Servei de Premsa
23/01/2025
Aportació de prop de 50.000 m3 de sorra per protegir les platges de la ciutat
22/01/2025
Temps estimat de lectura: 6 minuts
- Les obres per construir un aparcament de BSM al Mercat del Peix, en el marc de la Ciutadella del Coneixement, han permès recuperar 40.000 m3 de sorra que es col·locaran a la platja de Sant Sebastià amb una actuació conjunta amb Port de Barcelona i BSM
- Les actuacions de construcció de la nova central de fred de Districlima, al Bogatell, suposa també la recuperació de 8.000 m3 de sorra més que es disposaran a la platja de Llevant i a la zona de la duna de la platja de la Mar Bella
- La recuperació de sorra en obres del litoral i la col·locació estratègica posterior són mesures que permeten protegir les platges de la ciutat i fer-les més resilients davant de temporals marítims
- Aquestes actuacions de recuperació i aportació de sorres es fan d’acord als objectius del Pla Clima, el full de ruta del govern municipal amb una inversió de 1.800 milions d’euros per fer Barcelona una ciutat més resilient i neutra en carboni l’any 2030
Tres platges de la ciutat de Barcelona rebran una aportació de 48.000 m3 de sorra provinent de dues obres que es fan en terrenys del litoral. D’una banda, de la construcció de l’aparcament de BSM a l’antic Mercat del Peix, en el marc de la Ciutadella del Coneixement, d’on s’han obtingut 40.000 m3 de sorra. De l’altra, les obres de construcció de la nova central de fred de Districlima, al Bogatell, on s’han extret 8.000 m3 de sorra més. La sorra es distribuirà a la platja de Sant Sebastià, una actuació que executa el Port de Barcelona amb una inversió de 40.000 euros en col·laboració amb l’Ajuntament, la platja de Llevant i la de la Mar Bella.
Els treballs de construcció del Mercat del Peix, un dels cinc projectes estratègics que conformaran la Ciutadella del Coneixement, han deixat al descobert grans quantitats de sorra d’alta qualitat, sobretot durant el procés d’excavació per construir el futur aparcament BSM Ciutadella del Coneixement, que s’ubicarà just a sota del complex de recerca i innovació que està previst aixecar als terrenys de l’antic mercat, entre els carrers de Wellington, Villena, Ramon Trias Fargas i l’avinguda Icària.
Es tracta d’un tipus de sorra, de bona qualitat, molt habitual al subsol del litoral barceloní i que té els seus orígens en els dipòsits sedimentaris del període quaternari. La sorra, que ha passat tots els controls i anàlisis de la qualitat, es dipositarà a la platja de Sant Sebastià, que compta amb l’espigó de Sant Sebastià, una estructura que el Port de Barcelona va perllongar l’any 2023 per aconseguir l’estabilització d’aquesta platja amb una inversió de 6,3 milions d’euros. A finals de l’estiu passat, amb la voluntat de sumar esforços en l’estabilització de les platges, el Port ja va realitzar una aportació extraordinària de sorra per mitigar les pèrdues produïdes per la borrasca Nelson el mes de març de 2024.
La proximitat entre el solar on s’està construint l’aparcament i la platja, uns 2 quilòmetres, minimitzarà també l’impacte ambiental del trasllat. L’obra tindrà una durada aproximada de dos mesos i s’afectarà una part del passeig i del carril bici.
La segona obra que també ha pogut extreure sorra d’alta qualitat és la de la nova central de fred de Districlima, que està en marxa a tocar de la platja de Bogatell, i que permetrà ampliar l’actual xarxa de calor i fred. Aquest tipus d’infraestructura permet avançar la ciutat en la transició energètica i a prendre un rol important com a productora i gestora dels seus propis recursos, aprofitar els recursos energètics locals, revaloritzar els residus, les fonts renovables o les energies residuals. A més, en aquest tipus d’infraestructures, la proximitat entre la font de generació d’energia i els centres consumidors representen un gran avantatge en el plantejament d’autosuficiència energètica en els espais urbans.
D’aquesta obra s’ha pogut recuperar 8.000 m3 de sorra, que es portarà preferentment a la platja de Llevant, una de les més afectades pels temporals marítims a la ciutat i també se’n col·locarà a la zona de la duna de la platja de la Mar Bella, un dels punts crítics pel que fa a la regressió de les platges. Aquesta actuació té una durada aproximada d’un mes.
