Tret de sortida del projecte ADMIT per transformar l’atenció domiciliària social i sanitària : Servei de Premsa

Tret de sortida del projecte ADMIT per transformar l’atenció domiciliària social i sanitària

15/01/2025



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’envelliment de la població i l’augment de persones amb multimorbiditat, fragilitat o necessitats complexes han evidenciat la necessitat d’un sistema de salut i social més integrat.

Alhora, cada cop hi ha més persones grans que viuen soles i que han d’interactuar amb diferents serveis i professionals per cobrir les seves necessitats bàsiques. Això provoca situacions com haver de repetir el mateix a diferents professionals i genera neguit.

Davant d’aquest repte neix el projecte ADMIT (Atenció DoMiciliaria InTegrada), amb finançament europeu, que té per objectiu transformar l’atenció domiciliària a Catalunya mitjançant un model integrat social i sanitari que garanteixi la continuïtat en l’atenció i millori la qualitat de vida de les persones grans. El projecte demostratiu, impulsat per deu entitats de referència, busca presentar un nou model testat amb centenars de persones usuàries a Barcelona, la Garrotxa i Osona. Es tracta d’un projecte pioner en concretar algunes de les línies estratègiques de la futura Agència d’Atenció Integrada social i sanitària.

 

Quins resultats s’esperen?

ADMIT té com a objectiu millorar la salut i el benestar de les persones grans amb una atenció més humana i adaptada a les seves necessitats. El Dr. Marco Inzitari, director d’Atenció Integrada i Recerca del Parc Sanitari Pere Virgili i líder del projecte, explica que ADMIT “també vol assegurar que totes les persones, independentment de la seva situació, tinguin les mateixes oportunitats d’accés i continuïtat als serveis sanitaris i socials i una experiència positiva en els mateixos, alhora que les seves cuidadores i cuidadors se sentin apoderades i recolzades.”

Amb aquesta transformació es pretén que el sistema no només respongui millor a les necessitats de les persones grans, sinó que també redueixi la càrrega de les seves persones cuidadores, oferint-los més suport i reconeixement.

Alhora, també pretén millorar la satisfacció dels professionals facilitant-los l’accés a tota la informació necessària de salut i social i potenciant la cohesió d’equip i confiança en la resta de professionals implicats en l’atenció.

Contribuir a la millora de l’eficiència i la sostenibilitat del sistema de benestar actual és un altre dels pilars del projecte. Segons Inzitari, “amb ADMIT no només volem transformar l’atenció domiciliària, sinó demostrar que una atenció integrada i sostenible és possible i necessària”.

Per assolir aquests objectius, ADMIT incorporarà plans d’atenció únics i compartits, i la possibilitat de prescriure un Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) després de l’alta hospitalària. Aquest servei reduirà estades innecessàries, garantirà una transició segura al domicili i evitarà reingressos, millorant la continuïtat de l’atenció. A més, incorporarà una innovadora plataforma tecnològica que facilitarà la integració de serveis i la comunicació entre professionals de salut, socials, les persones ateses i els seus cuidadors. La plataforma permetrà el processament i anàlisi massiu de les dades a través d’eines de Big Data, Machine Learning i Business Intelligence, així com la utilització de les mateixes amb sistemes d’Intel·ligència Artificial. També es desplegaran diverses solucions tecnològiques als domicilis dels usuaris participants per a la monitorització de l’activitat i ambiental, així com per a la prestació de serveis assistencials de suport d’alta intensitat i (tele)rehabilitació en l’entorn habitual de la persona.

 

Properes passes

Actualment, s’està definint el model d’atenció d’ADMIT, que estarà preparat per a l’abril de 2025. En paral·lel, s’estan duent a terme workshops específics per a professionals i amb persones usuàries amb l’objectiu de revisar les rutes assistencials, establir consensos i definir protocols d’intervenció.

Durant el primer semestre de 2025, tindrà lloc l’inici del pla d’implementació que permetrà posar a prova la plataforma tecnològica en un entorn i amb persones usuàries reals que facilitaran l’avaluació de l’impacte del nou model d’atenció en la millora de la salut de la població, el benestar de les persones ateses i els professionals i l’impacte econòmic. ADMIT té previst finalitzar a l’octubre de 2026, quan es presentarà l’avaluació i conclusions finals, per poder escalar el model a altres territoris de Catalunya.

 

Qui hi ha darrera del projecte?

El projecte, impulsat pel Parc Sanitari Pere Virgili, és una iniciativa pionera que representa una col·laboració única entre institucions sanitàries, socials, tecnològiques, de recerca i de participació ciutadana. Aquesta aliança multidisciplinària combina expertesa i innovació per abordar els grans reptes d’una societat en procés d’envelliment i forma part dels 18 projectes transformadors per al sistema sanitari de Catalunya finançats pel CatSalut amb fons europeus.

En total participen deu entitats en el projecte. Set d’elles en el projecte demostratiu per a la validació del model d’atenció ADMIT (IMSS – Institut Municipal Serveis Socials Ajuntament de Barcelona; EBA Vallcarca – St.Gervasi; EBA Sarrià; CAP Larrard; Consorci Acció Social de la Garrotxa; Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa i ICS Girona), dues que participen, conjuntament amb el Parc Sanitari Pere Virgili, en l’adquisició conjunta de la plataforma tecnològica (Consorci Hospitalari de Vic i Consorci Sanitari Alt Penedès i Garraf) i el living lab BALL per a la participació ciutadana.

La UTE AMADIP ha estat la concessionària per al disseny del model d’atenció integrada i les eines tecnològiques de suport. D’altra banda, pel que fa a la seguretat de la informació, la concessionària ha estat Aronte.





Paraules clau

atenció domiciliària social i sanitària/