcament en superfície. La solució proposa la retirada de la pavimentació que ara existeix per afavorir la permeabilitat i el tancament del cicle de l’aigua, així mateix es millorarà la il·luminació i s’intensificarà la plantació de l’arbrat en aquest àmbit.
El nou accés de Wellington i el passeig associat suposarà una inversió total de 13 milions d’euros. En primera fase, la que correspon a la cota de ciutat la inversió serà d’uns 9 milions d’euros.
Respecte al calendari previst, aquest mes de gener s’iniciarà la redacció del projecte executiu per licitar les obres durant la propera tardor i poder iniciar obres durant el primer trimestre del 2026, que tindran una durada aproximada d’un any.
Recuperació d’un accés històric
Aquest nou accés és una intervenció urbanística esperada i necessària que al llarg dels darrers anys ha tingut diferents projectes per dur-la a terme, el darrer d’ells l’any 2013. L’accés del carrer Wellington, de fet, va ser concebut en el projecte originari del parc de Josep Fontseré i va estar present com a element estructurador i com a connector transversal en les diferents modificacions que es van realitzar al parc des de la seva execució fins els anys 50 del segle XX. En l’etapa de l’alcalde Porcioles es va eliminar aquest accés per convertir-lo en accés al Parc Zoològic. Es recupera, doncs, un accés històric al Parc de la Ciutadella.
Es garanteix la mobilitat per l’interior del Zoo de Barcelona, que també renovarà l’entrada de Wellington
El nou accés preveu un pas inferior per dins del Zoo, completament naturalitzat, que es fusionarà amb la resta del Zoo mitjançant un joc de rampes, escales i talussos verds que integraran l’arbrat existent i nova vegetació garantint la continuïtat i la millora de l’experiència dels visitants.
El Parc de la Ciutadella es renova
Aquest nou accés se suma també a les obres de millora i renovació ja iniciades al Parc de la Ciutadella que compten amb un pressupost de 8,9 milions d’euros i s’allargaran durant aquest 2025. Es tracta d’unes actuacions que milloraran el drenatge, els paviments, els escocells, les vorades, el sistema de reg i les fonts del parc. Les obres es fan en quatre àmbits:
- Passeig Joquim Renart, que és el tram que discorre paral·lel al passeig de Pujades.
- Jardins Josep Fontseré i accessos, just a la part posterior de l’Umbracle, paral·lels al passeig de Picasso.
- Passeig dels Til·lers, el tram de l’accés per l’avinguda del Marquès de l’Argentera que porta cap a la plaça de Joan Fiveller.
- Sector central del parc. Un cop finalitzades aquestes obres, de cara a l’any 2026, s’iniciarà la rehabilitació estructural de l’Umbracle, un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i que forma art del programa museístic i científic que va projectar Josep Fontseré i Mestres juntament amb l’Hivernacle i el Centre Martorell d’Exposicions. Aquesta nova intervenció se suma a les ja realitzades als edificis del Centre Martorell d’Exposicions, l’Hivernacle, la façana de l’Institut Verdaguer o la plaça d’Armes, totes finalitzades els últims anys.
La Ciutadella del Coneixement
Aquest nou pas servirà també per connectar els diferents equipaments que formen part de la Ciutadella del Coneixement, que inclou cinc projectes estratègics amb una inversió global associada de 290M€. Es tracta del nou complex de recerca de l’antic Mercat del Peix, amb tres edificis en marxa; la construcció d’un Centre de Biociències del CSIC; la consolidació d’un eix format per quatre equipaments d’alt valor patrimonial i científic (l’Hivernacle, el Centre Martorell d’Exposicions, l’Umbracle i el Castell dels Tres Dragons); la construcció de la Biblioteca Central Urbana de Barcelona; i l’impuls i reforç de l’activitat científica i divulgativa del Zoo de Barcelona.
La previsió és que, al final d’aquest mandat, un 80% del projecte estigui enllestit i que, a 10 anys vista, el conjunt de la Ciutadella del Coneixement sigui una realitat de dimensió internacional que reuneixi prop de 2.000 investigadors i investigadores.
En conjunt es vol promoure el coneixement científic i la recerca envers temàtiques com la medicina de precisió, la biodiversitat i la biologia evolutiva, el benestar planetari, la biologia molecular, la biomedicina, la diversitat i l’evolució del món natural, el benestar animal i la gestió de la fauna autòctona.
La Ciutadella del Coneixement és un projecte liderat per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques, la Fundació Pasqual Maragall, el Barcelona Institute of Science and Technology i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.
Paraules clauParc de la Ciutadella/