La sorra de les platges té una funció inequívoca de protecció del litoral davant de temporals marítims. Els equips municipals han calculat que cada any les platges de la ciutat perden uns 30.000 m3 de sorra i hi ha algun tram de la platja que no té sorra suficient per garantir la funció de protecció, tant del litoral com de les infraestructures, les canalitzacions, el passeig, les torres de salvament, dutxes i mobiliari.
L’aportació de sorra a les platges és indispensable per a protegir el litoral de la ciutat i preservar un espai públic utilitzat per 5 milions de persones cada any.
Actuacions per a avançar en els objectius del Pla Clima
Tant les obres del Mercat del Peix com les de Districlima són actuacions que permetran avançar en els objectius marcats al Pla Clima, pel que fa a la mobilitat sostenible i la transició energètica.
- Un nou model d’aparcament que dona resposta als nous hàbits de la ciutadania
El nou aparcament BSM Ciutadella del Coneixement, de més de 6.000 m2, serà el primer concebut en origen com un autèntic hub de mobilitat, tant per l’oferta de serveis que inclourà com per la seva arquitectura i imatge. Aquest nou concepte d’aparcament va molt més enllà de l’estacionament de vehicles, integrant serveis de valor afegit que donen resposta a nous hàbits i necessitats socials com són les compres en línia, la mobilitat elèctrica i la compartida.
A nivell constructiu, aquesta nova conceptualització implica una definició de l’espai molt més diàfana, amb àrees d’ús flexible i sostres més alts que permeten l’entrada de tot tipus de vehicles.
La construcció de l’aparcament BSM Ciutadella del Coneixement suposarà una inversió total de 22,2 M€, dels quals 10,7 M€ són aportats directament per BSM, mentre que la resta provenen dels altres operadors implicats.
- La sostenibilitat, un dels eixos d’actuació de BSM
La sostenibilitat és una de les línies estratègiques globals de BSM. Amb l’objectiu de fer de Barcelona una ciutat més sostenible, la companyia incorpora una mirada ambiental, social i de bon govern a totes les seves experiències i activitats.
Aquest compromís es concreta en l’impuls d’accions dirigides a l’estalvi en el consum de recursos, la reducció de les emissions i la generació d’impactes socials positius, així com una gestió sostenible de tots els seus espais.
El compromís de BSM amb la sostenibilitat ha estat reconegut amb nombroses certificacions i segells. En l’àmbit del turisme responsable, l’Anella Olímpica, el Park Güell, el Zoo de Barcelona i el Tibidabo compten el certificat Biosphere, que distingeix l’aposta per models de gestió que respecten l’entorn i garanteixen el retorn social de l’activitat.
Així mateix, l’activitat de BSM està avalada amb la certificació SGE21 que integra aspectes ambientals, socials i de bon govern; l’ISO 14001, que valida la gestió ambiental; i el reglament europeu EMAS de gestió i auditoria ambiental.
- Tercera central de Districlima, consolidació de les xarxes de calor i fred
La nova central de Districlima, que compta amb una inversió de 44,4 milions d’euros, s’ubica al barri del Poblenou. Aquesta xarxa, que ara té dues plantes operatives, una situada al Fòrum i una altra al carrer Tànger, permet evitar l’emissió d’unes 26.000 tones de CO2 a l’atmosfera cada any.
Districlima és una societat público-privada que es va constituir l’any 2002 per portar a terme, per primer cop a Espanya, una xarxa urbana de distribució de calor i fred per destinar-la a calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària. Al 2005 es va ampliar la xarxa al districte tecnològic del 22@ i ara ha iniciat la construcció d’una tercera central.
Les xarxes de fred i calor representen, respecte als sistemes d’ús individual, millores d’eficiència energètica molt rellevants. És un sistema més eficient energèticament i alhora permet un estalvi d’aigua, disminueix sorolls, redueix vibracions, minimitza emissions de CO2 i redueix costos de manteniment.
La connexió de nous edificis a aquestes xarxes té un interès en matèria climàtica i ambiental, atès que es considera una alternativa avantatjosa davant d’altres sistemes de climatització. Actualment la ciutat disposa de la xarxa Districlima, que dona servei a la zona del Fòrum i del 22@ i la xarxa Ecoenergies que opera a l’àmbit de la Marina del Prat Vermell i la prevista a la Sagrera.
Paraules clauPla Clima/ platges/ sorra/